• 瀏覽: 47,713
  • 回覆: 42
我覺得買免稅年金還是合適的,但其未必是收益最大化的投資。

免稅退休年金,每年存6萬,這6萬元能減免的稅款,已經大于把6萬元存入銀行獲得的年息了。而且用中銀信用卡存入這6萬元,還能獲得6萬信用卡積分,每年變相獲得減少300元的減免。

6萬元,不能只想着收益最大化,收益最大化的投資應該是用6萬元去買彩票,如果期期彩票都能得中頭獎,那極短時間財富就能過億。但是期期都得中頭獎的可能性是太低太低了。所以還要考慮風險,尤其是長期投資的風險。

熱賣及精選
年金
有少少經濟知識財務知識都唔會買
經濟好嘅通脹率去到三嘅時間我想問你嘅年金每年唔見幾多錢
諗出嚟嗰個都係超級signal
咪呃晒啲阿公阿婆師奶辛辛苦苦一蚊一蚊儲返嚟嘅錢囉
標普500點解唔買盈富基金點解唔買納斯達克點解唔買
走去買啲呃人嘅年金
好簡單
你這舊錢比朋友1,000,000
佢拎去買標普500平均每年八至10%回報
佢每個月俾返小小$你
平均4厘。 20年後30年後冇晒
佢揸住啲2800標普賺到笑到唔識出聲
唔好再講年金啊。 好音質㗎。轉呃啲阿公阿婆師奶辛辛苦苦儲返嚟嘅錢
無陰功

引用:
原帖由 ko001 於 2021-7-30 12:08 AM 發表

年金
走去買啲呃人嘅年金
好簡單
佢每個月俾返小小$你
平均4厘。 20年後30 ...
標普500唔係指數咩 ?   有得買架咩 ?

SPY
VOO
IS S&P500 ETF

華盛通    富途都有得買
平過銀行好多

買基金都得

要投資一定要做功課
咪信基金經理

20年前訂的年金幾多厘息。

引用:
原帖由 ko001 於 2021-8-1 09:47 AM 發表

華盛通    富途都有得買
平過銀行好多

買基金都得

要投資一定要做功課
咪信基金經理
富途買基金幾好,基金種類齊透明高,手續費又平

引用:
原帖由 ko001 於 2021-7-30 12:08 AM 發表

年金
走去買啲呃人嘅年金
好簡單
佢每個月俾返小小$你
平均4厘。 20年後30 ...
實升???

投資最怕無知
過去十年廾年
spy 的表現
過去有史以來  S& 500 的表現

引用:
原帖由 ko001 於 2021-8-14 08:51 PM 發表

投資最怕無知
過去十年廾年
spy 的表現
過去有史以來  S& 500 的表現
8% 10%???

咁咪應該好多人買....

其實同買大細有咩分別?

我見到D人又唔做工課,又唔讀財經。亂發問題。叫人買年金!怕怕

引用:
原帖由 ko001 於 2020-11-22 10:55 PM 發表

The company can bankruptcy
S& P 500  can bankruptcy  ?????
年金 is back up by the governmentHow to bankrupt?

US government bankrupt, How about hong.........

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]