註冊 登入

睇返MPF+基金, 想做返個理財計劃

睇返MPF+基金, 想做返個理財計劃 E-mail 此主題給朋友

問意見

上年MPF係永X度, 一個字 蝕, 所以決定走
除左轉MPF今年睇返自己手上啲基金, 放左係度無理, 賺定蝕都唔清楚... 想做返好個理財規劃
依家係咪有啲可以幫到客睇返投資組合? 之後例如我想買隻危疾, 佢都可以話到比我知邊間最岩我?
AIA? Convoy? Chubb? Prudential?

精選樓盤
引用:
原帖由 chueng.K 於 2019-3-13 12:23 PM 發表

問意見

上年MPF係永X度, 一個字 蝕, 所以決定走
除左轉MPF今年睇返自己手上啲基金, 放左係度無理, 賺定蝕都唔清楚... 想做返好個理財規劃
依家係咪有啲可以幫到客睇返投資組合? 之後例如我想買隻危疾, 佢都可以話到比我知邊間最岩我?
AIA? Convoy? Chubb? Prudential? ...
mpf 如果冇理開 不如揀懶人基金好過
有投資團隊去管理 按你退休年齡去調整風險
mpf可以揀manulife 始終又係mpf一哥
可以介紹agent

危疾冇乜心水 總之冇病就買到 因為不停有新 都係睇你買果時按返個需要 

回覆 引用 TOP

你想份MPF有錢賺,客觀d講,主要係同個Agent有關,同邊間公司無主要關係,市面上大部分Agent都吾識投資,比吾到客觀且有建設性的意見你,呢個先係你份MPF蝕錢嘅主要原因。
如你想份MPF同基金賺錢,我可以介紹一個識投資嘅Agent比你,幫你執返好份MPF。

THE KING OF MPF----全城"獨家"MPF技術分析,助你避開熊市虧損,保住你0既血汗錢!!!

回覆 引用 TOP

Broker? 你講幾間其實都有做,不過4間有3間sell自己product,仲要如果你分別買曬幾間又會好亂,convxy就有得買唔同公司products, 一間搞掂好似冇咁煩

引用:
原帖由 HONAMBBG 於 14/3/2019 11:56 發表

Broker? 你講幾間其實都有做,不過4間有3間sell自己product,仲要如果你分別買曬幾間又會好亂,convxy就有得買唔同公司products, 一間搞掂好似冇咁煩
Broker係吾會理你份MPF係生定死,正如,佢地單純提供產品,不提供售後服務,或者正確D講,大部分強積金中介人因為吾識投資策略,想提供服務,但又吾知比咩服務先可以令你份MPF賺錢。
你揾到個識投資的Agent,自然知個差別係邊。

THE KING OF MPF----全城"獨家"MPF技術分析,助你避開熊市虧損,保住你0既血汗錢!!!
引用:
原帖由 HONAMBBG 於 2019-3-14 11:56 AM 發表

岩呀... 搵理財顧問係為左令資產做到唔同投資去增值, 兼慳時間... time is money...

引用:
原帖由 努MIC 於 2019-3-14 01:03 PM 發表

Broker係吾會理你份MPF係生定死,正如,佢地單純提供產品,不提供售後服務,或者正確D講,大部分強積金中介人因為吾識投資策略,想提供服務,但又吾知比咩服務先可以令你份MPF賺錢。
你揾到個識投資的Agent,自然知個差別係邊。 ...
咁你覺得個市升完未?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 后.來 於 2019-3-15 11:32 AM 發表

岩呀... 搵理財顧問係為左令資產做到唔同投資去增值, 兼慳時間... time is money...
如何分辨"真.理財顧問"?

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。

回覆 引用 TOP

我mpf全部股票基金2018年港股2月升到高峰, 應該去到10月跌咗成十五%,美股12月又勁跌, 懵盛盛轉曬去 保守基金 mpf止蝕, 點知恆指美股又升返十個percent😂

回覆 引用 TOP

你個agent 有1 7 8牌?
同埋點解佢可以幫你投資mpf?

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 HONAMBBG 於 2019-3-14 11:56 AM 發表

銀行都做到 不過精少少都唔會揀銀行, sell完你基金sell保險, 外匯, 又要計手續費
康x冇自己產品唔會似銀行咁sell, 同埋平心講佢地同客做資產管理/意見方面係唔錯

引用:
原帖由 公園的廁紙 於 2019-3-18 12:42 PM 發表

銀行都做到 不過精少少都唔會揀銀行, sell完你基金sell保險, 外匯, 又要計手續費
康x冇自己產品唔會似銀行咁sell, 同埋平心講佢地同客做資產管理/意見方面係唔錯 ...
因為佢地真係做到一站式同中立建議你投資唔同公司。

利申:同convxy唔係親戚,都係客觀講兩句。

引用:
原帖由 HONAMBBG 於 2019-3-19 12:06 PM 發表

因為佢地真係做到一站式同中立建議你投資唔同公司。

利申:同convxy唔係親戚,都係客觀講兩句。
要收費嗎?

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。