• 瀏覽: 32,023
  • 回覆: 369
  • 追帖: 27
引用:
原帖由 birdy1225 於 2020-7-29 04:36 PM 發表

師兄!感謝你開呢個POST,好HELPFUL同INFORMATIVE!

我想請問你係咪香港公司註冊?如果係,係網上銷售去美國,貨又係由中國直接到美國,香港公司可以唔洗交相關 CORPORATE TAX嗎?(根據地域來源原則徵稅)https://www.ird.gov.hk/chi/paf/bus_pft_tsp.htm
咁如果係,係咪要交美國稅?

你自己又會建議我地新手應該開 ...
如果計正既話,你向香港從事既所有有利潤既生意都要報香港稅局,包括網上商店做美國國家。
而美國果邊既稅問題就美國睇下CHECK唔CHECK你,正常又係要報。
但我做咁耐就未試過被查。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 前晚大大蛇 於 2020-7-29 07:06 PM 發表

師兄新手請教

請問你係咪有美國checking account?amazon 係咪直接入你個account?
點開美國bank account?駛唔駛報稅?
而家亞馬遜接受非常多方法金流轉錢,唔洗開美國BANK ACC嫁啦
大多數會用payoneer,仲有其他好多都得。

引用:
原帖由 tt77yy88abb 於 2020-7-29 08:41 PM 發表

師兄,頭先上網睇片,d人話過客人用coupon買左件貨,唔可以留評論,係咪真有其事?
因為我打算件貨一開始買果陣,set 10% off的coupon,如果到時羅吾到reviews咁咪好大獲…… ...
呢個應該好似唔會, 但我唔係十分清楚,好少出coupon。你可以再上網查查。

引用:
原帖由 gary009 於 2020-7-29 09:09 PM 發表

呢個應該好似唔會, 但我唔係十分清楚,好少出coupon。你可以再上網查查。
如果個discount太多係唔可以的,但幾多係唔得就不清楚,通常係見人講多過40-50%左右

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gary009 於 2020-7-29 09:07 PM 發表

而家亞馬遜接受非常多方法金流轉錢,唔洗開美國BANK ACC嫁啦
大多數會用payoneer,仲有其他好多都得。
感謝你解答,我地start up 開唔到商業銀行戶口,可唔可以淨用Payoneer 收Amazon 錢,而俾Amazon monthly fee 就用私人credit card, 避開開商業銀行戶口,師兄你覺得行得通嗎?

引用:
原帖由 birdy1225 於 2020-7-29 09:50 PM 發表

感謝你解答,我地start up 開唔到商業銀行戶口,可唔可以淨用Payoneer 收Amazon 錢,而俾Amazon monthly fee 就用私人credit card, 避開開商業銀行戶口,師兄你覺得行得通嗎? ...
PAYONEER 可以過數去私人銀行戶口或商業都得,信用卡就用個人比AMAZON FEE就得。
9成人都係咁做

回覆 引用 TOP

樓主感激你既解答,super helpful!!!

回覆 引用 TOP

Sorry 師兄多一個問題,你覺得近排美國同中國既關係,例如美國取消香港某D稅務優專或種種因素,對香港公司做FBA有影響嗎?

引用:
原帖由 gary009 於 2020-7-29 09:09 PM 發表

感謝,我上依度問之前都上網查過,只喺唔放心再問多次,e+放心了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 birdy1225 於 2020-7-29 11:15 PM 發表

Sorry 師兄多一個問題,你覺得近排美國同中國既關係,例如美國取消香港某D稅務優專或種種因素,對香港公司做FBA有影響嗎?
影響一定有少少,唔算太大

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]