註冊 登入

創業會計/稅務/公司祕書-免費解答 你問我答

Aden,
你好!有一位大陸人想喺香港開香港公司。
但係佢唔想過嚟香港俾大陸身份證正本同埋大陸住址正本俾我(我做compliance)睇。
我唔想俾佢開,我都冇睇過個位大陸人啲證件。但係老細話俾佢開。咁點算?

精選樓盤
依家BVI開銀行戶口係咪幾乎冇可能

引用:
原帖由 木潔城 於 2019-3-30 11:42 PM 發表

Aden,
你好!有一位大陸人想喺香港開香港公司。
但係佢唔想過嚟香港俾大陸身份證正本同埋大陸住址正本俾我(我做compliance)睇。
我唔想俾佢開,我都冇睇過個位大陸人啲證件。但係老細話俾佢開。咁點算? ...
好似唔一定要正本既, 佢可以比經認可人士的核證副本都可以 (eg合資格律師,會計師 etc)
詳情要睇返TCSP個指引

引用:
原帖由 rabiosa 於 2019-3-31 11:51 AM 發表

依家BVI開銀行戶口係咪幾乎冇可能
可以咁講, 除非你識D銀行經理

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lazycomputer 於 2019-3-30 08:03 PM 發表

我在間蚊型有限公司做會計,想請教下:

invoice date重唔重要?我們出invoice時是上年,但今年先提供服務給客同收佢錢,我本來入賬時入了unearned revenue, 但auditor out返條數了黎,唔入賬!咁今年點入返?

同埋呢,我們有d project 是給freelancers 做 (銀碼都幾千元),佢沒有公司,出唔到invoice,請問我們可以俾返d什麼証明佢簽返( ...
- 你照跟返你們做法就可, audit做法係meet返佢地report要求, 佢地年尾會做adjustment去符合佢地自己要求, 即使你嘗試去跟佢地做法, 但最後都可能比人adjust

- 稅局角度就要幫果個人報稅先可以比你扣, auditor就要問返你個auditor要求, 因為係佢出report比你, 每個人要求唔同, 有D可能好嚴一定要經公司bank AC比, 張單一定要簽名之類

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aden_wong 於 2019-3-31 04:24 PM 發表

好似唔一定要正本既, 佢可以比經認可人士的核證副本都可以 (eg合資格律師,會計師 etc)
詳情要睇返TCSP個指引
多謝你的回覆。
佢個指引講得好含糊。打俾政府問,佢哋要等上面個啲人答。

回覆 引用 TOP

如何開無限公司?

引用:
原帖由 zxcvb1 於 2019-4-2 02:32 PM 發表

如何開無限公司?
可以親身到稅局4樓申請 即日開到
或搵出面會計公司代整

回覆 引用 TOP

多唔多人會由無限公司轉有限公司?有冇得禁樣轉,定需要重新申請過有限公司?而費用方面邊樣會平啲?謝謝

引用:
原帖由 半空肥沃的羊 於 2019-4-3 01:27 PM 發表

多唔多人會由無限公司轉有限公司?有冇得禁樣轉,定需要重新申請過有限公司?而費用方面邊樣會平啲?謝謝
需要重新申請過有限公司, 費用一定無限公司平

回覆 引用 TOP

請問我想取消一間有限公司係咪需要填周年報表先可以撤銷註冊? 咁做周年報表係咪要做財務報表? 財務報表係咪一定要出去搵公司做? THANKS 
(公司只做過一單生意)

謝謝

引用:
原帖由 頭頭豬 於 2019-4-10 11:10 AM 發表

請問我想取消一間有限公司係咪需要填周年報表先可以撤銷註冊? 咁做周年報表係咪要做財務報表? 財務報表係咪一定要出去搵公司做? THANKS
(公司只做過一單生意)

謝謝 ...
請問我想取消一間有限公司係咪需要填周年報表先可以撤銷註冊?
唔關事, 周年申報一年填一次, 只要間公司未正式撤銷都要做

咁做周年報表係咪要做財務報表?
唔係, 周年申報係申報公司成員等結構狀況
財務報表係申報稅局, 公司有做過生意就要做完數報完, 稅局批左先可以撤銷公司, 冇得唔做數就撤銷公司

財務報表係咪一定要出去搵公司做?
有限公司是的, 無限公司就可以自己做

(by會計王生)

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。