[居屋] 抽中白表48號普通家庭wm73584

引用:
原帖由 vtmsheep 於 2019-8-22 11:23 PM 發表

Ching我想問一樣野,白綠長簡完再到綠白家,如果綠白長好多被dq或noshow,佢地會一路比信比到簡曬各750個單位先到綠白家定係派左各750人簡樓,但各出現700人,之後就直接跳去家庭簡完先返返去淨返果各50人? ...
長者的quota用晒先會開始家庭組別 .

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 faifai2016 於 2019-8-22 09:05 PM 發表

yes , 唔計dq , 只計白長重覆number都已經有得揀了,所以都好安全下,但因為係最後那幾百個單位,所以會係貨尾.
我想補充 我是63號 第二粒珠的 WM0014xx 是不是仍然有機會 我真的很緊張

引用:
原帖由 春天可愛的婆仔 於 2019-8-22 11:50 PM 發表

我想補充 我是63號 第二粒珠的 WM0014xx 是不是仍然有機會 我真的很緊張
係 , WM0014xx 已經係你個真實選樓次序(第幾粒珠已經反映左在你個選樓次序上面).

引用:
原帖由 faifai2016 於 2019-8-22 11:54 PM 發表

係 , WM0014xx 已經係你個真實選樓次序(第幾粒珠已經反映左在你個選樓次序上面).
多謝你不厭其煩地解釋 我現在明白啦

引用:
原帖由 hk100200 於 2019-8-20 05:09 PM 發表

W093275=WM060000 (75號珠明明排第82)
W073148=WM073584 (48號珠明明排第1)

我覺得有野出錯....正常同一條隊頭珠無可能後過其他珠......
咁我想问,假设白单有163000人,
个分组排名是否应该是
163000/100/自己的搅珠号码=自己在该组的排名?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 對酒當哥 於 2019-8-20 05:09 PM 發表

你就係搞錯呢個Ponit,唔係30萬申請,張佢除100粒珠,每粒珠3000,頭珠就係個3,000人中咁樣。因為成個申請好幾個類別,白、綠,長者、家庭,單身等等!全部都有優先次序。而優先次序當中申請數量比例又唔同。佢地用邊個方法黎分界我就唔知,等高人解答。 ...
我刚上topick网看过,证实当哥兄讲得对,他们並非用总人数除100咁样来排分组排名,而是用申请组别的总人数除100再除你的搅珠号码来定!
即是WM人/100/48=你是该组第几个揀楼

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 春天可愛的婆仔 於 2019-8-23 09:21 AM 發表

多謝你不厭其煩地解釋 我現在明白啦
這個不時揀樓次序, 因為這個WM號碼是抽籤前已有, 這是 審核次序

回覆 引用 TOP

67 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。