• 瀏覽: 1,772
  • 回覆: 6
  • 追帖: 1
諗緊做啲副業,做一些網上服務,是否需要登記無限公司?發現這方面的資料很少,有很多問題唔明白,請多多指教!
1. 登記無限公司,業務描述及業務性質係唔係點填都得?例如,填【網上咨詢】四個字得唔得?
2. 登記無限公司,公司地址係唔係寫屋企住址就得?定係要租虛擬地址?各有什麼利弊?
3. 上網查到話不接納尚未開始經營業務的商業登記,請問是什麼意思?點先算開始業務?如果在網上放了一個廣告,但接唔到生意算唔算開始?
4. 請問無限公司是否不可以重名?如果申請咗一間無限公司,其他有限公司可唔可以申請同樣的名?咁如果以後有機會轉有限公司,係唔係就要轉名?
5. 既然無限公司好難開公司銀行賬戶,如果開個人銀行賬戶用strip收錢有冇咩壞處?
6. 請問無限公司如果有自己的商標,係唔係一定要註冊?唔註冊有冇咩風險?
7. 如果無限公司開了之後,一單生意都冇做過,甚至可能有虧損,咁點交稅?
8. 如果無限公司要改名,係唔係都唔難?暫時諗到咁多問題,非常感謝!

暫時諗到咁多問題,非常感謝大家解答!

熱賣及精選
引用:
原帖由 peccoyin 於 2020-6-15 10:55 PM 發表

諗緊做啲副業,做一些網上服務,是否需要登記無限公司?發現這方面的資料很少,有很多問題唔明白,請多多指教!
1. 登記無限公司,業務描述及業務性質係唔係點填都得?例如,填【網上咨詢】四個字得唔得?
2. 登記無限公司,公司地址係唔係寫屋企住址就得?定係要租虛擬地址?各有什麼利弊?
3. 上網查到話不接納尚未開始經營業務的商業登記,請問是什麼意思?點先算開始業務?如果在網上放了一個廣告,但接唔到 ...
  1. 登記無限公司,業務你可以寫IT (資訊科技)
  2. 無限公司可以登記公司地址係自己屋企, 也可以比錢登記虛擬地址(代你收信件)
  3. 在香港經營業務(做生意)係要扲商業登記, 因為你做生意要開銀行戶口, 唔係點收錢, 除非人家不介意入落你個人戶口
  4. 登記前你要檢查一下有沒有人用左你想登記的名稱才能登記
  5. 好簡單人地唔幫親你囉仲要問~
  6. 你唔註冊,比人註冊左就可以告你之馬冇野既...賠錢囉
  7. 報稅時,沒有錢賺未不要交稅囉
  8. 改名唔難

回覆 引用 TOP

If your income is not much or under HK$10,000, you can request to refund the BR fee.  You can refer to the IRD website of BR:

豁免登記
《商業登記條例》規定下列各有關人士從事的服務或經營,不必辦理商業登記:—
慈善機構;
農業、園藝或漁業的經營(此項豁免不適用於根據《公司條例》成立為法團或須註冊的公司);
擦皮鞋的生意;以及
根據《小販規例》須要領取牌照的各種小販生意(在建築物內經營者除外)。
 返回頁首

豁免繳付商業登記費及徵費
    合資格人士
如你業務每月的平均生意額不超過以下限額,可申請豁免繳付商業登記費及徵費:
主要憑提供服務以賺取利潤的業務
$10,000
其他業務
$30,000
對於現有業務,上述每月平均生意額須為緊接申請提出前 6 個月的每月平均款額。至於新開業務,則須為該業務開業後首 6 個月的估計平均款額。

想問下咁多位師兄

見網上有教 開無限公司要親身/代理人去稅局整
(灣仔稅務大樓4樓商業登記處辦理商業登記)

係咪去到即場填一份1(A) form就ok? 仲要要準備咩文件

另外, 我仲要唔要去註冊易交NNC1 form?

小妹做d小玩具,公仔小買賣. 生意額唔多 2-3千一個月
但要拎BR去同supplier拎貨
所以諗住開無限公司,唔洗audit...

麻煩咁多位師兄姐教教路

AiKiBa48  RIVER X 渡り廊下走り隊7   MAYUYU
引用:
原帖由 Horikitamaki 於 2020-6-21 10:29 AM 發表

想問下咁多位師兄

係咪去到即場填一份1(A) form就ok? 仲要要準備咩文件

...
有冇師兄幫到手

AiKiBa48  RIVER X 渡り廊下走り隊7   MAYUYU

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ErvingCheng 於 2020-6-17 05:39 PM 發表

If your income is not much or under HK$10,000, you can request to refund the BR fee.  You can refer to the IRD website of BR:

豁免登記
《商業登記條例》規定下列各有關人士從事的服務或經營,不必辦理商業登記:—
慈善機構;
農業、園藝或漁業的 ...
Really?  Thx for ur info.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Horikitamaki 於 2020-6-21 10:29 AM 發表

想問下咁多位師兄

...
BR 申請自己去就得.
帶你申請地址證明
NNC1 梗係唔駛.(見紅字)

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]