• 瀏覽: 426,568
  • 回覆: 1,333
  • 追帖: 29
+98
引用:
原帖由 kaho36 於 2024-2-14 14:02 發表

祝大家新年快樂,身體健康,萬事勝意,步步高陞!
是這樣的,小弟的母親有五兄弟姊妹,排第二,與大姐幾十年前由沙井來港謀生。當時內地生活非常困苦,佢地當時大部分人工都用黎寄生活費回內地,祖屋建築費,裝修費,家俬雜費都係佢地俾。婆婆過生後留低股份祖屋,冇遺囑。在內地既兄弟姊妹恃住自己係地頭蟲千方百計想吞哂全部遺產。現金冇得追究,股份係村委協調下解決左,但祖屋佢地就不斷拖延唔肯分,仲私自收租自己落袋。請問 ...
恭喜發財 身體健康, 我成日都聽到好多人爭股份,有d村每年分唔小,所以爭得好勁,而你講樓個d就唔知點啦,都係大家傾店佢好d

我年初二返左去沙井,年初四出返來

引用:
原帖由 manhoman 於 2024-2-15 20:27 發表

恭喜發財 身體健康, 我成日都聽到好多人爭股份,有d村每年分唔小,所以爭得好勁,而你講樓個d就唔知點啦,都係大家傾店佢好d
感謝師兄解答,我地都想傾,只係想平均分,起祖屋既錢內地既姊妹係冇出過,但佢地係想吞哂,唔肯傾,吞唔到就拖,仲偷偷地收租自己袋埋,認為我地人係香港又唔熟大陸D野,冇佢地辦法。請問有冇聽過話村委會幫手解決或者有意見俾到?定係要去公証處或法院先解決到? thanks

引用:
原帖由 kaho36 於 2024-2-16 11:15 發表

感謝師兄解答,我地都想傾,只係想平均分,起祖屋既錢內地既姊妹係冇出過,但佢地係想吞哂,唔肯傾,吞唔到就拖,仲偷偷地收租自己袋埋,認為我地人係香港又唔熟大陸D野,冇佢地辦法。請問有冇聽過話村委會幫手解決或者有意見俾到?定係要去公証處或法院先解決到? thanks
去村隊個到講,佢可能會教你點做...
冇出過錢冇理由佢地自己吞哂..
佢可能見你地唔係成日返大陸就當左係自己架啦
平均分根本係最好..

引用:
原帖由 kaho36 於 2024-2-16 11:15 發表

尼D係家庭金錢糾紛,最好自己關埋門傾掂佢
因你講當年佢地無出錢起屋咁有無證明?
就算有證明,經過多年轉改可以有好多原來改變左業權
傾完唔係得個講姐,要定返合約大家簽名,唔係到時反口/多年某方離世後人可以反口
以上講既係人情私了自己傾
傾唔掂用法律講係睇邊個有紅簿仔
個官唔會聽你講故事
所以如果你有紅簿你一蚊都唔比佢地都可以,相反一樣

引用:
原帖由 kaho36 於 2024-2-14 14:02 發表

祝大家新年快樂,身體健康,萬事勝意,步步高陞!
是這樣的,小弟的母親有五兄弟姊妹,排第二,與大姐幾十年前由沙井來港謀生。當時內地生活非常困苦,佢地當時大部分人工都用黎寄生活費回內地,祖屋建築費,裝修費,家俬雜費都係佢地俾。婆婆過生後留低股份祖屋,冇遺囑。在內地既兄弟姊妹恃住自己係地頭蟲千方百計想吞哂全部遺產。現金冇得追究,股份係村委協調下解決左,但祖屋佢地就不斷拖延唔肯分,仲私自收租自己落袋。請問 ...
大陸的法律是不分男女,所有子女都有繼承權。如果沒有遺囑指定給誰,一定是所有子女平分。找村委和公証搞手續,白紙黑字寫明那間屋現在由你母親5兄弟姊妹平均承繼。香港人身份一樣可以承繼。

感謝咁多位師兄既意見,都好有用,我地請到假/復活節會再去村委問。其實阿媽同大姐出錢係冇直接證據,當時大陸好窮,阿媽係掛住顧大陸既姊妹冇保障到自己,冇諗到大陸發展得咁犀利而d姊妹反目無情,當年有一碗飯都分半碗俾佢,宜家食緊十碗飯都要搶埋阿媽個半碗。佢地話阿媽黎香港幾十年,半層私樓都買唔到冇用。事實上阿媽係佢地身上洗左好多錢,而佢地靠分錢唔洗做發達仲咁講。阿媽係阿婆過生先開始醒。間接既證據係反面之前錄左佢音,承認祖屋係我地出錢,同埋起屋當年佢地冇工返冇收入錢何來,不過太薄弱。講出黎只係因為唔甘心,我地係諗住平分就算,因為冇遺囑。 anyway, 有咩進展我再update下, many thanks!

