註冊 登入

申請.com網址及email

申請.com網址及email E-mail 此主題給朋友

想問下, 咩方法最平? 是否去godaddy開個網址, 然後擺去google cloud?
定係仲有仲平既方法?

精選樓盤
正常係搵間IP hosting,比年費申請.com,再另外比$host個website,不過咁做要另外比hosting$同埋唔可以完全控制server.
我個方法係比年費申請.com,另外我有部Netgear router,部router支援ddns (dynamic dns),咁佢地有個ddns server識搵我部Netgear router,只要係hosting個server set ddns 落ddns server,去router再入我部NAS,咁就通晒同可以完全控制個NAS web server

.com Hosting->set ddns->router廠ddns server->自己屋企個router->NAS web server

咁人地打我公司個.com就會去咗我屋企個NAS web server,不過當然要識set一堆嘢

花生者清,當局者迷-y( ̄Д ̄)。oO○ | 香港特區政府忠告市民: 吸菸可引致陽萎
唔申請.com,申請其他域名平d.
引用:
原帖由 bohemian 於 2018-12-25 10:26 PM 發表

想問下, 咩方法最平? 是否去godaddy開個網址, 然後擺去google cloud?
定係仲有仲平既方法?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 productdesigner 於 2018-12-27 12:55 AM 發表

正常係搵間IP hosting,比年費申請.com,再另外比$host個website,不過咁做要另外比hosting$同埋唔可以完全控制server.
我個方法係比年費申請.com,另外我有部Netgear router,部router支援ddns (dynamic dns),咁佢地有個ddns server識搵我部Netgear router,只要係hosting個server set dd ...
你個case是否應該要俾錢間DDNS去租一個自己domain既服務?
呢個方法我都有諗過, 但我個情況係唔係好想擺部機長開, 而且我又需要用埋個domain做email隨時check到.

呢D 幾多錢呀, 甘都要賤平, 唔創業最好

依家個個都去FB, YOUTUBE 睇片, 仲可以互動交流, 唔使下下按"下一頁", 只有OSF 上香討, 香討仲要郁D 扣分屏蔽帖子, 我只係叫人PM 驗窗公司咋. 如果唔係Google 搵你香討, 我都唔知幾耐無入黎, 5年後唔知仲有無香討

回覆 引用 TOP

要間hosting公司開埋email,不過一唔用間hosting公司要自己轉晒啲email去自己到
引用:
原帖由 bohemian 於 2018-12-28 11:23 PM 發表

你個case是否應該要俾錢間DDNS去租一個自己domain既服務?
呢個方法我都有諗過, 但我個情況係唔係好想擺部機長開, 而且我又需要用埋個domain做email隨時check到. ...

花生者清,當局者迷-y( ̄Д ̄)。oO○ | 香港特區政府忠告市民: 吸菸可引致陽萎

回覆 引用 TOP

從 domaincheck.net 開始。
可靠的虛擬主機、電子郵件,以及實惠的網域價格。
https://shop.domaincheck.net/

難得糊塗

回覆 引用 TOP

如果做到要咁慳,不如唔好做生意好過

回覆 引用 TOP

Email 可用 Google  Suite (我沒用,因返大陸可能用唔到) , domain 自行申請。不過我都系租hosting 連 email, 唔使攪咁多野).

回覆 引用 TOP

初創業梗係想慳一D
不過google在大陸用唔到所以唔會用

引用:
原帖由 bohemian 於 2018-12-25 10:26 PM 發表

定係仲有仲平既方法?
網址:去Godaddy買
公司Email: 去騰訊申請,免費的。
詳情可以GOOGLE下,流程十分簡單。

心如止水......

回覆 引用 TOP

咁孤寒,唔好學人做生意啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bohemian 於 2018-12-31 01:38 PM 發表

初創業梗係想慳一D
不過google在大陸用唔到所以唔會用
錯哂,樣樣想平只會樣樣試做,冇一樣野做得好

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。