• 瀏覽: 3,809
  • 回覆: 22
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 好滋味 於 2021-11-22 10:37 AM 發表

當其時未開到公司戶口,所以用個人名
首先而家搵個果agent傾傾有無方法,雖然唔大機會

第2,你一日一日過去,你都要諗吸客方法、優惠,你講出來,大家一齊幫手諗

熱賣及精選
你租咩位置?樓上鋪?內街地鋪?咩地區先?

做食肆,無人流,幾平租都無用,D食客唔會專登搵你(除咗你紅咗有人識,網紅小店你幾遠都有人幫襯)

剛剛創業,唔識做又無錢,寧租一線區但二線街,都唔好租二三線區但一線街,其實兩者既租金唔差太多,但一線區人地本身係附近玩完shopping完都會順便去二線街幫襯你。但如果你二線區,人地好難會順路或者專登來搵你

同埋你做咩?小食?正餐?外賣?

講出來,大家幫你手

引用:
原帖由 好滋味 於 2021-11-22 14:56 發表

未註冊公司,所以用咗個人租
就算用公司簽約,多數業主租約上都會加個人擔保。如過唔交租都可以追個擔保人。如個唔係個個開完公司然後執左就可以避租啦。

引用:
原帖由 stonehimnow 於 2021-11-22 10:02 發表

點解要咁搏用個人名簽三年死約一D風險意識都無?
業主行使權益你真係可能要申請破產。
https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28958824
飲食舖很多時都簽比較長的死約,因裝修成本會比其他鋪頭(如零售)多D。簽一生一死約,如好生意,第二年就用趕走你個藉口來加租.

引用:
原帖由 chachachacha 於 2021-10-31 23:19 發表

將間舖連食牌頂手出去 
除左 將間舖連食牌頂手出去, 如無人問津,試一下同業主溝通,張個牌頂比業主,求業主扣小D按金後比返你。
業主有牌照,有架生,找下一個租客都容易D.

引用:
原帖由 bixenon 於 2021-11-29 12:50 AM 發表

除左 將間舖連食牌頂手出去, 如無人問津,試一下同業主溝通,張個牌頂比業主,求業主扣小D按金後比返你。
業主有牌照,有架生,找下一個租客都容易D.
但未完租約,如搵到人頂手,業主會唔會唔肯?

合同法了解一下

引用:
原帖由 好滋味 於 2021-11-29 07:20 發表

但未完租約,如搵到人頂手,業主會唔會唔肯?
你找人頂手,都會頂埋租啦。業主有租收點會吾肯。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]