• 瀏覽: 5,444
  • 回覆: 23
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 林珍兒 於 2021-2-13 01:53 PM 發表

樓主外賣店有冇web site 及 iOS app,需要下手嗎😳
冇啊!有諗過整掃qr code自己落單
唔知要幾錢

引用:
原帖由 80後90前 於 2021-2-18 05:41 AM 發表

我果度食廠牌,冇位坐架
我一開始預左40萬黎開
但最終用左十萬左右,如果計埋三個月按金,一開始用左二十萬
我間鋪係頂番黎,所以唔洗點裝修
淨係攪牌照
咁10萬包埋頂手費?又唔貴
頂間鋪無包埋牌? 定係牌照跟返舊店主所以先再再申請?

月入8萬-14萬係咪未減開支?

引用:
原帖由 80後90前 於 2021-2-18 05:43 AM 發表

冇啊!有諗過整掃qr code自己落單
唔知要幾錢
這個 qr code 落單,要視乎想做到什麼程度。

首先,QR code 其實掃完會轉換成文字或者一條網址,有d餐廳枱面有個 qr code,d客人用手機掃完,自動會打開一個網站,就可以落單。

我初步分析過有下面幾個方案:

方案1:最低成本 (港500蚊一次性網站版面模版,及每年78蚊域名費用,及每月78蚊網站伺服器費用)

起一個購物網,物品就係餐廳食品,幫網站印d QR code,客人可以手機掃完進入網站,將要既食物加入購物車,然後落單。餐廳方面,就即刻收到訂單。然後處理。

可以網上直接用都得,同埋支援代用券,會員等等,後台亦有報表等等。

開發時間亦好快,唔計食物資料及圖片,3-7日就可以。

這個方案最簡單,如果你想睇下效果,我可以 send 張 QR code 比你試吓去我個網站,扮下購物。

這個方案不支援網上付款。

另外,網站亦需要有人簡單維護,亦可以搵人維護。

方案2:同方案1一樣,再加網上支付 用 stripe

這個方案會多每個訂單 3.4% + HK$2.35 ,這個是網上支付服務費用。

其他方案比較複雜,開發單獨的蘋果及安卓系統 app⋯⋯成本亦高好多。一般蘋果 app,搵公司開發要幾萬,如果識人,成本3-4千。

引用:
原帖由 kittydoll 於 2021-2-18 09:41 AM 發表

上手未出到正式牌照就汁左粒,我用兩萬頂番黎,用佢舊裝修出牌
8-14萬已經減晒所有開支
一個月營業額約18-24萬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 林珍兒 於 2021-2-18 11:56 PM 發表

這個 qr code 落單,要視乎想做到什麼程度。

首先,QR code 其實掃完會轉換成文字或者一條網址,有d餐廳枱面有個 qr code,d客人用手機掃完,自動會打開一個網站,就可以落單。

我初步分析過有下面幾個方案:

方案1:最低成本 (港500蚊一次性網站版面模版,及每年78蚊域名費用,及每月78蚊網站伺服器費用)

起一個購物網,物品就係餐廳食品,幫網站印d QR code,客人 ...
你係做呢類型既公司 ?

引用:
原帖由 80後90前 於 2021-2-21 03:45 AM 發表

你係做呢類型既公司 ?
我響銀行做程序員的,所以對這方面了解多一些。我自己都準備用2年時間開間公司仔,所以,黎 le 個版吸收下知識。

回覆 引用 TOP

支持

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kittydoll 於 2021-2-18 09:41 AM 發表

樓主應該係執到上手留低既臨時食廠牌同裝修繼續經營先有甘平!
自己申請牌照要乎合風火水電裝修無50萬左右難開到.我係牌主

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]