• 瀏覽: 8,086
  • 回覆: 40
  • 追帖: 1
有個超級富二代Y君搵我搞生意 (大學朋友),搞既係借貸, 呢間公司係佢朋友X君擁有,
市值億幾元度 (佢講)

佢想同我夾份投資落X君公司度,
每個月可收2厘息, 為期一年即係24厘回報.
我想放500K落去, 但呢500K已係我資產既5/6,
即係投資後私己錢得返100K.

我會同律師draft一份合約宣明我既500K同Y君既錢係獨立,
佢亦承諾中途有咩東瓜豆腐會比返500K比我先,
只係後期所有的2厘就會報銷.

我自己環境OK,
自己剛剛大學畢業做緊嘢.
冇乜負擔,
供樓,交租,供車,家用,電費都唔駛理.
只有出街/日常開支先要理.

如果係我環境, 師兄會博/唔博?

已做咗決定: #35

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 10

1. 去馬

2 (20.00%)

2. 留守

8 (80.00%)

If I were U, I will ask

問題一: 五十萬,係借比/存入 財仔, 定係買財仔公司股份?

回覆 引用 TOP

人哋市值幾百億,點會志在你果幾十萬呢? 何況果啲所謂朋友嘅朋友就更加要小心提防,有句說話叫唔熟唔食呀。諗清楚吧!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 AB7 於 2012-7-22 04:27 AM 發表

If I were U, I will ask

問題一: 五十萬,係借比/存入 財仔, 定係買財仔公司股份?
存入財仔,
我唔可以講呢單生意係投資,
只能講係CD,
不過回報比其他地方高.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 shankala 於 2012-7-22 01:54 PM 發表

人哋市值幾百億,點會志在你果幾十萬呢? 何況果啲所謂朋友嘅朋友就更加要小心提防,有句說話叫唔熟唔食呀。諗清楚吧!
佢志在既唔係搵錢,
而係同朋友合作.

回覆 引用 TOP

已經決定了.
Y君已比咗80萬比X君,
聽日我會叫Y君比埋另外嗰廿萬.
之後我再寫張票比佢.
經我個FRD始終穩陣過Y君
因為我個FRD會係我既後台.

回覆 引用 TOP

樓主, 點會係博呀, 贏硬啦, 一年24厘回報.
反正亞超級富二代Y君咁照您, 一係唔做, 有心做就一定要做大佢, 幾拾萬無肉食! 洗嘜用自己錢, 袋番佢啦, ....................簡直無得輸呀!

e家間間銀行都有做私人貸款, 一年息口最高果間中銀都係5 厘左右, 恆生仲低3 厘幾咋, 間間走去借爆佢, 之後攞比亞朋友X君, 咁就淨賺20厘息, 梗係做得過啦呢盤生意.

最緊要係孖住亞超級富二代Y君去借喎, 話明夾份做生意孖住先有意思丫麻 (佢至在同朋友合作), 有條大水喉射注做擔保人, 一來借多好多, 二來銀行唔洗點睇都即批, 三來零風險.

拿...........呢條絕世好橋, 唔係個個都諗到架! 就連做開借貸既公司亞X君 (擁有市值億幾元, 佢講) 都諗唔到, 仲要等你地個幾拾萬去注資.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sky_tower 於 2012-8-1 08:20 AM 發表

反正亞超級富二代Y君咁照您, 一係唔做, 有心做就一定要做大佢, 幾拾萬無肉食! 洗嘜用自己錢, 袋番佢啦, ....................簡直無得輸呀!

e家間間銀行都有做私人貸款 ...
雖然你講得好難聽而且帶有諷刺成份,
不過認真D講我贊成你既諗法.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sky_tower 於 2012-8-1 08:20 AM 發表

好野..一針見血.

回覆 引用 TOP

引用:

樓主的一団火是永恆不滅的,願祝樓主一本萬利,最好無本生利←_←→_→

回覆 引用 TOP

好快就多個野跳樓

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]