試試用牛熊胡亂揣測後市

引用:
原帖由 9airwave 於 2019-9-13 08:07 PM 發表

幾時收等做徒弟
我從來不收徙弟,因為自知無料加錯到九彩,收徙弟只會招惹滅門之禍,被徙弟追殺,我先無咁蠢

網上人說話,從來不可盡信,自己要有獨立思考

熱賣及精選
引用:
原帖由 givemeanswer 於 2019-9-13 09:38 PM 發表

我從來不收徙弟,因為自知無料加錯到九彩,收徙弟只會招惹滅門之禍,被徙弟追殺,我先無咁蠢

網上人說話,從來不可盡信,自己要有獨立思考 ...
下個星期會唔會試返26500左右?

引用:
原帖由 9airwave 於 2019-9-13 10:04 PM 發表

下個星期會唔會試返26500左右?
不能肯定, 亦沒有把握, 時間往往我都不能拿捏得準確, 我只能耐心等候

引用:
原帖由 givemeanswer 於 2019-9-14 11:10 AM 發表

不能肯定, 亦沒有把握, 時間往往我都不能拿捏得準確, 我只能耐心等候
咁好倉係咪開始迴避風險比較好?

引用:
原帖由 Dracomak 於 2019-9-14 01:07 PM 發表

咁好倉係咪開始迴避風險比較好?
係,我268 巳開始逐步迴避,因為個市走法同我原先估計有所出入,我看不到底盤既強勢,如今在上有四個下跌裂口,而在下是全無上升裂口

回覆 引用 TOP

現在仍處於升勢, 又是去到關鍵位置, 只要在250天273 上, 又或在200天276 上時, 可以不用減持, 因呀媽都知道250天線上是牛市啦, 仍是好勢, 視乎你怎看, 想先縮沙定後縮沙既分別, 想再睇定啲既可以在及後跌穿276 又或再跌穿273 時才作出減持都未遲,  如果不再下穿此兩位, 就恭喜你, 我亦唔阻你發達 250天或200天上好友絕對不應害怕

如果是用上升裂口跳過250天線, 你更不用減持了, 通常好大阻力位一係無功而回, 二係用強勁力量跨過, 即上升裂口, 如果咁就係第三個盤出現既第一個上升裂口, 咁樣係有盤勢, 當然之後要保持住只有上升, 不會再下跌, 否則我怕個盤係未做完, 即係你仲係盤既左方, 咁就大家手拖手進入濫炒境界

我也只是亂估, 一切不能肯定

yen 應該要開始升值
人民幣應該要開始貶值
油價應該要開始下墮
sp500 應該繼續向上埋站

第二盤後的回調幅度太深, 即在做第三盤的左邊時, 巳破壞了第一盤和第二盤, 若是盤巳廢, 雖重新再造, 但以現時第三盤所造的幅度和時間性絕對不夠, 現時第三盤也未完成, 所以它可能只是盤柄, 不是真盤, 若是盤柄, 這大盤應更深了, 亦即是重新數起第一個盤的真身, 先前兩個只是假身, 所以為何在267時好友巳開始要警惕了, 做好風險管理了, 因為現貨走勢和期指不同, 有些現貨可以比期指更早到達它們目標位置, 因為散水都有先後, 試想像大廈火警, 全部在內既人可以同一時間走出大廈嗎, 現貨必是分批的

以淡勢來說, 274 是極限位, 274 以上巳是反常狀態, 現在可以持續在高位, 只因sp500 未到站, 當然如果港期係要發揮超級提款機既威力, 當然佢會變做領頭羊, 即港期比sp500 先到頂, 跟住sp500後至, 先前試過啦

下星期應是揭盅的一幕

我帖內所指的全是期指位, 不是恒指位

上面一切純粹靠估, 豈能盡信, 請加上自己的獨立思考, 最好之因可出最壞之果, 最好既升勢可出最壞既下墮

看牛熊圖, 依然見276和278 相對較重熊, 不利淡勢, 當然如是跟先前30000點時既情況一樣則另作別論, 30000 點時那戰役, 牛熊圖在浪勢前進時有參考價值, 但在轉角位時往往成疑, 上次30000參考牛熊圖就中伏

現在我感覺到四週都是一面倒的好消息, 所以如港期能在274 之上, 好友更是完全不用擔心了, 想賺到盡的, 274上無用減持, 如中美貿易戰將要達成協議呀, 紅色資本要湧下來呀, 星期六日到現時香港算是未有嚴重暴亂, 又話人民幣進入升值潮呀, 油庫又比人炸, 即是油價有支持或會反升呀, 對淡友來說真的四面楚歌, 對好友來說信心十足, 歌舞昇平, 直指四萬點

今日把自己完全封鎖, 睇新聞先知咁大鑊, 但無論如何, 要走那條路都巳預設好,  不會受任何消息影響, 最終那些消息只是用來合理化那些走勢, 只是不知預設在那方

回覆 引用 TOP

連跌兩日! 聽日會唔會高開?

聽日會唔會開27100?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 9airwave 於 2019-9-17 10:07 AM 發表

連跌兩日! 聽日會唔會高開?
我真係無料答你呢個問題,中間既進程係任由大戶舞動,現在最適宜急速由頂偏離😰你搏上時好容易被一個急落套住

引用:
原帖由 givemeanswer 於 2019-9-17 10:18 PM 發表

我真係無料答你呢個問題,中間既進程係任由大戶舞動,現在最適宜急速由頂偏離😰你搏上時好容易被一個急落套住
今日高開唔到⋯⋯ 油股玩左兩日俾大戶鬆一鬆⋯⋯⋯

聽日爆穿275 有無機?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。