註冊 登入

多年網拍經驗分享

引用:
原帖由 ho001 於 2018-9-9 09:23 AM 發表

開掌鋪一陣免費版,都未試過賣出一件
這個app 只係幫你建立平台賣出自己貨品,賣唔賣到嘢都係你點經營自己家店舖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 太平忠王 於 2018-9-6 06:48 AM 發表

的確係carousell既成交率比較低, 好多時問完一大輪問題之後就算, 之後就再聯絡唔到個買家
真的太多運吉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 太平忠王 於 2018-9-6 06:48 AM 發表

的確係carousell既成交率比較低, 好多時問完一大輪問題之後就算, 之後就再聯絡唔到個買家
其實係賣到,我啲二手野都賣到,只係大家未了解個平台班buyer鍾意啲乜野產品。
或者大家都試下賣二手野去慢慢發掘,反正啲嘢都係放係屋企冇用架嘛,成本一早俾左,marketing 就係要試出黎

引用:
原帖由 babiesasa 於 2018-9-11 12:58 AM 發表

其實係賣到,我啲二手野都賣到,只係大家未了解個平台班buyer鍾意啲乜野產品。
或者大家都試下賣二手野去慢慢發掘,反正啲嘢都係放係屋企冇用架嘛,成本一早俾左,marketing 就係要試出黎 ...
呢個的確係其中一個好提議, 由屋企唔要既2 手物品試下先, 亦都算環保

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SE337 於 2018-9-4 10:19 AM 發表

我用左 carousell 三年,感覺回響好大多好人問野,但白撞及神神化化者佔9成,三年來凈系賣過一件野,但問就日日都有,試過比埋地址電話及主動 WHATSAPP我買,之後消聲匿跡,好多南亞裔人問長問短,我寫明英文不回及只香港交收,感覺果道有一班維園觀眾,日日圍住八卦下貨品問下野,主要打發下時間,成效比想像中低

但我系Facebook產品相關一二手群組,成效就比佢多好多倍了 ...
即係你賣嘅產品嘅客群多數聚集係fb啲群組, 唔用carousxxl
客群要試出黎, 如果carousxxl班客係由Y拍轉移過去, 咁C呢班客同Y拍班客嘅購買習慣大致上無分別, 賣佢地唔喜愛嘅產品當然無咩生意

引用:
原帖由 babiesasa 於 2018-9-12 01:48 AM 發表

即係你賣嘅產品嘅客群多數聚集係fb啲群組, 唔用carousxxl
客群要試出黎, 如果carousxxl班客係由Y拍轉移過去, 咁C呢班客同Y拍班客嘅購買習慣大致上無分別, 賣佢地唔喜愛嘅產品當然無咩生意 ...
每日大批人留言查詢,佔咗我網上查詢客量7成,咁即係對我產品有興趣!但好多問完之後冇「已讀」,又冇回應,或之後好多日冇在線,神神化化!

我現在產品好熱賣,擺 DCfever 及 facebook 都好反應,唯一就係旋轉拍賣,反應比率最高,放飛機者亦最高,成功交易係所有最低! 

只能夠得罪講句,旋轉只儲咗一批無聊客、及西客!

引用:
原帖由 SE337 於 2018-9-12 03:49 PM 發表

每日大批人留言查詢,佔咗我網上查詢客量7成,咁即係對我產品有興趣!但好多問完之後冇「已讀」,又冇回應,或之後好多日冇在線,神神化化!

我現在產品好熱賣,擺 DCfever 及 facebook 都好反應,唯一就係旋轉拍賣,反應比率最高,放飛機者亦最高,成功交易係所有最低!

只能夠得罪講句,旋轉只儲咗一批無聊客、及西客! ...
旋轉好方便.(係傳相麻煩啲外) 成交量高. 我7-8成生意額都由Y拍去轉旋左.

引用:
原帖由 SE337 於 2018-9-12 03:49 PM 發表

只能夠得罪講句,旋轉只儲咗一批無聊客、及西客! ...
你回應之前有冇查下佢account係咪活躍買家?
我感覺嗰度有好多行家出沒收風

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蝦蝦笑 於 2018-9-13 01:26 PM 發表

旋轉好方便.(係傳相麻煩啲外) 成交量高. 我7-8成生意額都由Y拍去轉旋左.
傳相唔麻煩喎,仲方便過手機 Facebook 傳相

引用:
原帖由 SE337 於 2018-9-14 08:56 PM 發表

傳相唔麻煩喎,仲方便過手機 Facebook 傳相
如果好似whatsapp 咁傳相就最好....同理貨品分類種類少又奇奇怪怪

回覆 引用 TOP

始終carousell都算係新既網站(對比起YAHOO同EBAY) , 所以佢既分類真係唔得全面不過點都係免費網站都都算勉強可以接受

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。