註冊 登入

MPF轉換炒炒炒 4

引用:
原帖由 蝸牛留下的黏液 於 2018-10-22 12:57 PM 發表

今日升咁多,咩事?
牛牛佢同我慶祝💆🙏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 silenthp 於 2018-10-22 02:20 PM 發表

請問高手今次博反彈到幾多才轉回保守基金?
邊係高手,亂估咁啱又估中遮,
係高手就自己開帖啦。

又估: 恒指強力企穩 26,000

10月份
(已符碌在恒指全年收市最低位Allin港股基金)
MPF(未符合規定) 有排都拎唔到
((又唔係牛熊,期指果d嘢))
10月份唔郁住啦,11月先再算 .

轉回利息基金時,
如果留到言,就再在此留啦 。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xxjet123 於 2018-10-22 03:19 PM 發表

拉緊絲,手感覺條魚似幾重抨,唔急上水!
今再釣日仔,上次釣到條魚毛,冇蝕餌。
滿倉(宏1>100%)!
日仔基金
之前都有掂過,
紀錄左日經平均指數升跌,
日經爆升果輪,可惜隻日本基金無跟隨,
反覆追查下,原來日圓貶值,白費心機了。

之後明白到,
活在香港,支持香港,
所以MPF只有兩個選擇 :
100%香港股票基金
100%利息基金
一係全攻,一係全守

引用:
原帖由 技術性反彈 於 2018-10-22 04:58 PM 發表

日仔基金
之前都有掂過,

之後明白到,
活在香港,支持香港,
100%香港股票基金
100%利息基金
一係全攻,一係全守 ...
利息基金  同 保守基金  有分別??

引用:
原帖由 技術性反彈 於 2018-10-22 04:58 PM 發表

日仔基金
之前都有掂過,

之後明白到,
活在香港,支持香港,
100%香港股票基金
100%利息基金
一係全攻,一係全守 ...
MPF 可提供多項基金界別選擇,
使社會上各不同國籍人仕/各户口擁有不同金額人仕/
各年齡不同階梯人仕等等...,能各適其適靈活分配調度户口份額,
謀求「所謂財產保障」,貼合各自本身所需。

然香港作為國際都會城市,不應局偶一方,
就純「活在香港」而單只行駛雙軌道方法,
未免為「非甜即咸」模式了。

引用:
原帖由 進擊的蒲皇 於 2018-10-22 12:00 PM 發表

心想事成
主恩滿載
多謝蒲兄😃

回覆 引用 TOP

今日轉50%回保守基金,鎖定利潤,恆生沒利息基金,只有保守基金,想賺利息都不能

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 50578696 於 2018-10-22 06:42 PM 發表

利息基金  同 保守基金  有分別??
保守基金,有機會跌,變負值

利息基金好似先做到所謂嘅保本

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xxjet123 於 2018-10-22 06:58 PM 發表

MPF 可提供多項基金界別選擇,
使社會上各不同國籍人仕/各户口擁有不同金額人仕/
各年齡不同階梯人仕等等...,能各適其適靈活分配調度户口份額,
謀求「所謂財產保障」,貼合各自本身所需。

然香港作為國際都會城市,不應局偶一方,
就純「活在香港」而單只行駛雙軌道方法,
未免為「非甜即咸」模式了。 ...
作為一粒美味的點心,長時期在股海飄浮,唔識揾地方匿埋,一不小心,就會被大鱷張口吞沒,只慶幸MPF仲有棚骨淨,未至於渣都無。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 borabora 於 2018-10-22 14:11 發表

無得咁計嘅,如果跌⋯⋯⋯你就會話好彩當時轉入得少姐
不過當時個市真係幾恐佈😂

939@4.6-18000 3968@14.58-5000
2628@18.94-4000 2318@34.4-2000
3147@9.4-20000

別人恐慌時,你就要貪婪

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 技術性反彈 於 2018-10-22 01:28 PM 發表

9月最後一天恒指收: 27788

10月15日恒指收: 25445 (轉100%港股果日)
(以收市計:恒指2018年全年最低收市位)

今次揸長d,睇下有冇大魚上釣,
唔洗急住轉回利息基金 。

...
你入個位都靚, 但 2018年恒指暫時以收市計(因為2018年未完呀):恒指2018年全年最低收市位是裂口大跌那一天即10月11日。

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。

回覆 引用 TOP

我最近才開始學理財,雖知已經太遲但想請教現在才𨍭倉至保本或現金基金是否正確?我帳面已蝕8%

回覆 引用 TOP

我最近才開始學理財,雖知已經太遲但想請教現在才𨍭倉至保本或現金基金是否正確?我帳面已蝕8%

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。