• 瀏覽: 28,243
  • 回覆: 368
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 井底泛黃的水管 於 2019-8-26 12:00 PM 發表

絕對同意,可以令佢哋人生更精彩(曲)
你的曲指的是???

熱賣及精選
引用:
原帖由 noboby 於 2019-8-12 09:23 PM 發表

點解有一班社會精英(教師,社工,醫護,機師,工務員....)參加示威暴動行為,其實好大部份係年青未上車一族,因為工作關係,收入穩定,但未能追上樓價幾何式增長,對社會積存不滿,現籍一些社會運動,希望重新洗牌,推倒經濟令樓價下行.但當社會不穩,人人失業,樓價下跌,相反他們工作,不用擔心被炒,收入穩定,不怕供唔起樓,放心入市,最後成為最大得益者. ...
其實係臨近退休的公墓員。佢地食夠政府份糧同福利了,退休可以買樓了唔想自己負擔貴租

Don't bother people for help without first trying to solve the problem yourself.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 低能的你 於 2019-8-26 07:39 PM 發表

你的曲指的是???
之前垃圾楊議員所講坐監會令人生更精彩 (曲解)😂😂

引用:
原帖由 井底泛黃的水管 於 2019-8-26 09:37 PM 發表

之前垃圾楊議員所講坐監會令人生更精彩 (曲解)😂😂
都好好喎,大家約埋一齊去坐坐,可能會悟會更多人生道理。。。。

太安逸,不知艱苦

引用:
原帖由 低能的你 於 2019-8-26 09:48 PM 發表

都好好喎,大家約埋一齊去坐坐,可能會悟會更多人生道理。。。。

太安逸,不知艱苦
喺金融從業員角度,佢講得好中point,因為香港奉行自由市場,即小政府,大市場,投資資金可以自由進出。但一旦所謂送中法成立,商家會開始擔心中國對香港會越來越多干預,而市場會因此而遭遇更多的扭曲市場的政策,因為共產黨嘅治國家之道係政不離經,呢一點觸動到商界,所以佢哋第一個企出來反對。
然而呢次嘅顏色革命,曱甴之亂喺香港政權移交後係必然會發生嘅事情,因為好多社會問題,包括貧富懸殊、年青人向上流、教育制度、政府管治及對身為中國人嘅認同,呢啲深層次問題從無長遠政策方針解決,形成一有觸發點就會引起社會不穩及動亂。所以今次就算過咗去,仲有第二次,第三次動亂發生。
最後我想講香港要繼續繁榮,一定要靠保住金融及香港獨突性,單靠旅遊及其他行業,只能保住就業率,不能養起香港人。

引用:
原帖由 井底泛黃的水管 於 2019-8-27 07:39 PM 發表

喺金融從業員角度,佢講得好中point,因為香港奉行自由市場,即小政府,大市場,投資資金可以自由進出。但一旦所謂送中法成立,商家會開始擔心中國對香港會越來越多干預,而市場會因此而遭遇更多的扭曲市場的政策,因為共產黨嘅治國家之道係政不離經,呢一點觸動到商界,所以佢哋第一個企出來反對。
然而呢次嘅顏色革命,曱甴之亂喺香港政權移交後係必然會發生嘅事情,因為好多社會問題,包括貧富懸殊、年青人向上流、教育 ...
我見你咁耐冇覆我,我都知你努力做呢份功課,但係睇嗰篇文章時,我係邊睇邊思考,覺得自己視野好狹窄,所以先同你分享。。。

其實我都覺得個人講到point,同時令我由新的角度去睇呢件事。。。所以點解同你分享個篇文章。

你最後個句係全世界擔心的,但可以用乜方法達到雙贏??

我其實係一個對政治冷漠的人(從來冇投過票),估唔到會變囉。。。

引用:
原帖由 低能的你 於 2019-8-27 08:30 PM 發表

我見你咁耐冇覆我,我都知你努力做呢份功課,但係睇嗰篇文章時,我係邊睇邊思考,覺得自己視野好狹窄,所以先同你分享。。。

其實我都覺得個人講到point,同時令我由新的角度去睇呢件事。。。所以點解同你分享個篇文章。

你最後個句係全世界擔心的,但可以用乜方法達到雙贏??

我其實係一個對政治冷漠的人(從來冇投過票),估唔到會變囉。。。 ...
政治係dirty,要雙贏只有互相尊重,求同存異。可惜暫時社會分裂成咁,我睇唔到短期會有任何妥協。

另外,某程度上我支持和理非,但絕唔係勇武派。因為我都係提昌liberaism,社會一定要有人發出唔同聲音先有進步,但非破壞制度同法治。

要改變現況,只可以學加坡,強迫所有香港人投票,令silent majority 全部出來,保住香港人一路主張嘅Elitism,而非populism。

引用:
原帖由 井底泛黃的水管 於 2019-8-27 09:45 PM 發表

政治係dirty,要雙贏只有互相尊重,求同存異。可惜暫時社會分裂成咁,我睇唔到短期會有任何妥協。

另外,某程度上我支持和理非,但絕唔係勇武派。因為我都係提昌liberaism,社會一定要有人發出唔同聲音先有進步,但非破壞制度同法治。

要改變現況,只可以學加坡,強迫所有香港人投票,令silent majority 全部出來,保住香港人一路主張嘅Elitism,而非populism。:lDD_0 ...
你順手講我冇投票。。。
(喊左先)

嗯。。。睇你的留言係一種享受。。。

回覆 引用 TOP

樓價回下大家都好

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]