• 瀏覽: 3,259
  • 回覆: 28
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 aden_wong 於 2020-6-24 10:25 AM 發表

中小企公司會計 稅務 公司秘書 開公司 你問我答
我多年會計公司經驗可盡量幫大家解答

(會計王生)
如果有個工能可以自動入支出單,bank statement, 之後可出excel format , import 入會計系統,你認為這工具是否有市場?

熱賣及精選
引用:
原帖由 hkideaonline 於 2020-7-14 07:22 PM 發表

如果有個工能可以自動入支出單,bank statement, 之後可出excel format , import 入會計系統,你認為這工具是否有市場?
未必有, 因為出面搵人做會計實在太平

回覆 引用 TOP

請教:
開佐間獨資公司,接job做設計
因為平時home office都無乜支出,所以唸住用公司名義買電腦、相機等電子產品以及其他貴價野,減少交稅
請問應該如何操作? 在下的公司只有公司銀行帳戶,無公司信用卡帳戶
而個人有信用卡,請問用個人信用卡錄卡買野,有何要注意地方?如何處理帳目可以聯繫去公司度
多謝!

引用:
原帖由 ash4007 於 2020-7-16 03:47 PM 發表

請教:
開佐間獨資公司,接job做設計
因為平時home office都無乜支出,所以唸住用公司名義買電腦、相機等電子產品以及其他貴價野,減少交稅
請問應該如何操作? 在下的公司只有公司銀行帳戶,無公司信用卡帳戶
而個人有信用卡,請問用個人信用卡錄卡買野,有何要注意地方?如何處理帳目可以聯繫去公司度
多謝! ...
留低張單, 做年結時比會計記帳就可以, 公司支出唔一定要經公司bank, 可以現金, 公司持有人代支等

(會計王生)

回覆 引用 TOP

為進一步採取措施,大幅減少社區的人流和社交接觸,阻止病毒在社區傳播,稅務局今日(七月十九日)宣布由七月二十日起,除下列服務以外,暫時停止所有公共服務:

辦事處        辦公時間
中央詢問處
(只限有關離港人士清繳稅項的查詢)       
星期一至五
上午九時至中午十二時;下午一時三十分至四時

中央電話查詢處       
星期一至五
上午九時至下午十二時三十分;下午一時三十分至四時

商業登記署       
星期一至五
上午九時至中午十二時;下午一時三十分至四時*

印花稅署       
星期一至五
上午九時至中午十二時;下午一時三十分至四時

回覆 引用 TOP

我係開無限公司,沒夠一年,我要主動報稅定等稅單?同埋收入主要係收現金,要點報?唔該曬

引用:
原帖由 laiyingcong 於 2020-7-21 01:29 PM 發表

我係開無限公司,沒夠一年,我要主動報稅定等稅單?同埋收入主要係收現金,要點報?唔該曬
無限公司會報落個人稅表(如一人公司), 個人稅表會係每年約5月收到, 如自己果個年度有稅交又收唔到稅表 可上稅局down返個form向稅局申請返個稅表。或者帶身份證&公司印去稅局一樓服務櫃檯處理。
每年的報稅時間為1/4 - 31/3, e.g.: 2018/19報稅 = 報回1/4/2018-31/3/2019的收入支出

(會計王生)

回覆 引用 TOP

我係合資公司(2人),今年無收到,暫時沒賺到錢,要唔要交文件之類?thank you so much!!!

引用:
原帖由 laiyingcong 於 2020-7-21 02:22 PM 發表

我係合資公司(2人),今年無收到,暫時沒賺到錢,要唔要交文件之類?thank you so much!!!
合資公司咁就有獨立稅表會出比你, 係成立公司後18個月, 到你收到時先處理就可以
LOSS都要交稅表, 可以到時搵會計幫手做盤數和報稅, 呢D無限公司搵人做都唔貴

(會計王生)

回覆 引用 TOP

多謝會計王生!!

回覆 引用 TOP

你好王生,想請問多2個問題:

1. 新開有限公司,申請開中銀戶口,已約見交文件,公司亦有業務,申請機會大嗎,未批核已收$1200,坊間有中介公司收費數千,可特快預約開戶,聲稱批核率高,這可信嗎?

2. 另外想請問,公司理帳有單次收費嗎,想找會計公司做一個理帳既excel範本,因為初開資金不多,想自己做數,其實咁做既話,年尾核數費用高嗎,定還是直接找會計公司理帳較好

謝謝

引用:
原帖由 吳紀兒 於 2020-7-22 11:09 AM 發表

你好王生,想請問多2個問題:

1. 新開有限公司,申請開中銀戶口,已約見交文件,公司亦有業務,申請機會大嗎,未批核已收$1200,坊間有中介公司收費數千,可特快預約開戶,聲稱批核率高,這可信嗎?

2. 另外想請問,公司理帳有單次收費嗎,想找會計公司做一個理帳既excel範本,因為初開資金不多,想自己做數,其實咁做既話,年尾核數費用高嗎,定還是直接找會計公司理帳較好

謝謝 ...
1 ) 如果怕開唔到, 可以同步申請多一間細行 起碼唔洗浪費時間
2) 自己做個excel記錄收入和支出, 去到年尾先一次過比會計汁數和核數, 咁會較平。搵人月結做會好貴。

回覆 引用 TOP

你好 王生
我呀哥同個拍當開了間有限公司 
佢拍當出糧比d伙計一時支票一時現金
固定的工資 但連供mpf都係時多時少~
屋企個人開支  連停車場 泊車 入油 去旅行 等 全部入公數
最近佢地有爭執 呀哥驚 查起數來 嘛煩到自己

引用:
原帖由 星權 於 2020-7-24 01:34 PM 發表

你好 王生
我呀哥同個拍當開了間有限公司
佢拍當出糧比d伙計一時支票一時現金
固定的工資 但連供mpf都係時多時少~
屋企個人開支  連停車場 泊車 入油 去旅行 等 全部入公數
最近佢地有爭執 呀哥驚 查起數來 嘛煩到自己 ...
公司報員工薪金照實報就可以, 出左幾多糧便報幾多 (呢個係叫做僱主申報員薪金, 公司開1年後才會做)
個員工個人自己申報幾多係佢既事, 稅局同到僱主申報金額和員工個人自己申報金額有出入時, 便有機會查個員工
作為公司, 最好每個月叫個員工簽收薪金糧單, 起碼無得爭辯
咁如果你呀哥覺得入埋私人開支感覺上唔太好, 咁就唔好入, 就清清楚楚公司帳全是實際公司的收入和支出

(會計王生)

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]