引用:
原帖由 kaho36 於 2024-2-17 13:52 發表

感謝咁多位師兄既意見,都好有用,我地請到假/復活節會再去村委問。其實阿媽同大姐出錢係冇直接證據,當時大陸好窮,阿媽係掛住顧大陸既姊妹冇保障到自己,冇諗到大陸發展得咁犀利而d姊妹反目無情,當年有一碗飯都分半碗俾佢,宜家食緊十碗飯都要搶埋阿媽個半碗。佢地話阿媽黎香港幾十年,半層私樓都買唔到冇用。事實上阿媽係佢地身上洗左好多錢,而佢地靠分錢唔洗做發達仲咁講。阿媽係阿婆過生先開始醒。間接既證據係反面之前錄 ...
係咁架啦,邊個口大邊個話事,口大時將啲嘢掉轉來講都得,你睇幾年前已經話俾港燦係大灣區買樓,但係跟本無滙錢途徑,一手樓就算俾你報名(二手貴過一手),但係計分後完全唔使諗,早兩年封關,大把人滙唔到錢返去付款係到叫救命,都一樣唔蘇你,過年前終於大發慈悲可以滙錢(上面無人買),但係“除深圳外8大城市”,有啲機會唔使輸嘅城市都無你份,仲話一直以來好多優待。😂

引用:
原帖由 kaho36 於 2024-2-17 13:52 發表

感謝咁多位師兄既意見,都好有用,我地請到假/復活節會再去村委問。其實阿媽同大姐出錢係冇直接證據,當時大陸好窮,阿媽係掛住顧大陸既姊妹冇保障到自己,冇諗到大陸發展得咁犀利而d姊妹反目無情,當年有一碗飯都分半碗俾佢,宜家食緊十碗飯都要搶埋阿媽個半碗。佢地話阿媽黎香港幾十年,半層私樓都買唔到冇用。事實上阿媽係佢地身上洗左好多錢,而佢地靠分錢唔洗做發達仲咁講。阿媽係阿婆過生先開始醒。間接既證據係反面之前錄 ...
其實就算有証據証明是你媽媽全部出錢起屋都冇用,因為現在業權是你外婆,她過身了沒有遺囑就由所有子女平分,不會因為誰出錢就分多些。這純粹我個人猜測估計可能不對的,要問村委和公証人確實。

如果因為有出錢建屋而分多些,應該是當初你外婆還在時討論和處理,例如屋契業權加名或立遺囑列明。

你們一定要找村委和公証行講述詳情,查詢辦理有關手續,自己私下一定搞不了,口頭同意也隨時可以反口不認。

引用:

我睇過有D係大陸老人家有股份..一個仔出左香港..
一個係大陸冇出香港即係係大陸有股份..
而老人家個份股份比香港冇股份個個佢地都反對

版主,
新年快樂,心想事成!
新年返左去1日。見到沙井前一個地鐵站唐尾站,起緊大型商場,年尾開業,好似話係深圳最大面積商場,2邊有成110萬平方尺!年尾有好去處

引用:

吾係喎,如果無立遺囑,係平分,不分男女同係咪香港人。

引用:
原帖由 lovelyuki 於 2024-2-20 11:26 發表

版主,
新年快樂,心想事成!
新年返左去1日。見到沙井前一個地鐵站唐尾站,起緊大型商場,年尾開業,好似話係深圳最大面積商場,2邊有成110萬平方尺!年尾有好去處
恭喜發財。身體健康,如果起好到時我都返去睇下

引用:
原帖由 manhoman 於 2024-2-22 21:38 發表

恭喜發財。身體健康,如果起好到時我都返去睇下
舊改,無消息

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]