• 瀏覽: 6,814
  • 回覆: 29
  • 追帖: 1
銀行會查你做咩業務

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pp1123 於 2021-1-11 03:26 PM 發表

收好多錢租㗎-->按佢喺地產版講,三個車位扣埋管理費,合共每月收約七千幾蚊,因為佢係加按層自住樓嚟買既,所以每月回報2.5%大約二百幾蚊。
要開公司-->公司名買慳稅。再者好多人本身有公司,例如保險/地產經紀,方便收下線或炒樓。

佢兩公婆將間自住樓加按,攞加按既錢嚟買三個車位,純利每月得二百幾蚊,咁梗係慳得就慳啦,一個唔該唔升值仲連呢雞碎都蝕埋
風險咁高

平的話, 一物業5千fee左右

回覆 引用 TOP

可以嘅

回覆 引用 TOP

除左audit fee,其實開公司收租成本都係有限,扣返慳到既稅,其實有賺

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 Rubybaby 於 2021-2-14 07:54 PM 發表

除左audit fee,其實開公司收租成本都係有限,扣返慳到既稅,其實有賺
其實係, 越多物業租金用有限公司越抵, 當然要計到超過某一個租金收入水平便要再開另一間有限公司去持有物業收租, 用盡每年的公司退稅和扣稅

引用:
原帖由 aden_wong 於 2021-2-22 10:21 AM 發表

其實係, 越多物業租金用有限公司越抵, 當然要計到超過某一個租金收入水平便要再開另一間有限公司去持有物業收租, 用盡每年的公司退稅和扣稅
佢間公司開未夠一年,得三個車位,三個都係沙田區幾十萬個種車位,合共每月收約七千幾蚊,佢係加按層自住樓(連車位)嚟買既,所以每月回報2.5%大約二百幾蚊。
咁樣開公司去買,抵唔抵?

仲有,佢買咗三個車位買咗未夠一年,同大廈既車位都跌咗近一成,咁樣又抵唔抵?

可見樓主手頭資金唔太充裕,錢都係加按得嚟,咁樣開公司買車位出租,自住樓未供滿又要還加按,係創業角度抵唔抵?

引用:
原帖由 pp1123 於 2021-2-26 08:19 AM 發表

佢間公司開未夠一年,得三個車位,三個都係沙田區幾十萬個種車位,合共每月收約七千幾蚊,佢係加按層自住樓(連車位)嚟買既,所以每月回報2.5%大約二百幾蚊。

仲有,佢買咗三個車位買咗未夠一年,同大廈既車位都跌咗近一成,咁樣又抵唔抵?

可見樓主手頭資金唔太充裕,錢都係加按得嚟,咁樣開公司買車位出租,自住樓未供滿又要還加按,係創業角度抵唔抵?
6佪車位買左未夠3個月,加按也只得區區幾萬元,其餘自己錢full pay。車位呢幾個月升值了。

核數師貴每年幾千,但唔開公司交物業稅也要20000元。慳左咁多稅,我覺得好抵。

引用:
原帖由 pp1123 於 2021-2-26 08:19 AM 發表

所以要計呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Rubybaby 於 2021-2-27 10:27 AM 發表

6佪車位買左未夠3個月,加按也只得區區幾萬元,其餘自己錢full pay。車位呢幾個月升值了。

核數師貴每年幾千,但唔開公司交物業稅也要20000元。慳左咁多稅,我覺得好抵。
升值?! 2021年2月升多過2021年1月叫升值?你睇返2020年個價先講啦

你所謂6個車位full pay,不過,你同老公層自住樓做咗三次按揭噃︰
-你同老公層自住樓連1個車位,未供滿,
-20年年尾,你地聲稱加按層自住樓,聲稱買咗3個沙田區車位(2個馬鞍山x濤、1個F豪花園),
-21年1月,你地再三按,聲稱加上'朋友'合資,聲稱買多3個F豪花園車位,

咁樣攞按揭得嚟既錢去買就叫full pay??! 你估呢度地產版,一堆AA同你圍爐互相鬥吹咩,你孭住咁多筆按揭係身,花時間去搵錢還債,好過花時間上嚟吹啦。
我估你地自用個車位係F豪花園,想放售,但見個價係咁跌,就係香討呢度老吹,你認為咁就會有人接貨?! 沙田喎,又馬鐵又狗鐵又沙中線,使鬼揸車,仲有呀,牌費加咗呀,搭UBER冇咁嬲啦,買沙田區車位??

https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29634700

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]