註冊 登入

所有MPF問題都可以問之你問我答

本主題由 hkpal 於 2017-10-1 12:42 PM 移動
引用:
原帖由 何必買股 於 2018-8-18 02:48 PM 發表

少年你太年輕了,你未見識過Sunlife rainbow隻hong kong stock fund
好似回落咗喎。

引用:
原帖由 ko孫權 於 2018-8-18 03:41 PM 發表

好似回落咗喎。
一隻好既MPF係冇得斬開時段去睇,今年佢回落左6%到,但出面係恆指係講緊由32xxx落到E家27xxx,企鵝仔跌左幾多成你都識計,除左萬中無一既股神夠膽話佢低揸高沽,食哂咁多個高低起伏,其他99.9%既香港人都冇可能做到,我只係講一個數據,樓上師兄話匯豐好勁個隻北美基金,十年年度化回報7.xx%,但永明隻香港股票基金9.xx%

差2個%好似好少,但以樓上師兄為例子,假設僱主,僱員每個月每人供1000蚊,合共2000蚊,年度化回報係9%,供17年的話,就會有$887,369,成功一倍有多

但如果年度化回報7%,就只有$740,165,差成14萬幾,都唔再講真係供足40年個d case,差2%就真係天文數字,E個係複利息既威力

回覆 引用 TOP

想問問上mpf中介人牌有咩試要考/程序?
通常最快幾耐上到牌?

我本身係讀BBA,請問SI 係咪可免7同8?Thx

引用:
原帖由 angelshrah 於 2018-8-18 11:47 PM 發表

想問問上mpf中介人牌有咩試要考/程序?
通常最快幾耐上到牌?

我本身係讀BBA,請問SI 係咪可免7同8?Thx
IIQE 卷4,至於SFC卷7,8個到,我記憶中唔係話大學讀BBA就免,要選修科有Account,finance個d,詳情你問番個邊

回覆 引用 TOP

請問一下, 我宜家30歲用緊 永x 強積金, 我睇永x紀錄, 港股基金係過往十年賺得最多, 所以呢2年我都100%供款放入港股基金無轉過, 但截至今日蝕緊10%。其實我係咪可以唔理佢蝕, 每個月照一直供款港股基金? 還是轉其他基金?我真係完全唔識點樣係mpf賺錢

引用:
原帖由 applegrateful 於 2018-8-19 02:32 AM 發表

請問一下, 我宜家30歲用緊 永x 強積金, 我睇永x紀錄, 港股基金係過往十年賺得最多, 所以呢2年我都100%供款放入港股基金無轉過, 但截至今日蝕緊10%。其實我係咪可以唔理佢蝕, 每個月照一直供款港股基金? 還是轉其他基金?我真係完全唔識點樣係mpf賺錢 ...
你係全條數蝕緊 10% ?

引用:
原帖由 applegrateful 於 2018-8-19 02:32 AM 發表

請問一下, 我宜家30歲用緊 永x 強積金, 我睇永x紀錄, 港股基金係過往十年賺得最多, 所以呢2年我都100%供款放入港股基金無轉過, 但截至今日蝕緊10%。其實我係咪可以唔理佢蝕, 每個月照一直供款港股基金? 還是轉其他基金?我真係完全唔識點樣係mpf賺錢 ...
佢哋既基金經理已經唔係首x啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ko孫權 於 2018-8-19 09:25 AM 發表

你係全條數蝕緊 10% ?
全條數都負緊10%, 我應該點操作先可以有得賺, 轉未來投資供款去其他基金?定係將現有結餘轉去其他基金?

引用:
原帖由 applegrateful 於 2018-8-19 09:44 AM 發表

全條數都負緊10%, 我應該點操作先可以有得賺, 轉未來投資供款去其他基金?定係將現有結餘轉去其他基金?
我只可以講,暫時全世界既股市我都唔睇好。

引用:
原帖由 ko孫權 於 2018-8-19 09:54 AM 發表

我只可以講,暫時全世界既股市我都唔睇好。
其實我係唔識操作, 成日聽人講有盈餘就轉去保本基金止賺咗先, 咁究竟點止賺? 轉未來投資供款? 定轉哂現在所有結餘去保本基金?

引用:
原帖由 applegrateful 於 2018-8-19 10:19 AM 發表

其實我係唔識操作, 成日聽人講有盈餘就轉去保本基金止賺咗先, 咁究竟點止賺? 轉未來投資供款? 定轉哂現在所有結餘去保本基金?
止賺,梗係轉走已積存供款啦!,未來既供款,要睇你點睇嗰市,你無信心咪一齊轉囉!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。