• 瀏覽: 10,615
  • 回覆: 158
  • 追帖: 11
師兄 有無遇過一個情況係product description入面唔小心用左個字眼比佢當左係pesticides category?
email左amazon但得到嘅回覆係,我要去做一個video test去request approval...但非美國居民係唔qualified去apply個test...宜家完全唔知點做 ???係咪無得解決?cry

熱賣及精選
引用:
原帖由 vincentvision 於 2020-5-29 06:50 PM 發表

ching 如果寄細件例如包裝紙
1-3kg左右,但寄全球
請問你建議點樣寄好?
單件最平一定係郵局
但超過2Kg 要轉包果
會貴好多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Benga049 於 2020-5-30 02:58 AM 發表

師兄 有無遇過一個情況係product description入面唔小心用左個字眼比佢當左係pesticides category?
email左amazon但得到嘅回覆係,我要去做一個video test去request approval...但非美國居民係唔qualified去apply個test...宜家完全唔知點做 ???係咪無得解決?cry ...
你果樣野係咩?
係唔係關於驅蟲嘅?
如果唔係既話,唔一定要做test
因為佢有時會識別錯
你同佢解釋番 你個用途寫番第樣
咁就有機會上架

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gary009 於 2020-5-12 07:29 PM 發表

1  第一樣我唔係好明白想問咩
2 冇 review 就要叫外國既朋友幫幫手做你第一個客
3 你呀,越來越多人做,所以都係向度鬥價,但總係會有賺到錢既貨,要自己慢慢搵慢慢試,我以前都試左唔少貨係賣唔到,但當你試吓試吓,就會慢慢憑經驗搵到貨。 ...
謝謝樓主回覆!明白了!
第一點我意思是,本身你有做開實體零售生意,本身有賣開東西?因為好影響,有無經驗入貨SENSE,我無自己賣開野,搵件貨都覺得好難!

引用:
原帖由 神愛美女 於 2020-5-30 03:51 PM 發表

謝謝樓主回覆!明白了!
第一點我意思是,本身你有做開實體零售生意,本身有賣開東西?因為好影響,有無經驗入貨SENSE,我無自己賣開野,搵件貨都覺得好難! ...
行業各有不同,我就去

1688.com
Alibaba.com
aliexpress.com

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 神愛美女 於 2020-5-30 03:51 PM 發表

謝謝樓主回覆!明白了!
第一點我意思是,本身你有做開實體零售生意,本身有賣開東西?因為好影響,有無經驗入貨SENSE,我無自己賣開野,搵件貨都覺得好難! ...
我由開始到現在都冇做實體,因為租金成本高,仲要坐貨。
至於搵產品既方法真係太多太多,想搵到好野係要靠自已不斷去衝去試,最簡單既方法就係收到單先向淘寶買,再寄比個客,咁樣你可以試好多產品又唔洗坐貨,但呢個方法既利潤就變得好低。

引用:
原帖由 gary009 於 2020-5-30 05:18 PM 發表

我由開始到現在都冇做實體,因為租金成本高,仲要坐貨。
至於搵產品既方法真係太多太多,想搵到好野係要靠自已不斷去衝去試,最簡單既方法就係收到單先向淘寶買,再寄比個客,咁樣你可以試好多產品又唔洗坐貨,但呢個方法既利潤就變得好低。 ...
你好叻。

時代垃圾 清潔香港 人人有責.
暴徒歪理 齊聲說不 以免學壞   
文宣工作 背後動機 不用忽視
支持香港 支持執法 謝謝警察

回覆 引用 TOP

Gary 師兄,可否列出做amazon 基本條件?

我9 up 下先:

1. 不低於中六級別的英文
2. 懂簡體字和小小普通話
3. 不少於2萬元創業資金
4. 極強自學能力和解決能力

引用:
原帖由 newbizan 於 2020-6-2 09:59 AM 發表

Gary 師兄,可否列出做amazon 基本條件?

我9 up 下先:

1. 不低於中六級別的英文
2. 懂簡體字和小小普通話
3. 不少於2萬元創業資金
4. 極強自學能力和解決能力 ...
其實我覺得都冇咩基本條件,而家GOOGLE TRANSLATE咁利害,唔識英文都一樣同客勉強對答,同埋亞馬遜亦都可以用中文介面,所以英文黎講相對唔算太重要。
資金要求比起我做既時侯,相對係高好多,呢樣野係真既。
至於自學方面呢,出面有好多工作坊可以參加,而且裝上都有一大堆教學(網上免費教學,有時侯真係搵到一D正既分享),所以你有惏肯放時間落去,自學唔係真係咁難,反而係心態最難解決。
因為當你做左好多野,放左好多時間同心機向度既時侯,睇唔到有回報同將來,個人係會好灰好灰,我好明白呢種感覺。
但係當你肯咬緊牙緊,去衝過呢一大堆問題既時侯,你就會得到比別人更多。
6年前我都係一個窮小子,同一般香港人一樣,卡數纏身,果時我既人工係得(13000蚊),點還都還唔清啦。
初期一開始既時侯都係冇咩起色,感覺係再要放多D時間落去,慢慢你係會見到小小既光明,再繼續走落去你就會同別人不一樣。無論你做AMAZON又好,SHOPIFY又好,或者其他生意,你都會比別人優勝。
好記得當年我一還清晒D卡數,就即該用賺番黎既錢去買左一隻 勞力士地通拿,作為鼓勵自已既一份禮物。
最後,做AMAZON唔需要一定好醒好叻,只係需要一團火就可以,你就可以抄你老細魷魚。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]