註冊 登入

[樓宇按揭] 最近原行續按有咩優惠?

引用:
原帖由 HKGoer 於 2018-8-15 05:36 PM 發表

明白! 但我原意係加按,因我尚欠唔夠一球.想加按兼

咁唔怪得啦

未補地加按就真係得2種方法
一係補地
一係向房處申請(要好多理由)。。。

引用:
原帖由 ilovefu6somuch 於 15-8-2018 05:39 PM 發表

咁唔怪得啦

未補地加按就真係得2種方法
一係補地
一係向房處申請(要好多理由)。。。
對!Thanks anyway.🙏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 teddycc 於 2018-8-10 04:00 PM 發表

冇呀,我想問多兩句,佢都即刻落閳話由批核部同事决定。咁佢係电话到有問樓主嗎?
收到痕身offer未?

引用:
原帖由 ilovefu6somuch 於 17-8-2018 11:03 AM 發表

收到痕身offer未?
師兄:佢只比到1.5% rebate喳,咁我可能轉按算了

引用:
原帖由 ilovefu6somuch 於 2018-8-10 10:04 AM 發表

痕身按揭部 2710 2288
按1, 按0

直接講想攞回贈, 唔使轉彎抹角

㧗咗, 上來分享下結果
謝謝分享,我都係用痕,過幾個月夠期又問下先。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 teddycc 於 2018-8-17 05:38 PM 發表

師兄:佢只比到1.5% rebate喳,咁我可能轉按算了
oh......

但計埋律師費。。。差幾乎?

Scb H +1.26, cap P -3.1 (2.15)
1.8 rebrate, 罰 2年

引用:
原帖由 svinfinity 於 2018-8-17 07:14 PM 發表

Scb H +1.26, cap P -3.1 (2.15)
1.8 rebrate, 罰 2年
仲未加cap
正常計應該加左cap 2.35%

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ilovefu6somuch 於 17-8-2018 05:55 PM 發表

oh......

但計埋律師費。。。差幾乎?
新造按揭应做到1.8-1.9 cash rebate, 再加按揭中介rebate;扣除律师費后轉按也应多攞三幾千😊

引用:
原帖由 teddycc 於 2018-8-17 10:32 PM 發表

新造按揭应做到1.8-1.9 cash rebate, 再加按揭中介rebate;扣除律师費后轉按也应多攞三幾千😊
我都計過
走會賺多3~4000

但因為D plan好似加咗0.1息
所以留返原行算

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。