• 瀏覽: 1,602
  • 回覆: 15
本人40幾歲現有兩個幾會開鋪1精品玩具利潤低入貨貴,2時裝利潤雙對好d,起馬換季有一輪生意,玩具精品d人上綱打機多唔多買玩具精品d朋友買衫多精品少少,聽到心寒唔知點決定,幫幫亞叔,40幾歲男,不過我太太以前是賣時裝有經驗會同我一起,做我去入貨太太sale,精品玩具我未做過不過,朋友比左很多批發商資料我,又想做不過有d驚,大家比d意見.謝謝祝復活節快樂.

回覆 引用 TOP

投票項目 ( 單選 , 截止時間為 2011-4-21 06:47 PM ) 參與人數 3

1. 精品玩具

2 (66.67%)

2. 時裝

1 (33.33%)

hi
比d意見

回覆 引用 TOP

無人有經驗

回覆 引用 TOP

時裝比精品玩具要追 fashion 潮流貼d ....

and 唔熟唔好做 ....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 beijing2008 於 2011-4-18 07:27 PM 發表

時裝比精品玩具要追 fashion 潮流貼d ....

and 唔熟唔好做 ....
最大問題精品玩具存貨很貴,利錢又低,計極都很難生存thank you

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jju123 於 2011-4-18 09:14 PM 發表

最大問題精品玩具存貨很貴,利錢又低,計極都很難生存thank you
利錢又低 ?! 你期望有幾多呢 ?!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 beijing2008 於 2011-4-18 10:35 PM 發表

利錢又低 ?! 你期望有幾多呢 ?!
交得起租和養家,香港d租金大貴,久養家以經很好.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jju123 於 2011-4-19 11:46 AM 發表

咁你不如50個用來比首期收租啦.仲好.

你如果不貪心,係做唔到生意.

我認為做呢2行都係死,做飲食仲有少少機會,d人捨得食野多過捨得買衫.

ps:我認為與其sell衫,不如試下賣鞋,profit仲好好多.而且又唔會話咩過時.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jju123 於 2011-4-19 11:46 發表

咁搞無店鋪經營,代理名牌產品好嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 佟佳邁爾哥 於 2011-4-19 02:49 PM 發表

咁搞無店鋪經營,代理名牌產品好嗎?
d名牌一入門口比一筆錢,唔理你生定死.米攪我,我想找d穩穩振振,蝕左會死人.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 missrain1000 於 2011-4-19 01:49 PM 發表

咁你不如50個用來比首期收租啦.仲好.

你如果不貪心,係做唔到生意.

我認為做呢2行都係死,做飲食仲有少少機會,d人捨得食野多過捨得買衫.

ps:我認為與其sell衫,不如試下賣鞋,profit仲好好多.而且又唔會話咩過 ...
50個久咩,供樓都唔久想害死我

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jju123 於 2011-4-19 11:46 AM 發表

交租和養家, 都係平有平做, 貴有貴做 ....

每行生意既利錢 / 風險 都有別, 有d 賺幾成, 甚至可以幾倍, 有d紮貨會耐d, 或去貨慢d .....  

亦你要睇自己既熟識及承受程度, 不能一概而語 .....

既然你太太熟時裝, 或者可以朝這個方向發展, 2人同心, 其利斷金 ~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 beijing2008 於 2011-4-19 03:11 PM 發表

交租和養家, 都係平有平做, 貴有貴做 ....

每行生意既利錢 / 風險 都有別, 有d 賺幾成, 甚至可以幾倍, 有d紮貨會耐d, 或去貨慢d .....  

亦你要睇自己既熟識及承受程度, 不能一概而語 .....

既然你太太 ...
咁多人講,你老哥最合理,我開過幾次都唔得所以會小心d聽多d意見好,多謝您的回覆

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jju123 於 2011-4-19 03:34 PM 發表

咁多人講,你老哥最合理,我開過幾次都唔得所以會小心d聽多d意見好,多謝您的回覆
哈哈, 唔洗客氣, 或者失敗經驗多吧,

做生意從來都是邊做邊學的, "小妹" 會努力的,

相信你都有一天會成功的, 共勉 ~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jju123 於 2011-4-19 14:54 發表

d名牌一入門口比一筆錢,唔理你生定死.米攪我,我想找d穩穩振振,蝕左會死人.
咁師兄的可投資金大約幾多呢?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]