• 瀏覽: 25,841
  • 回覆: 40
  • 追帖: 10
早兩個月係香討睇咗炒炒炒post,感謝各方師兄師姐嘅分享,重新認識原來可以咁樣主動管理MPF,呢兩個月學咗好多嘢,分享下共勉之。

* 要主動管理MPF,香討YouTube有好多資訊,我建議新手先認真細讀炒炒炒post,認識咗啲基本功先。

* 我自己就起左個Excel,每日記錄主要市場(港深滬、日、美)嘅指數變化,同埋自己portfolio嘅變化,對應指數同埋有關基金變化嘅關係,每日update,等自己習慣同埋熟習市場嘅情況,所謂build up 個sense。

* 一開始我係大約一半中港股票一半係美洲股票,其後每一次調配都記錄賺定係蝕,慢慢就知道遊戲係點玩。

* 我係用HSBC 同埋AIA,兩間都係4點前截order,會用果日收市價去trade,

* 買入賣出同價,冇差價,呢樣同一般基金股票唔同。

* 我主要資產唔係MPF,所以心態上係當打機咁,睇係點樣可以打高啲分嘅心態,我覺得好玩過打機。

* 開頭會一星期trade兩三次,而家一星期一次左右。 好多人話唔好成日轉,因為香港人忙,有時唔覺意park咗啲資金去低風險基金太耐唔記得咗,不過我當打機,日日都笈下update下,幾開心。

* 而家Portfolio揸60%北美股票,20%日本股票,15%全球股票。

* 上個月賺咗8%,今個月so far3%,跟大市走勢。

* 部署轉AIA去第二間,因為繼續睇好美市,AIA做美市麻麻地。完成部署再update。

* 多啲睇下每個月嘅MPF月報,認識下究竟每隻基金究竟背後係揸乜野,邊間公司管理,唔好心急,先睇自己有買果啲,慢慢黎。

* 政府官方MPF平台有個platform可以比較下每隻基金嘅過去嘅表現,睇完就會知原來大牌子唔等於好表現。

* HSBC,AIA,中銀。。。全部都係MPF供應商,但係要留意啲基金其實好多都唔係佢哋自己管理,唔好盲目信大牌子。

待續。。。

熱賣及精選
引用:
原帖由 hotwheels-asia 於 2020-12-19 11:44 AM 發表

早兩個月係香討睇咗炒炒炒post,感謝各方師兄師姐嘅分享,重新認識原來可以咁樣主動管理MPF,呢兩個月學咗好多嘢,分享下共勉之。

* 要主動管理MPF,香討YouTube有好多資訊,我建議新手先認真細讀炒炒炒post,認識咗啲基本功先。

* 我自己就起左個Excel,每日記錄主要市場(港深滬、日、美)嘅指數變化,同埋自己portfolio嘅變化,對應指數同埋有關基金變化嘅關係,每日upda ...
多謝你的分享
可以分享吓你個excel表是點set嗎?

引用:
原帖由 昨大日 於 2020-12-22 08:22 AM 發表

多謝你的分享
可以分享吓你個excel表是點set嗎?

我excel麻麻地,純粹方便自己用,其中每日記錄DTD (每日升跌),MTD (month to day 升跌) 同埋 YTD ( year to  day 升跌),再加埋 AMTD 同埋 AYTD adjust 埋每月供款嘅impact。

引用:
原帖由 hotwheels-asia 於 2020-12-22 12:53 PM 發表

我excel麻麻地,純粹方便自己用,其中每日記錄DTD (每日升跌),MTD (month to day 升跌) 同埋 YTD ( year to  day 升跌),再加埋 AMTD 同埋 AYTD adjust 埋每月供款嘅impact。
謝謝你呀!

引用:
原帖由 昨大日 於 2020-12-22 02:28 PM 發表

謝謝你呀!
我都係新手,大家研究下

引用:
原帖由 hotwheels-asia 於 2020-12-22 02:33 PM 發表

我都係新手,大家研究下
好呀,謝謝。

我仲儲緊分,未有資格睇炒炒炒。

引用:
原帖由 hotwheels-asia 於 2020-12-22 12:47 PM 發表

謝謝分享

引用:
原帖由 hotwheels-asia 於 2020-12-22 12:47 PM 發表

謝謝分享

請問美股邊間做得好?

引用:
原帖由 Rubybaby 於 2021-1-1 09:43 AM 發表

請問美股邊間做得好?
萬全美國股票基金,係10隻MPF美股基金中,1年,5年同10年回報都係第一,但係基金規模係尾二,香港懶人多。

引用:
原帖由 昨大日 於 2020-12-22 07:14 PM 發表

我仲儲緊分,未有資格睇炒炒炒。
me too

謝樓主分享

我上個月將MPF轉咗去𣾀豐,到而家約2.5% 回報

我2020年自己炒既回執總結有20%;過去八年就剛剛升左一倍。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]