• 瀏覽: 5,851
  • 回覆: 23
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 中午芳香的留言 於 2019-2-28 11:42 PM 發表

我指short side,风险細,赌白頭片就唔同啦,可能会蠃呢; )
Short side風險細.......
如果係有貨做short call
這就叫風險細;唔入價就收期金
入價就出埋貨

咁short call或short put呢?
如果冇錢接貨或者冇錢買貨比人行使
你唔死?
只要係做short,在股票期權上
如果冇打算接或出貨、正常都應該做個long鎖倉(封蝕本門)
師兄你所講的short side風險細我無法理解
或者我才梳學淺
請你再講詳細少少

熱賣及精選
引用:
原帖由 lazysonic 於 2019-2-28 11:48 PM 發表

Short side風險細.......
如果係有貨做short call
這就叫風險細;唔入價就收期金
入價就出埋貨

咁short call或short put呢?
如果冇錢接貨或者冇錢買貨比人行使
你唔死?
只要係做short,在股票期權上
如果冇打算接或出貨、正常都應該做個long鎖倉(封蝕本門)
師兄你所講的short side風險細我無法理解
或者我才梳學淺
請你再講詳細少少 ...
你誤会左,我话风险細係指covered short,naked short 等同槓槓,咁回報率係会大D,我意思指未必会輸。

引用:
原帖由 中午芳香的留言 於 2019-3-1 12:01 AM 發表

你誤会左,我话风险細係指covered short,naked short 等同槓槓,咁回報率係会大D,我意思指未必会輸。
哦......講清楚d痳ching
睇到眼都凸埋呀

引用:
原帖由 lazysonic 於 2019-3-1 12:03 AM 發表

哦......講清楚d痳ching
睇到眼都凸埋呀
好難一棍打沉船,风险偏好不同,我相信naked short 都有佢存在的價值。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 QQWinner 於 2019-2-28 10:55 PM 發表

SP 中電,HSBC 好似不錯
之前SP 左 175同A50,今日食埋,執左少少
今天LC 左四月價外 海通,
另有SP 2382 未平倉,不過有LP 保護,
對於D相對穩定股票2800/1299/3/1/823,我冇LP,也預備了$ 接貨
有時候,SP 太多貨,我就 hit and run, 寧願密食當三番
玩左一年,so far 覺得股票期權比較適合我,不過就要預留資金

回覆 引用 TOP

雖然下週回一回可開SP

回覆 引用 TOP

我發現股票的spread係同naked short 收一樣多按金,指數spread反而有扣减。

回覆 引用 TOP

下週有機開倉SP了

回覆 引用 TOP

宜家先sp應該抵死啲

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]