• 瀏覽: 50,109
  • 回覆: 250
  • 追帖: 78
引用:
原帖由 芒爺奶西 於 2020-11-21 12:26 PM 發表

BCT  表現都不錯
但強積金唔係短炒    你日日轉基金對你黎講係冇著數   更何況炒正股都係T+2  影響不大
美股恐慌融斷時開始留意市況,hsbc 個mpf 轉入美股基金,但自己明明睇中市,發覺hsbc 的美股基金竟然沒有大升。😡
於是五月時怒轉去永明,不過差不多要成一個月時間sunlife 先幫我搞到。由六月開始到宜家不斷看市況轉換基金,六個月回報都有14%😁

熱賣及精選
引用:
原帖由 a94922905 於 2020-11-21 12:48 PM 發表

美股恐慌融斷時開始留意市況,hsbc 個mpf 轉入美股基金,但自己明明睇中市,發覺hsbc 的美股基金竟然沒有大升。😡
於是五月時怒轉去永明,不過差不多要成一個月時間sunlife 先幫我搞到。由六月開始到宜家不斷看市況轉換基金,六個月回報都有14%😁
做得唔錯呀清,加油繼續努力
永明港股稱霸全港20年,係唔差,唔洗轉黎轉去啦

違規內容
引用:
原帖由 芒爺奶西 於 2020-11-21 01:34 PM 發表

做得唔錯呀清,加油繼續努力
永明港股稱霸全港20年,係唔差,唔洗轉黎轉去啦
如果唔轉來轉去,永明香港股票基金全年回報先得7.65%,扣埋1.56%管理費得番6%左右。😱
http://www.aastocks.com/tc/mpf/search.aspx?t=1&sp=22

引用:
原帖由 a94922905 於 2020-11-21 01:52 PM 發表

如果唔轉來轉去,永明香港股票基金全年回報先得7.65%,扣埋1.56%管理費得番6%左右。😱
http://www.aastocks.com/tc/mpf/search.aspx?t=1&sp=22
6個月都17.3%回報啦

違規內容
引用:
原帖由 芒爺奶西 於 2020-11-21 02:02 PM 發表

6個月都17.3%回報啦
要鎖定利潤就有,難保下個月出現股災就比番晒佢。

引用:
原帖由 a94922905 於 2020-11-21 02:04 PM 發表

要鎖定利潤就有,難保下個月出現股災就比番晒佢。
所以你高風險轉高風險冇用,係就轉低風險避一避,股災後再諗轉邊隻高風險

違規內容
引用:
原帖由 芒爺奶西 於 2020-11-21 02:08 PM 發表

所以你高風險轉高風險冇用,係就轉低風險避一避,股災後再諗轉邊隻高風險
可以架,有些投機者平時將資金泊在債,等股災先出手。

引用:
原帖由 a94922905 於 2020-11-21 02:11 PM 發表

可以架,有些投機者平時將資金泊在債,等股災先出手。
我年頭咪轉晒港債囉…之後先轉番股

違規內容

回覆 引用 TOP

其實2020年3月一直升到今日. 賺十幾廿個%係唔難
一估大浪衝埋黎時, 你仲剩返幾多先係重點.
所以升市要慢慢減持, 跌市慢慢增持.長期咁經營先賺倒大錢.

強積金日記 目標每年10%回報
ig=MPF.trader

回覆 引用 TOP

CHing 你買緊邊隻?

引用:
原帖由 tamc50 於 2020-11-22 12:52 AM 發表

CHing 你買緊邊隻?
亞股

違規內容

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]