• 瀏覽: 768
  • 回覆: 6
老婆也是公屋戶主,有個女,加左我度咪要將間屋比返房署?我都係公屋戶主,是否硬性2個其中一個一定要取消戶口尼

引用:
原帖由 Jacko168168 於 2021-2-23 15:55 發表

老婆也是公屋戶主,有個女,加左我度咪要將間屋比返房署?我都係公屋戶主,是否硬性2個其中一個一定要取消戶口尼
戶主成員都係除消一邊加落另一邊,佢個女夠唔夠18歲,夠咪承接做戶主,舊戶主除名。如果唔夠就拖住先,見步行步。

引用:
原帖由 江別學 於 2021-2-23 05:24 PM 發表

戶主成員都係除消一邊加落另一邊,佢個女夠唔夠18歲,夠咪承接做戶主,舊戶主除名。如果唔夠就拖住先,見步行步。
女夠18歲呀,可以轉比佢做戶主?謝謝

引用:
原帖由 Jacko168168 於 2021-2-23 18:03 發表

女夠18歲呀,可以轉比佢做戶主?謝謝
仲有一樣個女收入高唔高,因為要過資產審查,你可以上網搵下資料,係住緊公屋個限額,唔係申請公屋個限額。

引用:
原帖由 江別學 於 2021-2-23 09:39 PM 發表

仲有一樣個女收入高唔高,因為要過資產審查,你可以上網搵下資料,係住緊公屋個限額,唔係申請公屋個限額。
資產入息一定唔會超,咁即係可以轉比個女?

引用:
原帖由 Jacko168168 於 2021-2-24 00:05 發表

資產入息一定唔會超,咁即係可以轉比個女?
係呀,因我有朋友媽媽都係咁情形,不過就嫁去不是公屋,房署話佢呀媽好難搵又唔係到住,叫我朋友轉做戶主,取消佢媽名。

引用:
原帖由 江別學 於 2021-2-24 11:57 AM 發表

係呀,因我有朋友媽媽都係咁情形,不過就嫁去不是公屋,房署話佢呀媽好難搵又唔係到住,叫我朋友轉做戶主,取消佢媽名。
等我問下房署先

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]