• 瀏覽: 9,247
  • 回覆: 101
  • 追帖: 9
引用:
原帖由 glenlkl 於 2020-1-10 01:10 PM 發表

坐滴滴15分鐘到方直啦。如果喜歡坐船,火炬區、翠亨新區比較適合,車程半小時內到。
我都好钟意坐船上中山方直,包保唔会塞船

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 glenlkl 於 2019-11-24 12:12 PM 發表

我仲去咗珠海睇其他樓盤,包括華發峰尚,世榮翠湖苑,廣銀大都會,時代天韵,金地格林泊樂等,有機會再分享。
睇好邊到 如果只係投資。。 不是住。。

引用:
原帖由 glenlkl 於 2019-11-24 02:05 PM 發表

平層面積 90方,100方,137方。我買137方,18x萬人仔。當日100方剩返地下同頂樓,冇要到,大約150萬人仔。
137咁大 到時會唔會好難賣返出去。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 glenlkl 於 2019-11-24 10:02 PM 發表

其實我哋喺中山買樓主要考慮兩樣嘢,第一係投資潛力,第二係宜居,將來打算退休自住。
投資潛力方面,有大灣區發展的國策,加上深中通道即將落成,中山應該有發展潛力。而家中山嘅樓價只是深圳嘅五分之一,深中通道落成後,兩地行車只需30分鐘,我認為兩地樓價差距會收窄。我買火炬開發區,就係因為火炬係深中通道第一個出口的地方。
點解我唔買珠海呢?因為香州嗰邊嘅樓價已經等於深圳嘅一半,橫琴再高過香州。考慮到深圳遠 ...
中山現在港人可買幾多套一手純住..? 呢間有同香港澳門銀行合作做按嗎 利率低好多。。 定你係full pay

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 好味的榴槤 於 2019-12-1 01:41 AM 發表

中山今年樓市下跌緊
有咩好推薦 投資 不自住

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 厓上的波兒 於 2020-1-10 01:36 PM 發表

佢地有的户型楼下有一房,不过比起全部楼上房贵少少。老咗唔想上上落落,都可以楼下瞓,楼上做客房,家庭室。
係呀, 都參觀過

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gn02245322 於 2020-1-9 11:04 PM 發表

師兄坐船上去,之後轉車到屋苑方便嗎?我都覺得坐船返去方便,但如果落船後仲要坐好耐車或者轉車就煩,最後就一坐船行到去屋苑就冇得頂啦。😂
我果度可以, 如果舊碼頭唔搬的話

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 深圳天水圍 於 2020-1-10 01:40 PM 發表

睇好邊到 如果只係投資。。 不是住。。
比較中山同珠海,我睇好中山多 d,尤其是火炬區。中山城區(東區除外)同珠海斗門均價差不多或更低,但中山城區遠比斗門熱鬧、繁榮、方便。
中山火炬區有 d 樓盤仲係萬四五一平方,2024 年深中通道開通後,半小時可到深圳寶安,而寶安樓價係火炬的四、五倍,我認為兩地樓價差距有望收窄。如果係珠海斗門,同樣向東行車半小時,只係去到珠海市區(均價 35000-40000),斗門可以升到咩位?升到盡可能 20000 吧,要升到 25000-30000 可能有困難,如果升到呢個價,我諗好多人都寧願畀多少少買珠海市區。事實上,好多珠海人買唔起市區,寧願買中山坦洲都唔買斗門,令坦洲樓市成交長年排中山頭三名。

咁珠海市區又好唔好?好當然好,但而家均價 35000-40000。如果講投資潛力,你有信心佢會升一倍,同深圳同價嗎?如果要博升一倍,我就寧願博中山火炬區升一倍,去到 25000-28000,都只是深圳的三分之一,機會應該比珠海升到同深圳同價大。

如果講橫琴,均價四五萬,不如再畀多 d 買深圳好過。好多人睇好橫琴自貿區,但如果睇下大灣區規劃文件對橫琴自貿區個定位,橫琴只係配合、輔助澳門,同廣東省另外兩個自貿區南沙、前海根本冇得比。而家個價已經充分反映甚至過度反映所有利好。

引用:
原帖由 glenlkl 於 2020-1-10 03:24 PM 發表

比較中山同珠海,我睇好中山多 d,尤其是火炬區。中山城區(東區除外)同珠海斗門均價差不多或更低,但中山城區遠比斗門熱鬧、繁榮、方便。
中山火炬區有 d 樓盤仲係萬四五一平方,2024 年深中通道開通後,半小時可到深圳寶安,而寶安樓價係火炬的四、五倍,我認為兩地樓價差距有望收窄。如果係珠海斗門,同樣向東行車半小時,只係去到珠海市區(均價 35000-40000),斗門可以升到咩位?升到盡可能 20 ...
謝謝你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 glenlkl 於 2020-1-10 03:24 PM 發表

中山火炬區有 d 樓盤仲係萬四五一平方,2024 年深中通道開通後,半小時可到深圳寶安,而寶安樓價係火炬的四、五倍,我認為兩地樓價差距有望收窄。如果係珠海斗門,同樣向東行車半小時,只係去到珠海市區(均價 35000-40000),斗門可以升到咩位?升到盡可能 20 ...
我同意樓主意見。但我也提另一分柝角度。
中國國內地產樓房升值潛力主要看三點:1. 國內政府政策扶持,2. 樓盤地點,3. 人口流入/增加這三大要點。
我今次先分享人口流入/增加這方面我睇法,下次若有機會再分享政策,地點睇法。
我先以2019常住人口開始分柝,中山大約有320萬,珠海180萬,深圳約1250萬。 但要注意是深圳還有為數不少流動人口(包括每日停留在深圳少過3小時的所謂 “過客人口”,每月停留深圳少過23日的嘆所謂 “訪客人口”。這流動人口總數約有1250萬,但因為人口流動性質關係,不同機構所做分柝會有不同,但我大體說1000萬應該會有。
我先說這點。這深圳流動人口我睇法是將來伴隨深圳不斷高速發展,(因為國家政策抹持關係,但我今日先不說這國家政策,我留待下次再分享)衹會不斷增加。 而中山,珠海流動人口雙對較少,暫可以不計算。因此估計樓盤將來發展升值,我諗深圳當然是首選,但深圳樓盤價錢已幾貴,入場費高。但若資金可以的話,當然還是我首選。但若資金問題,我次選是中山多過珠海,因為深中通道2024開通後,我估計一部份深圳流動人口會在中山買樓居住(這深圳幅射因素其實早已開始,好多深圳人早著先機,已在中山火炬區買樓),流動入深圳工作,做生意等。衹要有一小部份深圳流動人口作此合理選擇,中山火炬區作為深中通道在中山第一落腳點,前途無限。

引用:
原帖由 厓上的波兒 於 2020-1-11 08:22 AM 發表

我同意樓主意見。但我也提另一分柝角度。
中國國內樓房升值潛力主要看國內政府政策扶持,樓盤地點,人口流入/增加這三大要點。
我今次先說人口流入方面。 我以2019常住人口計算,中山約有320萬,珠海180萬,深圳約1200萬。 但深圳還有為數不少流動人口(包括每日留停深圳少過3小時的“過客人口”,每月停留深圳少過23日的“訪客人口”)這總流動人口 ...

引用:
原帖由 glenlkl 於 2020-1-11 08:40 AM 發表

多謝師兄支持

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]