香港🇭🇰為什麼沒有長期經濟規劃?

[其他] 香港🇭🇰為什麼沒有長期經濟規劃?

咪漁農業囉,反正香港響鄰近地區飛躍發展同強大競爭之下,都差唔多走向衰落咯,返樸歸真,捉魚養雞養豬種菜自給自足,或者係一條出路o黎o既!

呢個係每一個香港人都應該要思考o既問題:

香港可以冇壹傳媒;
定係可以冇TVB?

(改編自電影"寒戰"對白)

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
其實早於九十年代, 已經有很多人批評政府冇長遠規劃藍圖, 無論醫療、教育、房屋、人口與及經濟。  

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 無天絕劍 於 2019-9-12 04:51 PM 發表

所謂自由經濟體是什麼,你識條鐵咩,自由經濟就是擁有完善法律,資金自由進出,不干預市場運作,講金融,係我地呢一輩與前幾輩打拼出來既努力,而唔係你呢青輕一輩,係屋企什麼都不做問阿爸阿媽攞錢,破壞香港法治還敢厚顏無恥說什麼勇敢抗爭,行得正企得正,唔洗戴口罩,為什麼要戴口罩,因為心理有鬼,專做唔見光既事,為甲由一樣,光天化日就不出來,黑夜來了就四出走動,還有大陸人沒有說你說的自高自大,而係你個人自悲 ...
只有自卑又自大嘅人终日強調什麼過了頭,從來冇聽過香港人強調過了什麼國家嘅頭,亦冇聽過美國人講過過什麼人頭。過了又如何?只有大陸L成日同呢個比老個比,有少少成就沾沾自喜,非常煩厭。

引用:
原帖由 韓風蛇猴 於 2019-9-11 03:04 AM 發表

1:高地價政策,靠賣地收入,樓價怎樣平賣比市民?2:成日力推大灣區?個個係可以放下成頭家,朋友上去做生意?好熟大陸法律?IT專材,上去打工?貪大陸人工高?3:本土無任何發展,行行都難做。大家可以分享一下有什麼行業較有發展? ...
誰來規劃?香港是資本主義呀,大市場,小政府,一切由市場力量主導!你想要長期規劃?有?中國就是,不過社會主義!

引用:
原帖由 蘭州妹 於 2019-9-12 07:26 PM 發表

誰來規劃?香港是資本主義呀,大市場,小政府,一切由市場力量主導!你想要長期規劃?有?中國就是,不過社會主義!
好 L 虛偽,

如果大陸有規劃,

小小超就唔會一早放晒0700股票啦,

佢呢種富豪會收唔到規劃風?

反而香港產業空洞化,

地產商刻意趕走督眼督鼻行業,

發展到今日,任何中國和外國有嘅新興行業,

香港都禁止晒,

仲要扮自由市場?

明日大嶼,東北新發展區等咪長遠發展計劃,經濟規劃囉。不過有部份政客為咗要速食選票,而將依啲基建發展嘅長遠計劃包裝到話咩大白象,令到冇得發展姐。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港貧友 於 2019-9-12 08:03 PM 發表

好 L 虛偽,

如果大陸有規劃,

小小超就唔會一早放晒0700股票啦,

佢呢種富豪會收唔到規劃風?

反而香港產業空洞化,

地產商刻意趕走督眼督鼻行業,

發展到今日,任何中國和外國有嘅新興行業,

香港都禁止晒,

仲要扮自由市場? ...
你真係唔用腦,世界上沒有人能預測股價,除了上帝之外!

回覆 引用 TOP

回復主題,

1,香港政府幾時確立 GDP 已被北上廣深超越,

現時應

A 向700萬人宣布香港已落後,需急起追落後,或

B 如本版各自大狂,每日都話香港世界第一,深圳取代唔到香港

各位有無見過出發打仗前,嘻嘻哈哈,未開始已宣傳自己贏左嘅,會成功?

香港近幾十年教育,教到呢版幾多人自大,驕傲,

驕兵必勝

2,香港政府和地產商協商後

A 繼續單一產業化,向社會主義發展,或

B 回復資本主義,容許產業多元化

引用:
原帖由 韓風蛇猴 於 2019-9-11 03:04 AM 發表

1:高地價政策,靠賣地收入,樓價怎樣平賣比市民?2:成日力推大灣區?個個係可以放下成頭家,朋友上去做生意?好熟大陸法律?IT專材,上去打工?貪大陸人工高?3:本土無任何發展,行行都難做。大家可以分享一下有什麼行業較有發展? ...
不用了。。香港只需要炒樓

冇需要實業

引用:
原帖由 香港貧友 於 2019-9-12 09:11 PM 發表

回復主題,

1,香港政府幾時確立 GDP 已被北上廣深超越,

現時應

A 向700萬人宣布香港已落後,需急起追落後,或

B 如本版各自大狂,每日都話香港世界第一,深圳取代唔到香港

各位有無見過出發打仗前,嘻嘻哈哈,未開始已宣傳自己贏左嘅,會成功?

香港近幾十年教育,教到呢版幾多人自大,驕傲,

驕兵必勝

2,香港政府和地產商協商後

A 繼續單一產業化,向社會主義發展,或

B 回復 ...
香港根本冇得攪。一開始系咁就好好好難改變

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最緊要有米 於 2019-9-12 09:44 PM 發表

不用了。。香港只需要炒樓

冇需要實業
如果大家一致同意,

用驕傲牙擦心態,

回應經濟已被北上廣深超越,

鄙視六七十年代嘅百業興旺,

中國外國潮流將產業多元化,

香港卻以產業單一化引以為傲,

誰將承受後果?

回覆 引用 TOP

董伯有喔;你地唔like咋!!

所有留言,只代表個人意見,並非攻擊讀者。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LeeLK 於 2019-9-12 07:02 PM 發表

只有自卑又自大嘅人终日強調什麼過了頭,從來冇聽過香港人強調過了什麼國家嘅頭,亦冇聽過美國人講過過什麼人頭。過了又如何?只有大陸L成日同呢個比老個比,有少少成就沾沾自喜,非常煩厭。 ...
美國呢自第二次世界後,無論戰事,經濟同科技一直都領先全球,不過呢前年美國有調查機構預期中國最快在2024年既GDP將被中國超越,成為世界第一大經濟體,而現任美國總統Trump自己亦公開講個,在他在任美國總統期間,一定不會讓中國超越美國經濟,所以美國點解會發起貿易戰,就係好似你D廢柴黑青自悲感,得閒呢多D留世界時事,唔好做井底之蛙,。
廢青買樓買唔起,叫你做野又怕辛苦又話人工低,日日屋企無所事事咪去連濃牆,廢柴既主場,乜9都賴政府,唔係政府唔做野,幫得到你D廢柴先得假,乜9都唔識,乜9都唔做。
突然想起廿幾三十年前中學讀過既敬業與樂業,其中一段話,無業遊民係社會上既蛀米蟲,掠奪別人成果既盜賊,呢句說話應用係你D其黃屍體身上真係十分貼切。

回覆 引用 TOP

28 12
 æç¤º:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。