• 瀏覽: 3,594
  • 回覆: 10
最近大家都無錢架啦,廣告又CUT,人又CUT,如果唔係賣口罩,生意都未必會好得去邊
開咗一年或以內嘅STARTUP,大家會點集資?

一路做正職(如果無被炒的話)一路以人工支持自己公司
問老豆拎 (聽過好多老豆按咗自己層樓借錢俾仔創業)
借BANK (假設佢會采你)
借財仔 (高息呀)
問朋友借 (個個都唔掂喎)
炒股票 (個巿最近呢。。。。)
賣家當 (之前儲起的名錶,讚石有用啦)
申請政府資助 (有冇人申請到防疫基金?BUD,TVP預咗自己要俾下錢)
搵Incubator  (合資格有理想,被孵化吧!)
搵Accelerator (ABC輪- 有資格玩仲要有啲錢,不過回報高+++)
買六合彩 (等運到,等唔等到?)

搵唔到WI-FI 點返工見客

投票項目 ( 多選 : 最多可選 3 項 , 截止時間為 2020-3-14 12:54 AM ) 參與人數 1

1. 一路做正職一路以人工支持自己公司
2. 問老豆拎
3. 借BANK
4. 借財仔
5. 問朋友借
6. 炒股票
7. 賣家當
8. 申請政府資助
9. 搵Incubator
10. 搵Accelerator
11. 買六合彩
引用:
原帖由 邊度有WIFI 於 2020-3-12 01:13 AM 發表

最近大家都無錢架啦,廣告又CUT,人又CUT,如果唔係賣口罩,生意都未必會好得去邊

借財仔 (高息呀)
賣家當 (之前儲起的名錶, ...
政府資助喇,真係claim到架

引用:
原帖由 何必買股 於 2020-3-13 12:01 AM 發表

政府資助喇,真係claim到架
想知防疫基金, 係真資助定係要還架?

搵唔到WI-FI 點返工見客
引用:
原帖由 邊度有WIFI 於 2020-3-13 12:29 PM 發表

想知防疫基金, 係真資助定係要還架?
真資助呀

回覆 引用 TOP

等到天荒地老

回覆 引用 TOP

你做咩生意?

回覆 引用 TOP

全世界攬炒呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 邊度有WIFI 於 2020-3-12 01:13 AM 發表

借財仔 (高息呀)
搵資助係好, 不過憑甚麼會資助你~值得思考

回覆 引用 TOP

引用:

借財仔 (高息呀)
搵Gov/搵人投資

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
你間startup 做咩?

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]