註冊 登入

[樓市分析及CCL] 一個被人忽略嘅計時炸彈 香討焦點

引用:
原帖由 七個可愛的羊羊 於 2018-10-11 09:53 PM 發表

負資產應該在2009年破產期過,一直無法上車,依家呢班人極想上車
捱過2003,應該就冇事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 七個可愛的羊羊 於 2018-10-11 10:20 PM 發表

96到97升了幾成,98到沙土前跌五成,當然個個入肉
呢十年樓升了幾倍,跌個五成,大把人再買多5層

除非你黑心到希望沙士重臨
唔係個個都2文買,呢2年入市好多都係8,9文買。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Video 於 2018-10-12 02:26 PM 發表

坐監問下租租兩年搬一次係咪好好玩!
有能力渡過到最差時刻,銀行又無 Call loan!到今天都供滿,驚有無錢再買入至真?希望棘招盡除,迎接好友人生第二春。
不過再有機會經濟差過03,香港人應該無得番身了,今次阿爺唔會再打救,等香港人受害到求饒為止。 ...
今次阿爺自身難保啦

回覆 引用 TOP

跌起上嚟唔撚講得笑!

引用:
原帖由 華爾街狼狼 於 2018-10-11 10:21 PM 發表

👉-10%唔驚👉-15%開始憂慮、懷疑,但仍觀察中👉-20%便知已錯失最佳走貨機會,肯揾經紀了,👉揾到並認真放盤時已跌了-30%了

☝以上是小蟹仔變成真正大閘蟹的心理掙扎過程,是層層猶豫、心理折磨、憂慮、懷疑, 最終鍊就出來的。 ...
👉+10%唔買👉+15%開始擔心、抱怨,但仍觀察中👉+20%便知已錯失最佳上車機會,肯揾經紀了,👉揾到並認真睇樓時已升了30%了。

☝以上是過去十年由有資格上車做小業主變成租樓日日賺的心理掙扎過程,是層層猶豫、心理折磨、憂慮、懷疑,最終鍊就出來的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bestwin61 於 2018-10-11 10:22 PM 發表

你真系太年輕,不必再傾
對的,計90-97都升左幾倍。

回覆 引用 TOP

不會跟97一樣,因為有最低工資!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 local6036 於 2018-10-14 10:05 PM 發表

跌起上嚟唔撚講得笑!
梗係啦 97前個價幾錢呎 而家個價幾錢呎 今鋪摸頂個批人 希望佢地頂得住啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bestwin61 於 2018-10-13 02:49 PM 發表

黃金海岸4xx 跌到7x萬,比華利山9xx 入可能跌到無人要,杏花900 跌的27x 萬全海高層.....太多啦
咪玩啦,杏家邨,留返俾觀浪人士啦!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。