• 瀏覽: 41,996
  • 回覆: 209
  • 追帖: 6
「投資巿場氣氛影響一切,一個壞消息,可以引發好大效應,特別係而家巿場其實好脆弱。」

今日馬上印證這個說法, 今早一開巿恆指就跌800多點, 為甚麼呢?  不外乎是Donald Trump製裁中國, 全球又擔心疫情會惡化...., 舊聞重炒, 並無新意。所以, 這段期間, 股巿大升大跌, 其實真的不需要太認真去找原因解讀, 我認為, 只需要知道, 全球經濟跟股巿的關係已經暫時脫節, 巿場有大量資金, 但很多都只想搵快錢, 屬於看風駛𢃇的「快閃錢」, 所以股巿快上快落是十分正常。 

熱賣及精選
引用:
原帖由 太太 於 2020-5-4 12:34 PM 發表

「投資巿場氣氛影響一切,一個壞消息,可以引發好大效應,特別係而家巿場其實好脆弱。」

今日馬上印證這個說法, 今早一開巿恆指就跌800多點, 為甚麼呢?  不外乎是Donald Trump製裁中國, 全球又擔心疫情會惡化...., 舊聞重炒, 並無新意。所以, 這段期間, 股巿大升大跌, 其實真的不需要太認真去找原因解讀, 我認為, 只需要知道, 全球經濟跟股巿的關係已經暫時脫節, 巿場 ...
我個人覺得,特朗普同美國金融大鱷一定有默契,由上年到現在,佢每次發表不利中國消息,美股立即開始大跌!感覺就好似發施號令,一講就大鱷㩒制沽貨。

引用:
原帖由 半夜大大碼頭 於 2020-5-4 05:51 PM 發表

我個人覺得,特朗普同美國金融大鱷一定有默契,由上年到現在,佢每次發表不利中國消息,美股立即開始大跌!感覺就好似發施號令,一講就大鱷㩒制沽貨。 ...
我對鄧朗普的人格完全不信任,我支持你的想法。

引用:
原帖由 太太 於 2020-5-4 06:15 PM 發表

我對鄧朗普的人格完全不信任,我支持你的想法。
多謝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 太太 於 2020-5-4 12:34 PM 發表

今日馬上印證這個說法, 今早一開巿恆指就跌800多點, 為甚麼呢?  不外乎是Donald Trump製裁中國, 全球又擔心疫情會惡化...., 舊聞重炒, 並無新意。所以, 這段期間, 股巿大升大跌, 其實真的不需要太認真去找原因解讀, 我認為, 只需要知道, 全球經濟跟股巿的關係已經暫時脫節, 巿場 ...
只是有感而發.....巿場真是脆弱得不堪一擊。但這又是可以酌量入少許貨的時候。

引用:
原帖由 太太 於 2020-5-22 01:33 PM 發表

只是有感而發.....巿場真是脆弱得不堪一擊。但這又是可以酌量入少許貨的時候。
咁要睇吓炒長線定短線囉

引用:
原帖由 Geld2020 於 2020-5-22 01:37 PM 發表

咁要睇吓炒長線定短線囉
咁就要自行決定囉

回覆 引用 TOP

又一間百年老店申請破產保護,相信很多人都聽過這間於1918年開業的Hertz, 經營汽車出租服務的公司。由於公司經營出現困難,目前已經有16,000員工被裁員或停職,此後自然會有更多。接下來,又會引發連鎖反應,首先,汽車製造商及零件生產商會失去一個大客戶; 第二,巿場會有大量二手車出售,第三,自然是失業人數又大幅增加。Hertz會繼續經營並做債務重組,但成功機會真是很難樂觀。Hertz的股價今年下跌了82%,如果之前以為撈底就.....😓

https://www.forbes.com/sites/jac ... ade-over-9-million/

引用:
原帖由 太太 於 2019-9-1 10:30 AM 發表

如果真是要發生股災,事前必定有蛛絲馬跡,所以絕對不要做鴕鳥,明明見到四處冒煙,還要視而不見,不聞不問。負面消息是事實,我們控制不了,負面情緒才是要控制的事情。股災往往是最好「財富轉移」的機會,好好控制情緒,化危為機才是重點。 ...
這次有幾多人能夠「化危為機」,做到「財富轉移」?

引用:
原帖由 太太 於 2020-5-25 12:32 PM 發表

又一間百年老店申請破產保護,相信很多人都聽過這間於1918年開業的Hertz, 經營汽車出租服務的公司。由於公司經營出現困難,目前已經有16,000員工被裁員或停職,此後自然會有更多。接下來,又會引發連鎖反應,首先,汽車製造商及零件生產商會失去一個大客戶; 第二,巿場會有大量二手車出售,第三,自然是失業人數又大幅增加。Hertz會繼續經營並做債務重組,但成功機會真是很難樂觀。Hertz的股價今年下 ...
從朋友聽返嚟,仲有好多美國大企業會申請破產。
今次一定係大災難,大到幾十年都未見過,有機會好似啲華爾街大佬咁講,可以媲美經濟蕭條時期。

引用:
原帖由 太太 於 2020-5-25 03:07 PM 發表

這次有幾多人能夠「化危為機」,做到「財富轉移」?
香港人有錢就身痕,今次就好似shopping咁,邊個唔做購物狂,邊個就可以倖存。

有命、有健康就有機會財富轉移,所以首先要希望呢幾十年見唔到第三次世界大戰。

引用:
原帖由 Geld2020 於 2020-5-25 04:38 PM 發表

從朋友聽返嚟,仲有好多美國大企業會申請破產。
今次一定係大災難,大到幾十年都未見過,有機會好似啲華爾街大佬咁講,可以媲美經濟蕭條時期。
睇怕都係,美國4月份失業率為14.7%, 預計5月會升至20%, 即係預計會有好多公司倒閉裁員....  20%失業率加上低儲蓄率,美國呢次真係好大災難....😓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Geld2020 於 2020-5-25 04:42 PM 發表

香港人有錢就身痕,今次就好似shopping咁,邊個唔做購物狂,邊個就可以倖存。

有命、有健康就有機會財富轉移,所以首先要希望呢幾十年見唔到第三次世界大戰。 ...
如果有第三次世界大戰,按個掣就玩完,我相信領導人會克制,否則就拜拜。

引用:
原帖由 太太 於 2020-5-25 04:58 PM 發表

如果有第三次世界大戰,按個掣就玩完,我相信領導人會克制,否則就拜拜。
其實第三次世界大戰,唔一定要用核彈。
中國夠克制,但美國一樣不停咁搞,所以世事嘅嘢好難講。
主要原因,係打仗對好多有錢人丶政治家有利。
全世界生產力過剩已經超過20年,打仗係最簡單直接消耗生產力過剩嘅方法。

引用:
原帖由 Geld2020 於 2020-5-25 05:06 PM 發表

其實第三次世界大戰,唔一定要用核彈。
中國夠克制,但美國一樣不停咁搞,所以世事嘅嘢好難講。
主要原因,係打仗對好多有錢人丶政治家有利。
全世界生產力過剩已經超過20年,打仗係最簡單直接消耗生產力過剩嘅方法。 ...
講到尾都係權力同錢作怪。美國無錢發窮惡,又驚中國取代美國成為大佬,咁中國無論幾克制都無用,你要跪低話以後唔敢先得。如果攪到有第三次世界大戰,真係難以想像有乜事會發生,最怕到時雙方都驚對方按掣,所以先下手為強咋。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]