MPF轉換炒炒炒 5

現時我行緊 SHK136 宏利MPF中華威力基金
期內投資收益 / 虧損 : 港元 [7,491.58]
我想轉去
SHK132 宏利MPF香港債券基金
SHK147 宏利MPF人民幣債券基金
請比啲意見。

熱賣及精選
引用:
原帖由 風13 於 2019-9-16 01:28 PM 發表

我想轉去
請比啲意見。 ...
為什麼有這打算/想法

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。
仍然在 50天線及250天線中間

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 領遵班子 於 2019-9-16 13:32 發表

為什麼有這打算/想法
因為見到虧損,所以想睇下新方向會否係一個好的轉向。

引用:
原帖由 風13 於 2019-9-16 01:44 PM 發表

你要知股票基金為什麼會升/ 跌?  是甚麼原因?
同樣,  你亦要知債券基金為什麼會升/ 跌?  是甚麼原因?

否則 (你是男人吧)  若你起初追女仔時...首3個都拒絕你.... 你會否轉向...嘗試....hehe

引用:
原帖由 領遵班子 於 2019-9-16 13:56 發表

你要知股票基金為什麼會升/ 跌?  是甚麼原因?
同樣,  你亦要知債券基金為什麼會升/ 跌?  是甚麼原因?

否則 (你是男人吧)  若你起初追女仔時...首3個都拒絕你.... 你會否轉向...嘗試....hehe ...
謝解答,明白了。

回覆 引用 TOP

股票基金一般情況下, 會長期慢慢升的。

原因是.... "通貨膨脹"

咁....為什麼會有 "通貨膨脹"

咁就要了解點解會出現 "錢/貨幣"

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 風13 於 2019-9-16 01:44 PM 發表

mpf係長線投資
短期波幅咪坐下艇
我都試過坐成年
如果你而家轉,就係即lose
你有無信心轉左之後
短期內賺返先

彩虹憍再會, 延續未完情
領養請在面書搜尋Olausen Lisa

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 風13 於 2019-9-16 01:28 PM 發表

我想轉去
請比啲意見。 ...
仲有,債券你識幾多先?
我自己只買港股指數
最簡單,跌個時就入
升個時就放
蝕緊就坐下,反正65先拎得
咩功課都無做
so far年頭都而家都有1x % 利潤
唔知好定差
因為我同事無炒
只係由mpf自己買港股
供左4x萬,帳面7x萬
一個用恆生,一個滙豐好似
佢兩個同期入職

尾市 有買盤,
仍60恒指不變。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 billyfung11 於 16-9-2019 02:46 PM 發表

仲有,債券你識幾多先?
我自己只買港股指數
最簡單,跌個時就入
升個時就放
蝕緊就坐下,反正65先拎得
咩功課都無做
so far年頭都而家都有1x % 利潤
唔知好定差
因為我同事無炒
只係由mpf自己買港股
供左4x萬,帳面7x萬
一個用恆生,一個滙豐好似
佢兩個同期入職 ...
有時都會諗...其實唔炒,不停月供,會唔會賺得重多,尤其是我依啲無乜運、又唔識睇市嘅人

引用:
原帖由 borabora 於 2019-9-16 10:28 PM 發表

有時都會諗...其實唔炒,不停月供,會唔會賺得重多,尤其是我依啲無乜運、又唔識睇市嘅人
sorry
我更正返
我同事供款3x萬
帳面48萬幾先真,係我記錯
佢用恆生,買中國股票,好少轉
佢年頭到而家賺左1萬4千幾
我多過佢
我供款28萬幾
年頭到而家賺左3萬幾
帳面31萬幾
所以我係支持炒既
反正無壓力,數字遊戲
有無65歲命都成問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 borabora 於 2019-9-16 10:28 PM 發表

如果唔知自已基金升跌原理或唔識睇市,最好做法係唔好亂炒...唔少人因而高買低賣
其實正常一年最多轉一至兩次已經足夠..

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。