• 瀏覽: 229,927
  • 回覆: 1,955
  • 追帖: 50
+638
老師好, 我也剛剛在恒生做了一年定期 @ 4.3% 

引用:
原帖由 迷失小羊 於 2022-12-2 15:07 發表
👍
假設12月本地通脹如10月時的4.4%高、全年通脹都只會在2.2%左右、4.3厘定期能抵禦通脹有餘了👇

昨日恒指急升後現乏力、日線MACD技術指標處中線上強方位置、看整固、指數如果落返去紫色支持線及上升通道底之間位置、會考慮開始慢慢回補之前沽清了的股份👇

人仔走勢轉強(美元轉弱)、除持有之人仔繼續做定期外、開始用孖展買入人仔/美元好倉、作短線部署、昨日、曾反手換入美元好倉、即刻輸返部份盈利比佢、晚上見人好再度突破、又即時轉入人仔好倉、這教訓是要跟趨勢、不要貪短線回調、人仔微微企於前頂上、走勢佳👇

港元拆息持續上升、升幅又在擴大中、相信定期利率仍有上升空間👇

祈望下個月恒生定期息可以上到5厘半!

引用:
原帖由 迷失小羊 於 2022-12-2 15:07 發表
結構性存款高息一點嗎?

引用:
原帖由 時光五缺 於 2022-12-4 05:24 發表

結構性存款高息一點嗎?
師兄您好、我所認識的結構性存款、或一般稱作外幣掛鈎存款、是帶點匯兌期權性質的投資玩意兒、非單純本幣定期收息操作。早排、見匯豐有個只係一級風險的這類安排、算是風險低的了、用港元掛美元、佢先定出一個到期目標兌換價、到期時高於它、或到期時等如或低於它、就分別有不同高低之息口收取、叫做點都有息收、但我就覺得興趣不大。如對外幣走勢有心水、現時我會用孖展作中短線操作、就如現時我仍揸住的CNY/USD、睇錯就斬、唔使比定期合約去綁住自己。

引用:
原帖由 前來的獅子 於 2022-12-4 21:19 發表

師兄您好、我所認識的結構性存款、或一般稱作外幣掛鈎存款、是帶點匯兌期權性質的投資玩意兒、非單純本幣定期收息操作。早排、見匯豐有個只係一級風險的這類安排、算是風險低的了、用港元掛美元、佢先定出一個到期目標兌換價、到期時高於它、或到期時等如或低於它、就分別有不同高低之息口收取、叫做點都有息收、但我就覺得興趣不大。如對外幣走勢有心水、現時我會用孖展作中短線操作、就如現時我仍揸住的CNY/USD、睇錯就 ...
是的,保證有4.3%

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]