• 瀏覽: 2,356
  • 回覆: 12
我現在非一人長者輪候緊公屋一人單位我現時分數218分,但我上年認識到女朋友,不想拖女朋友的終身幸福太久,有計劃今年年尾或出年初結婚,打算結婚後加埋太太的名字入房屋署申請二人隊伍或家庭隊伍,但最煩就是現在又不知道由非一人長者轉二人隊伍或家庭隊伍輪候緊公屋不知道還要等多久先可派樓或上樓,因為我們兩個難處是在外面租屋又唔夠錢、居屋、白居易及私人樓又供唔起,加上我怕到時遞我太太的申請資料入房屋署加埋我份人工肯定過額,再加上我女朋友或者未來太太個邊戶籍又不肯取消,我現經沒有辦法了,是擔心結婚後沒有屋住、沒有容身之所。

有幾個問題,希望各位能夠解答我的疑難:
(01)如果與女朋友排期註冊結婚的話,個張結婚證明書是結婚當天俾,定還是排期已經有呢?因為我希望可將張結婚證明書交給房屋署先
(02)如果我女朋友或者未來太太個邊戶籍又不肯取消,可不可以都派屋或上樓前一刻先取消可以嗎?
(03)如果我們兩個人申請過額怎麼辦?
(04)如果與女朋友結左婚暫時未有屋住、又租唔起出面的樓,可不可以分開住?到房屋署派樓或上樓先一齊住。

熱賣及精選
1. 簽紙果日先有結婚證書
2. 可以派到先退
3. 過額就唔合資格,要離隊
4. 基本上婚姻法中無規定結左婚要一齊住

咁我想問下我現在218分,如果我今年或出年結婚後轉家庭排隊大約等多久先審查或上樓?

引用:
原帖由 KC7069 於 2021-10-20 08:11 AM 發表

咁我想問下我現在218分,如果我今年或出年結婚後轉家庭排隊大約等多久先審查或上樓?
一結婚就無得個人名義排單人的啦,要再申報 轉2人隊,不管你單人排左幾耐,轉隊唔係從0開始,但好似最高計你排左兩年 再開始計!(婚前用半年攪掂2人入息唔好過、同埋老婆個邊要除左名先報!)

引用:
原帖由 波地GOAL 於 2021-10-20 04:13 PM 發表

一結婚就無得個人名義排單人的啦,要再申報 轉2人隊,不管你單人排左幾耐,轉隊唔係從0開始,但好似最高計你排左兩年 再開始計!(婚前用半年攪掂2人入息唔好過、同埋老婆個邊要除左名先報!)
我知道結婚轉2人隊申請,但仲要排多久先見主任及上樓。

引用:
原帖由 KC7069 於 2021-10-20 05:02 PM 發表

我知道結婚轉2人隊申請,但仲要排多久先見主任及上樓。
上房處有得查 現在排到幾多分 ,好似要去到3-4百分

引用:
原帖由 波地GOAL 於 2021-10-21 08:35 AM 發表

上房處有得查 現在排到幾多分 ,好似要去到3-4百分
唔係單人先有分數架咩?二人唔同架,同埋二人排隊好似有津貼,單人無

引用:
原帖由 doradora11 於 2021-10-23 10:20 AM 發表

唔係單人先有分數架咩?二人唔同架,同埋二人排隊好似有津貼,單人無
佢問緊而家佢排緊一人,而家想結婚 婚後轉2人排!問單人二百幾分仲有幾樓上樓。

引用:
原帖由 波地GOAL 於 2021-10-23 12:02 PM 發表

佢問緊而家佢排緊一人,而家想結婚 婚後轉2人排!問單人二百幾分仲有幾樓上樓。
我係想問如果假設我今年內結婚加埋太太一齊排隊,我知道結婚排2人隊唔係計分數的,我想問一問如果交齊晒我與太太的資料及房屋署還要等多久先上到樓分到屋?

引用:
原帖由 KC7069 於 2021-10-23 02:07 PM 發表

我係想問如果假設我今年內結婚加埋太太一齊排隊,我知道結婚排2人隊唔係計分數的,我想問一問如果交齊晒我與太太的資料及房屋署還要等多久先上到樓分到屋?
去房署問完話比我地聽🤭人地有細路住劏房都等咁耐,二人都唔會好快,不過有津貼好過無,一人就乜都無好唔公平

引用:
原帖由 KC7069 於 2021-10-23 02:07 PM 發表

單人轉2人家庭隊,之前排嘅時間會減半,但最多當排咗18個月,即係你排超過3年轉隊都係當排咗18個月,轉到名隊之後,房署會俾個對應的G開頭的編號,你再跟個對應編號嚟睇返申請離進度。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
引用:
原帖由 iwyk4 於 2021-10-23 07:53 PM 發表

單人轉2人家庭隊,之前排嘅時間會減半,但最多當排咗18個月,即係你排超過3年轉隊都係當排咗18個月,轉到名隊之後,房署會俾個對應的G開頭的編號,你再跟個對應編號嚟睇返申請離進度。

Thank

引用:

都要等5至9年

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]