註冊 登入

香港指數期權炒家~~~

本主題由 hkpal 於 2019-1-16 09:36 PM 移動
引用:
原帖由 Pretzz 於 2019-2-19 02:03 PM 發表

其實我是炒經驗睇即時圖去決定出入,好少去估上下位
師兄主力睇陰陽燭及技術指標,等確認出手?

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 Pretzz 於 2019-2-19 02:03 PM 發表

如果係睇陰陽燭你會幾時出手?

引用:
原帖由 期權張三丰 於 2019-2-19 02:09 PM 發表

唔係太明?出入其實唔係上下位?低位入,高位出。我是否誤會師兄意思?
有分別.
因為我唔係只用阻力位去做TRADE, 所以未必在高低阻力位出入囉.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 期權張三丰 於 2019-2-19 02:17 PM 發表

如果係睇陰陽燭你會幾時出手?
唔係睇陰陽燭, 我覺得好難用單一技術去炒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 期權狙擊手 於 2019-2-19 07:34 AM 發表

係本地既大學 讀Physics Master of science....
Degree 就有電腦background 既
之前完全冇finance 底子~~~
其實都唔洗有金融底,呢行講經驗

回覆 引用 TOP

而家破左28200又要小心D.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 qiuwood 於 2019-2-16 08:35 PM 發表

行者與三豐兄討論鎖倉一事,容我搭嘴半句,其實兩位論述都沒錯,不過兩位都簡化咗情況,三豐兄在論述的簡化情況忽略走勢行的步伐快慢情況,而快慢情況是大多是時快時慢,而且中段會有可長可短有調整時段,呢啲微觀變化快可一時半刻,慢時會有三數交易日,就算睇啱方向揸死options通常會輸咗不少時間值,而鎖倉可彈性應對,例如最簡單的鎖倉方法LC有賺變價內後再SC ATM 或OTM的options, 咁就先鎖定唔會 ...
qiuwood 兄有day trade 期指期權?

引用:

師兄,我見你有寫program 賭馬,有無用喺期指?

寫programme 賭馬都幾有趣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 期權張三丰 於 2019-2-19 10:05 PM 發表

qiuwood 兄有day trade 期指期權?
1月初後係完全冇時間day trade, 現同時打緊兩份工,仲要成日飛上大陸,現在只可以等大方向確立先至同港女開年。

引用:
原帖由 qiuwood 於 2019-2-20 07:23 AM 發表

1月初後係完全冇時間day trade, 現同時打緊兩份工,仲要成日飛上大陸,現在只可以等大方向確立先至同港女開年。
打兩份工,搏左D

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 qiuwood 於 2019-2-20 07:23 AM 發表

qiuwood 兄客氣,要週圍飛又點打兩份工呢,我估收兩份人工做相關工作就真。

引用:
原帖由 期權張三丰 於 2019-2-20 03:31 PM 發表

qiuwood 兄客氣,要週圍飛又點打兩份工呢,我估收兩份人工做相關工作就真。
兩份係完全冇關聯嘅。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 期權張三丰 於 2019-2-19 10:07 PM 發表

師兄,我見你有寫program 賭馬,有無用喺期指?
有用過程式盤, 不過點SET都不及自己人手操作好, 最後放棄左用程式盤.

Program計馬就比人手準好多, 不過做唔到直接投注埋好多時候唔夠時間買.

回覆 引用 TOP

今日入市位唔靚, 食唔到大茶飯。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。