• 瀏覽: 26,044
  • 回覆: 239
  • 追帖: 6
本主題由 冬天的冰雪 於 2020-10-6 02:57 AM 設置高亮
引用:
原帖由 wo18567 於 2020-10-4 10:39 PM 發表

不過今日都有小小靈異野發生左,去開那廟宇要化寶位要行好遠,而當時我同家人都正在化緊,化的野亦唔係好透,正當諗緊點樣化透啲嗰陣,唔知邊度來了一個老伯,加了些東西入爐,個火就突然之間好旺盛,化嘅野亦透徹左,轉頭再望,已唔見咗個阿伯!那條可以算係山路,行都一般,冇理由咁快唔見咗 ...
連山神都睇唔過眼你班煩人連燒嘢都唔識  

“What? What am I ‘bound to be feeling?’ People don’t think anymore. They feel. - From The Iron Lady

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Will-Jai 於 2020-10-4 10:40 PM 發表

唔爭佐果兩年啦(我估)
著數呀⋯通常啲人成日話家宅唔好,其實都係祖先唔安寧
咁安佐祖先,有嘢佢食,有錢佢洗,佢安落即係你安落,咁係咪有著數先? ...
一年都有燒兩次野比佢,都執好多野比佢用,應該都夠掛

引用:
原帖由 Will-Jai 於 2020-10-4 10:42 PM 發表

咁你請令尊入屋有冇通知地主?
有吖

引用:
原帖由 wo18567 於 2020-10-4 10:47 PM 發表

有吖
咁夠一年未?夠就快啲上祖先啦

“What? What am I ‘bound to be feeling?’ People don’t think anymore. They feel. - From The Iron Lady
引用:
原帖由 Will-Jai 於 2020-10-4 10:48 PM 發表

咁夠一年未?夠就快啲上祖先啦
未夠

引用:
原帖由 世界真虛假 於 2020-10-4 10:47 PM 發表

一年都有燒兩次野比佢,都執好多野比佢用,應該都夠掛
咁你諗下
日日喺屋企上香供茶供果
同一年先燒兩次嘢
俾你揀,你揀邊樣?

引用:
原帖由 Will-Jai 於 2020-10-4 10:38 PM 發表

去邊度拜就寫返果啲
例如拜山,就寫返墓果個地址
如果係法會,就寫佢法會登記果個號數
收到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wo18567 於 2020-10-4 10:48 PM 發表

未夠
我答你唔到,又係一處鄉村一處例
先父係百日上祖先的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Will-Jai 於 2020-10-4 10:49 PM 發表

咁你諗下
日日喺屋企上香供茶供果
同一年先燒兩次嘢
俾你揀,你揀邊樣?
又係既.....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wo18567 於 2020-9-27 05:38 PM 發表

家父半年前仙遊,半年間亦間斷夢見家父四周吃喝玩樂嘅情景!但昨日有啲不同,夢見家父回到以前工作嘅地方,當時他正在寫信,而當時身邊出現了一個做紙扎舖嘅男人,夢境中那男人講:你阿爸想寄野,但陰間嘅地址唔係咁寫!同埋講叫我地燒D下面可以用到嘅錢俾佢,另外燒套衫,因為原本嗰套著得唔舒服!
之後我就醒咗
想請教一下大家意見?應該點做? ...
報夢,仙人係唔會講嘢的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wo18567 於 2020-10-4 10:39 PM 發表

不過今日都有小小靈異野發生左,去開那廟宇要化寶位要行好遠,而當時我同家人都正在化緊,化的野亦唔係好透,正當諗緊點樣化透啲嗰陣,唔知邊度來了一個老伯,加了些東西入爐,個火就突然之間好旺盛,化嘅野亦透徹左,轉頭再望,已唔見咗個阿伯!那條可以算係山路,行都一般,冇理由咁快唔見咗 ...
請問您當時幾點鐘係廟宇拜祭的?

回覆 引用 TOP

多謝晒各位版友,現已圓滿解決了,再次感謝各位幫忙

回覆 引用 TOP

可唔可以問下
媽媽都大約在半年前過身 癌症
呢半年發夢發左幾次佢仲在生
係夢入面 我記得佢係過左身
但之後會類似話媽媽仲在生
仲同佢去醫病 尋晚又夢到 但佢仲好病咁
我唔知係我日有所思定 先人報夢
另一件事係 就黎完左頭7前一日 我姨媽夢到媽媽  但媽媽係變番年輕既樣子

引用:
原帖由 spiderman1988 於 2020-10-17 11:38 AM 發表

可唔可以問下
媽媽都大約在半年前過身 癌症
呢半年發夢發左幾次佢仲在生
係夢入面 我記得佢係過左身
但之後會類似話媽媽仲在生
仲同佢去醫病 尋晚又夢到 但佢仲好病咁
我唔知係我日有所思定 先人報夢
另一件事係 就黎完左頭7前一日 我姨媽夢到媽媽  但媽媽係變番年輕既樣子 ...
其實你應該另外開一個帖問,樓主已經話圓滿解決,其實大家未必再入來
你嘅情況應該係日有所思
你姨媽個情況有可能係你媽報夢,話佢喺另一個世界生活得好好
你應該可以放下了

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]