• 瀏覽: 2,457
  • 回覆: 4
[隱藏]
Delete
多謝下面的意見

[ 本帖最後由 246八十 於 2021-3-20 05:27 PM 編輯 ]



熱賣及精選
除咗手續費,仲有其他需要考慮既,例如管理費、買賣差價。 。 。
買得基金應該系睇長線架啦,最近輸錢應該系大市調整,特別系科技基金,系入市timing 唔好。
理論上個 agent 唔應該幫你決定買邊只基金,銀行經理都一樣!
力不到不為財,你應該自己做功課,決定買乜基金。
如果想以低成本買基金可以考慮 MPF FRC (自選退休供款, 你宏利朋友應該幫到你),但基金選擇比較少。



認同
1) 近期全球股市都跌, 基金價值跌都是正常, 全部人都係咁樣跌

2) 基金是睇長線



同意2樓ching講法

買基金 理論上同銀行買都無分別因為都要你自己做功課同轉換
除非個agent係你好親既人會經常睇住你D錢



[隱藏]
引用:
原帖由 246八十 於 2021-3-13 11:53 AM 發表

有無師兄師姐買緊宏利基金


小弟什麼都唔識, 宏利朋友說 如錢唔等住用, 5,6年一定賺(每月又有息收), 於是20/2買左50萬宏利基金 (組合是一半安聯派息; 一半有科技, 有中國)

6年走不須手續費; 1年走, 付6%; 2年付5%, 如此類推

買後才知道, 原來銀行是一開始收1%手續費, 可隨時走 (我覺得這樣彈性D, 如我早知, 我不會選宏利)

買後每天都跌,  ...
其實, 宏利基金唔錯, 選擇也很多, 可能揀錯了基金, 又可揀派息基金, 也唔錯呀!



主題標籤 #投資
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]