• 瀏覽: 9,939
  • 回覆: 10
現在的定存實在太低, 匯豐銀行經理成日游說我買債券基金, 或者全球債股(混合) 基金,        話每月有息派, 雖然高過定存,但我覺得有機會賺息蝕價, 講就有4厘息, 到時可能無。

我諗, 不如自己買2800 盈富基金, 年年有息派, 點都有3.66 厘, 自己控制, 會否要好, 更安全些?

請教各位意見!

熱賣及精選
買2800 盈富基金

歲月偷去我青春
留下普茶伴我醉

回覆 引用 TOP

樓主,我同你睇法一樣, 我都係寧願自己買2800

引用:
原帖由 smart2016 於 2020-10-30 08:16 AM 發表

現在的定存實在太低, 匯豐銀行經理成日游說我買債券基金, 或者全球債股(混合) 基金,        話每月有息派, 雖然高過定存,但我覺得有機會賺息蝕價, 講就有4厘息, 到時可能無。

我諗, 不如自己買2800 盈富基金, 年年有息派, 點都有3.66 厘, 自己控制, 會否要好, 更安全些?

請教各位意見!
港股已經A股化, 買股要買美股, 買美股要買科技股. 基金都係.

我買呢幾隻:
貝萊德環球科技股基金, JPM美國科技股基金, 安聯人工智能股基金. 回報都幾十厘.

引用:
原帖由 smart2016 於 2020-10-30 08:16 AM 發表

請教各位意見!
買盈富即是買與恆指掛勾既股票, 唔好只係睇利息, 如果恆指大跌, 你問下自己會點處理, 心理上受唔受得起先?
當年政府發行盈富我就有買, 買左一直跌, 最低唔見左40%, 我坐左5年艇先返到家鄉

香港政局特色:一班賤人暗助一班癲人去煽動一班傻人出手做蠢事。賤人永遠坐在上游,唔使上身。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 馬必中 於 2020-12-16 10:35 AM 發表

港股已經A股化, 買股要買美股, 買美股要買科技股. 基金都係.

我買呢幾隻:
貝萊德環球科技股基金, JPM美國科技股基金, 安聯人工智能股基金. 回報都幾十厘.
貝萊德環球科技股基金,我都經富途買左

回覆 引用 TOP

華盛有好多債券基金買,有啲科技基金仲好賺過盈富

回覆 引用 TOP

盈富簡單d,睇指數就知升跌

引用:
原帖由 Rubybaby 於 2021-1-1 09:44 AM 發表

盈富簡單d,睇指數就知升跌
👍👍👍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 smart2016 於 2020-12-16 09:13 AM 發表

樓主,我同你睇法一樣, 我都係寧願自己買2800
就算係買,都唔好幫襯滙X, 佢嗰d收費極嗱脷。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 馬必中 於 2020-12-16 10:35 AM 發表

我買呢幾隻:
all in tesla

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]