• 瀏覽: 10,317
  • 回覆: 14
  • 追帖: 3
以前一直都係供緊HK股票, 直至年幾前轉左保本HOLD到而家....係咪好傻既操作.
不如大家講下現時持咩倉 或 轉咩MPF基金好

引用:
原帖由 Barbie459 於 2020-12-16 02:48 PM 發表

以前一直都係供緊HK股票, 直至年幾前轉左保本HOLD到而家....係咪好傻既操作.
呢版有個專帖討論呢樣嘢, MPF轉換基金唔收費, 所以有好多師兄轉來轉去, 轉到出神入化, 每月收益隨時多過份糧, 我就一半北美股票基金, 一半歐洲股票基金, 從來唔轉, 收益都唔錯.

以前均衡+保本+增長, 收息好低, 扣咗管理費都無乜剩, 轉咗北美+歐洲之後, 用咗幾年時間, 收益己經高過供款.

回覆 引用 TOP

我都學習中,上月尾轉埋入去HSBC,park 咗係65 歲低風險和global bond

今個月開始轉了幾次:而家
20% 65 歲
20% global bond
20% 北美
15% 中港
15% 香港
10% 歐洲

好似有1% 增長 , 還在探索中

另外上星期開咗退稅mpf 戶口,等緊果6皮轉入去, 之後又可多一個戶口玩

引用:
原帖由 Barbie459 於 2020-12-16 02:48 PM 發表

利息基金

回覆 引用 TOP

引用:

試下逢大跌就轉去股票

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 做個自由人 於 2020-12-18 10:46 AM 發表

我都學習中,上月尾轉埋入去HSBC,park 咗係65 歲低風險和global bond

今個月開始轉了幾次:而家
20% 65 歲
20% global bond
20% 北美
15% 中港
15% 香港
10% 歐洲

好似有1% 增長 , 還在探索中

另外上星期開咗退稅mpf 戶口,等緊果6皮轉入去, 之後又可多一個戶口玩
你宜家個profolio 都好高風險。美股高處不勝寒,歐洲受武漢肺炎影響,經濟重創。現在應該起碼八成持倉保本基金。

引用:
原帖由 a94922905 於 2020-12-21 08:39 PM 發表

你宜家個profolio 都好高風險。美股高處不勝寒,歐洲受武漢肺炎影響,經濟重創。現在應該起碼八成持倉保本基金。
到開始跌時才轉去保本
上星期再轉了部份去美股

回覆 引用 TOP

康健(慢牛,長期持有)33%,中華威力(睇好中國及台灣)33%,北美(疫情整唔死佢,印銀紙做好巿)33%

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
每每股市升到上天時,可以減持5-10%到保本,等到股市大回又可以慢慢加返

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 a94922905 於 2020-12-21 08:39 PM 發表

師兄上星期有冇聽小弟講轉去保本基金?

回覆 引用 TOP

買緊恆指基金

回覆 引用 TOP

泰國台灣馬來西亞理財天地
Facebook Group
[url=https://www.facebook.com/groups/236945991273730]https://www.facebook.com/groups/236945991273730[/url]
8成中國2成亞洲,年頭到而家賺左9%

回覆 引用 TOP

港股美股利息基金之金轉來轉去

2021年到今天16%

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]