註冊 登入

網店大排檔 -小賣家血汗分享。

引用:
原帖由 Catcatmycat 於 2019-2-11 11:36 PM 發表

另外想問下 樓主大哥, 我新手一名, 見shopfiy 好似相對比較易用咁,其實對 完全唔識 寫程式 同網站既我黎講, 會是一個好選擇嗎? 因為我知道佢有些 plug in apps 咁可以加一些,操作起來好似會容易點咁, 有些人又話Shopify 個電子商貿比較成熟, 但每件貨賣出都抽俑 其實食水算唔算深呢? 因為最近我整緊我些貨, 所以 差不多整好 便會貨物上架, 在物色一個合我呢種新手既網網 ...
如果做本地,shopify有d勉強。
建議用番shopline或woocommerce.

shopline唔好就係貴,其他嘢好localize.  好快上手,而且都靚仔。

woocommerce好處係自由,唔會比人捆綁,自己話哂事,但開發唔易,揾人做又要三幾萬,但做起左,呢個係最有力谷上去。

精選樓盤
引用:
原帖由 vvshop 於 2019-2-14 12:54 AM 發表

如果做本地,shopify有d勉強。
建議用番shopline或woocommerce.

shopline唔好就係貴,其他嘢好localize.  好快上手,而且都靚仔。

woocommerce好處係自由,唔會比人捆綁,自己話哂事,但開發唔易,揾人做又要三幾萬,但做起左,呢個係最有力谷上去。 ...
多謝大哥分享, 另外大哥聽過act log.net 嗎? 係本地網站 見佢 個plan 幾平368$ 左右一個月, 有得揀中英,我拍檔話覺得幾好 想揀呢個, 因為成本低金shopline 佢又覺得貴點咁, 想問如果一個網站 做左 一段時間, 到budget 多些先轉好點既網站 可行嗎? 因為呢個 act log.net 係貪佢便宜成本, 但如果到時發展得好些 我諗我地會想轉 個好些的網站, 多些預算時, 但一兩年後轉網站會唔會好麻煩呢?😅

引用:
原帖由 Catcatmycat 於 2019-2-14 01:10 AM 發表

多謝大哥分享, 另外大哥聽過act log.net 嗎? 係本地網站 見佢 個plan 幾平368$ 左右一個月, 有得揀中英,我拍檔話覺得幾好 想揀呢個, 因為成本低金shopline 佢又覺得貴點咁, 想問如果一個網站 做左 一段時間, 到budget 多些先轉好點既網站 可行嗎? 因為呢個 act log.net 係貪佢便宜成本, 但如果到時發展得好些 我諗我地會想轉 個好些的網站, ...
呢d細牌野唔建議,好易會賣唔到廣告隨時接檔。

引用:
原帖由 vvshop 於 2019-2-14 01:11 AM 發表

呢d細牌野唔建議,好易會賣唔到廣告隨時接檔。
阿~~~VVshop 大哥, 原來細牌子 會賣唔到廣告嫁??😱😱😱點解既?好驚😓😓😓原來賣廣告同個網站牌子有關係嫁?? 

引用:
原帖由 Catcatmycat 於 2019-2-14 02:58 AM 發表

阿~~~VVshop 大哥, 原來細牌子 會賣唔到廣告嫁??😱😱😱點解既?好驚😓😓😓原來賣廣告同個網站牌子有關係嫁?? 
都係一分錢一分貨。個d話網站成本低到三幾千個d,  跟本無上過去做過。揾個好平既IT, 結果係得出"網上無得做" 既結論。慳個dd攪到自己生意做唔成,我覺得抵死。

引用:
原帖由 vvshop 於 2019-2-15 06:33 PM 發表

都係一分錢一分貨。個d話網站成本低到三幾千個d,  跟本無上過去做過。揾個好平既IT, 結果係得出"網上無得做" 既結論。慳個dd攪到自己生意做唔成,我覺得抵死。 ...
多謝VVshop 大哥 提點, 🙏🏻🙏🏻🥺咁又係... 因小失大就唔抵啦,咁我另外想問一下呢 , 如果個網站平台 本身唔出名 唔係shopline woocommerce 個些係真係會賣唔到廣告嫁? 點解會唔賣唔到廣告既?我原本而為 賣廣告 係靠自己去google 買, or 其他管道Facebook Ig個些 , 唔關網站邊個公司起既事,個些 🥺🥺🥺大哥 其實原來 本身 個 做網站既平台出唔出名都有關係的嗎? 呢點 希望大哥可以分享多小小, 因為 著實對呢個觀點唔係好理解, , 希望可以指點迷津🙏🏻🙏🏻🙏🏻🥺🥺🥺 

其實係咪因爲大品牌 公司 例如 shopfiy shopline wix woocommerce vuslison呢些牌子 整得個template 靚仔, 所以會相對賣廣告好點? google 鐵意佢地多些? 定係因為呢些大牌子網站 會幫我地手賣廣告? 所以無得同細公司比? 因為我都好想解釋比個partner 聽, 點解 要用多些budget 用大品牌🥺🥺但唔知點理解成件事好,望大神賜教! 🙏🏻🥺🥺

回覆 引用 TOP

其實做廣告前,一般要比crawler或spider刨哂個網站做緊d咩先。而要比呢d robot拎到資料,唔係個個都有考慮到。即係廣告relevancy 其實就係呢度開始決定。一d細牌網店點解咁平,就可能係因為佢無做呢件事。

woocommerce唔係細,而係佢係開源平台,所有野要自己一手一脚做,當中coding,  structuring花唔少時間。但好處係所有野可以自己控制。

shopify個d佢地算做好哂,但就唔比你自己改動。如果有新廣告管道要做structure,  佢唔會攪比你,你只會乾著急。

回覆 引用 TOP

關於入貨
其實流程係點?
用咩方法先揾到好供應商,唔會比人呃?

引用:
原帖由 kfew 於 2019-3-11 08:39 AM 發表

關於入貨
其實流程係點?
用咩方法先揾到好供應商,唔會比人呃?
呢個真係睇眼光。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。