• 瀏覽: 33,410
  • 回覆: 128
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 呢道我能夠 於 2021-9-20 07:26 AM 發表

當宿營,一清早六點起身行出去就係草地,果種清新空氣味,住市區 staycation 係唔會有。

住過一次,重帶埋狗狗全家人一齊去,夜晚 BBQ,別有一番風味。

PS 市區 staycation 有 d 酒店都可帶狗仔 (dogcation)。北角新果間就係其中一間。
仲有dogcation , 有冇catcation

熱賣及精選
引用:
原帖由 黃金馬3 於 2021-9-20 01:05 PM 發表

可惜香港地方細,如果唔係真係幾好,大陸近年都好興,假日一家大細出去玩,外國更係好成熟!
香港連自駕遊都唔啱玩

引用:
原帖由 黃金馬3 於 2021-9-20 09:38 PM 發表

香港如果有位泊,好過租屋,假日郊野公園亦可放鬆一下!

------------------------------
大陸露營車

C小姐L先生房車生活在火山分享了視頻,快來圍觀!傳送門戳我>>https://share.huoshan.com/hotsoon/s/hgHoTA9UPl8/ 復制此鏈接,打開【抖音火山版】,直接觀看視頻~

C小姐L先生房車生活在火山分享了視頻 ...
景唔錯

引用:
原帖由 跑步冇帶鞋 於 2021-9-23 03:54 PM 發表

下次可以放個盒,反正架車都唔用得
其實我估真一個有車轆冇引擎嘅車瞉...

港豬行為

引用:
原帖由 跑步冇帶鞋 於 2021-9-23 04:07 PM 發表

香港連自駕遊都唔啱玩
冇辦法,地方太細,除非可以返大陸或外國較大地方自駕遊,不過香港假日有時都見有唔少人揸車去郊遊,當散下心,特別早排疫情困咗一輪之後。

引用:
原帖由 跑步冇帶鞋 於 2021-9-23 04:08 PM 發表

景唔錯
大陸依家都越來越多景點,設施、道路、交通亦越來越多同完善,但假日出遊普遍人滿為患,私家車亦越來越普及,反而平時如有時間,閑日去景點仲好玩D,慢慢欣賞大自然,無論森林、海灘、高原、沙漠等應有盡有!

引用:
原帖由 跑步冇帶鞋 於 2021-9-17 11:56 AM 發表

據運輸署資料顯示,本港的露營車須根據《道路交通條例》領有相關車輛牌照,現時擺放在個別地點的出租露營車不可在道路上行駛,亦不受《道路交通條例》規管;露營車的安置地點亦須符合相關土地用途的規定。

依家放假見好多人會去玩露營車,但香港d露營車又唔可以喺道路上行駛,姐係你只係可以訓喺架車入面,咁有咩好玩,我真係唔係好明。

佢價錢又唔平,去staycation食得住得好過佢, ...
不如好似地盤咁,將個貨櫃改裝仲見使!

我寧願住露營車都唔想住露營帳幕。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]