註冊 登入

多年網拍經驗分享

引用:
原帖由 太平忠王 於 2018-8-10 03:31 PM 發表

YAHOO 拍賣我造左十幾年, 由佢一開始就造到而家改版之後真係無法造到, 因為YAHOO傻到要求買家都一定要安裝佢地APP先可以買野同向賣家查詢, 最慘係個APP只得5萬人安裝左, 相信賣家佔既安裝數量係最多, 當一半係賣家, 一半係買家, 即係只得2萬5千個買家, 以前網頁版足足有超過幾十萬會員, 而家變相降到得番2萬幾人, 咁低智既事係YAHOO先造得到:smile_42 ...
宜家用電腦版都可以留言問賣家...不過客源真的少了一半以上.

回覆 引用 TOP

原來而家改左真係係可以用網頁版留言問賣家問題, 不過最奇怪既係賣家係唔可以用番網頁版回覆, 一定要用手機APP先回覆到, YAHOO 拍賣真係好野小一半客已經叫好好成績, 我差唔多小左九成九

回覆 引用 TOP

1.其實ig, fb仲有冇得做?
Fb比廣告費好貴,落左廣告,9成都係賓妹比like!
2. 我想賣手工製品,唔係話想賺咩大錢,只係興趣+賺外快。
請問cost, marketing, mark-up 既金錢比例應如何分配?
謝賜教

IG 同 FB 應該有得造, 始終都係免費, 只要唔好一次過入太多貨, 仍然值得一試, 就算失敗都損失有限。

FB廣告因為精準度唔夠, 簡單D既例子,例如目標係女性, 20-30歲 , 咁就會搵到好多非目標既人出黎, 因為FB既目標係用最平既價錢去接觸最多既人, 所以你會發現好多時係外籍人士LIKE既佔最多, 因為佢地人多.所以廣告費變成平D同接觸面最大, FB就自動將廣告推向佢地, 所以唔好貪接觸最多既人, 要盡量精準D, 寧願接觸既人小D同慢D都好過浪費廣告費。

cost, marketing, mark-up 呢樣就好難講點分配最好, 要邊造邊試。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香煎白滑的羊 於 2018-8-15 04:43 AM 發表

1.其實ig, fb仲有冇得做?
Fb比廣告費好貴,落左廣告,9成都係賓妹比like!
2. 我想賣手工製品,唔係話想賺咩大錢,只係興趣+賺外快。
請問cost, marketing, mark-up 既金錢比例應如何分配?
謝賜教 ...
1. 正如樓主說要精準一點落fb ads ; 至於賓賓/印尼人其實可以用exclude 方法盡量filter 走, 詳細你google 就會搵到資料教點做
另外,有一點個人覺得fb ads 唔係一落就會帶成效,有人會買野。第一次接觸係增加暴光率,若受眾對你產品有興趣(eg click 左去你網頁)之後你可以做fb Retargeting 再推銷比依群人。

2. 我見有些人全職手工藝都搵到食,只要產品有獨特性及市場,可以再試! 或者線下活動,eg JCCAC 展覽增加暴光率

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 太平忠王 於 2018-8-6 03:48 PM 發表

咁都算係好成功, 我造左成二十幾年, 最後都係得場空, 除左經驗之外咩都賺唔到
禁你二十幾年入面都食到飯都ok啦 聽過有啲借錢做生意收左檔仲要成身數 真係攞黎搞。有咩原因令你咁堅持要做落去呢?

引用:
原帖由 太平忠王 於 2018-8-10 08:03 AM 發表

我唔係造到好大, 係造左好耐
ching當時有無請人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 半空肥沃的羊 於 2018-8-16 11:35 PM 發表

禁你二十幾年入面都食到飯都ok啦 聽過有啲借錢做生意收左檔仲要成身數 真係攞黎搞。有咩原因令你咁堅持要做落去呢?
或者係習慣啦, 有段時間要請人幫手造。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 太平忠王 於 2018-8-10 03:31 PM 發表

YAHOO 拍賣我造左十幾年, 由佢一開始就造到而家改版之後真係無法造到, 因為YAHOO傻到要求買家都一定要安裝佢地APP先可以買野同向賣家查詢, 最慘係個APP只得5萬人安裝左, 相信賣家佔既安裝數量係最多, 當一半係賣家, 一半係買家, 即係只得2萬5千個買家, 以前網頁版足足有超過幾十萬會員, 而家變相降到得番2萬幾人, 咁低智既事係YAHOO先造得到:smile_42 ...
取消左拍賣功能先係最低能既做法

引用:
原帖由 前來純情的盡頭 於 2018-8-18 12:02 PM 發表

取消左拍賣功能先係最低能既做法
就算開番拍賣功能都無用, 要安裝左app先bid得,電腦版用唔到既話, 得咁小人安裝左個app,  一樣係人氣低落

回覆 引用 TOP

55 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。