註冊 登入

[其他] 今轉經濟周期已經結束

引用:
原帖由 小雨000 於 2019-2-13 08:50 AM 發表

那師兄你有什麼更好的分析?現在是什麼市況,大家分享一下。也請看我其他留言
大部份指標都只能作參考,其實睇失業率可以略知一二,企業預視未來訂單需求,自然會提早部署人手增減按排。

回覆 引用 TOP

精選樓盤
香討樓版又硬又淡,不如攪牛熊,一日大升一日大跌,幾過癮唌啊

回覆 引用 TOP

咁要叫返班識得數浪嘅出山喇,最出名果個一有可見壞消息就會閃返出來喇

引用:
原帖由 dicdicgum 於 2019-2-13 09:09 AM 發表

咁要叫返班識得數浪嘅出山喇,最出名果個一有可見壞消息就會閃返出來喇
數浪專家自己都數到暈哂浪,見升話升,見跌話跌.

股市今日尾市我開始開淡倉。28600至28800做止蝕,如果3月企穩28300,開始做回好友到年尾,完成今次牛市尾浪。2,3月出陰蠋就開始小心,有炒開會明我說什麼,我不會再出現了,香討 負能量和 復仇心 太強,對錢太緊張。我信佛,不想影響到自己情緒,我不是硬淡也不是硬好,也不想和人吵架。股市完了牛市後樓價必定會跌,只是跌多與少。

港匯已到7.48 。就看看如果到7.5有沒有什麼事。

引用:
原帖由 小雨000 於 2019-2-13 11:07 AM 發表

股市今日尾市我開始開淡倉。28600至28800做止蝕,如果3月企穩28300,開始做回好友到年尾,完成今次牛市尾浪。2,3月出陰蠋就開始小心,有炒開會明我說什麼,我不會再出現了,香討 負能量和 復仇心 太強,對錢太緊張。我信佛,不想影響到自己情緒,我不是硬淡也不是硬好,也不想和人吵架。股市完了牛市後樓價必定會跌,只是跌多與少。

港匯已到7.48 。就看看如果到7.5有沒有什麼事。 ...
唔係話你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 非好非淡 於 2019-2-13 09:14 AM 發表

數浪專家自己都數到暈哂浪,見升話升,見跌話跌.
唔好背後講人啦

回覆 引用 TOP

支持樓主分析

引用:
原帖由 小雨000 於 2019-2-13 11:07 AM 發表

港匯已到7.48 。就看看如果到7.5有沒有什麼事。 ...
小雨兄,我現居香港,只係工作關係要睇美股所以活躍時間唔一樣。

講番港股,我用嗰套係睇宏觀+強勢股策略,同師兄打法有少少唔一樣但殊途同歸,所以我會參考你對經濟週期既睇法同關鍵位

目前美聯儲只係口頭寬鬆,實際上每個月回收緊500億美金,環球股市創新高既機會好低。另外分析員一路調低緊2019美企盈利預測,仲across sectors位位有份,呢種情況下好難想像會有另一個牛市出現。目前資金炒緊Fed寬鬆+美企盈利下跌,所以流過來EM呢面搵食,但經濟增長算係最勁既美國盈利都開始倒退,難道EM首兩季會交到好成績?可能得,但我好懷疑。

我自己習慣係確認轉弱先開淡倉,賺少頭段但更肯定注碼可以更大。我用三組數據整左個指標,低過某個score就可以開淡倉沽空弱勢股,一係強勢股狀態,二係成交變量,三係波幅率,目前三者仲係positive所以好難預測頂部,我離場等緊。

最後師兄無謂太在意,根據我理解你既打法係睇週期+關鍵位去捕捉大浪,呢種交易系統本身就類似long options,命中率唔高但捉到大浪回報極大。大部份人只會在意你win rate,甚至睇唔睇得中聽日升定跌,所以無謂耿耿於懷。

希望第時你睇到趨勢有變化時,可以返來分享一下睇法。Happy trading~!

回覆 引用 TOP

支持小雨

回覆 引用 TOP

中國好強呀😊

中國1月進出口遠勝預期https://finance.now.com/news/post.php?id=485537&isapp=1

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hin20192019 於 2019-2-13 12:30 PM 發表

支持樓主分析
分析的理論是對的 但事與願違 你知不知道樓主已經輸甩褲了?

回覆 引用 TOP

高手帖👏🏽👏🏽👏🏽

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。