• 瀏覽: 1,843
  • 回覆: 13
上來分享下住別墅的好處與壞處,使費,生活配套!
有朋友想買套別墅,整個私人車房,玩整車改車!
或者整個私人博物館

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!
熱賣及精選
我情願買2間洋房都唔買別墅嘍
笨係笨d
不過有安全感好多
而且面積都大好多

回覆 引用 TOP

別墅經常出現蛇。蚊也更多。除非我係超級富豪有一大隊人打理包括呢啲問題,否則我絕不會買來住。大把好靚的出租,當住高級酒店,有套餐每年住幾晚的細額投資,住兩晚拍拍羅友走人,不知幾爽。

回覆 引用 TOP

如果大灣區渡假,唔好講別墅,普通住宅都冇必要買,直接短租酒店就係,斷日租,平時香港工作繁忙,一年住到幾多日啊?頂到盡一年住20日,酒店最輕鬆最化算,我計俾你睇20日乘300蚊不過6000蚊/年。就算放假都優先去台灣日本泰國旅行啦,今時今日仲要隔離 21 + 14日,北上神州把鬼咩

我有個遠房親戚係江門人,落左黎香港50年,20幾年前喺鄉下農村買左地起豪宅,20幾年黎住唔夠100日,荒廢到鬼屋咁,俾同村細路百厭用石仔掟爛曬玻璃窗。家陣六七十歲年紀大,留喺香港住黃大仙公屋,公立醫院睇病養命,兩公婆身體都差,唔行得,香港公屋免租,有免費車隊接送去公立醫院,搭車2蚊,更加唔會返大陸農村間「豪宅」,屋頂都冧埋,成屋都係山泥

返大陸睇病貴過香港好多倍,更加唔會返江門養老。香港有政府公立醫院,政府公立學校,政府資助養老院,政府資助骨灰龕位,差唔多全免費咁滯,點會返大陸,間「豪宅」真係唔知買黎做乜

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-4-8 11:30 PM 發表

上來分享下住別墅的好處與壞處,使費,生活配套!
有朋友想買套別墅,整個私人車房,玩整車改車!
或者整個私人博物館
好易有白蟻。

回覆 引用 TOP

我寧願買頂層連天台

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我正在說謊 於 2021-4-10 04:37 AM 發表

如果大灣區渡假,唔好講別墅,普通住宅都冇必要買,直接短租酒店就係,斷日租,平時香港工作繁忙,一年住到幾多日啊?頂到盡一年住20日,酒店最輕鬆最化算,我計俾你睇20日乘300蚊不過6000蚊/年。就算放假都優先去台灣日本泰國旅行啦,今時今日仲要隔離 21 + 14日,北上神州把鬼咩

我有個遠房親戚係江門人,落左黎香港50年,20幾年前喺鄉下農村買左地起豪宅,20幾年黎住唔夠100日,荒廢到鬼屋 ...
20年前鄉下起豪宅??!?呵呵,有得幾豪。果個年代你想豪都難,不像現在鄉下四層樓都別墅甘,還裝電梯,好多村還有保安大隊巡邏,出入有門禁,村裡有球場,附近有大shop mall

有,啱啱買左碧海銀湖

引用:
原帖由 bluesman 於 2021-4-10 03:53 PM 發表

有,啱啱買左碧海銀湖
有人只買apartment,有人喜歡別墅,人一世物一世,還掂有錢又唔係貴,享受下又何防

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-4-10 10:16 AM 發表

20年前鄉下起豪宅??!?呵呵,有得幾豪。果個年代你想豪都難,不像現在鄉下四層樓都別墅甘,還裝電梯,好多村還有保安大隊巡邏,出入有門禁,村裡有球場,附近有大shop mall

12245923 12245924 12245925 12245926
你講呢隻今日建築費起碼150萬了

回覆 引用 TOP

鍾意大平層多d

回覆 引用 TOP

我覺得香港人會鍾意屋企附近點都要有啲人氣。太靜好恐怖!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我正在說謊 於 2021-4-10 04:37 AM 發表

我有個遠房親戚係江門人,落左黎香港50年,20幾年前喺鄉下農村買左地起豪宅,20幾年黎住唔夠100日,荒廢到鬼屋 ...
公立醫院?冇病等到變有病,有病等到重病。
深圳港大醫院微信預約唔使等。

引用:
原帖由 a123789 於 2021-4-11 10:35 PM 發表

公立醫院?冇病等到變有病,有病等到重病。
深圳港大醫院微信預約唔使等。
係啊,住肇慶南寧防城港長沙,去深圳睇病

AA成日推肇慶南寧防城港長沙架嘛

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]