• 瀏覽: 3,234
  • 回覆: 12
各位師兄你好。
小弟想問一些「指數期權」問題。

剛睇到一本書,睇左44頁,但有野唔係好明,希望請教各位師兄:
今天恒指收市價: 26270
假設3:50做買賣

期權行使價如下:
現價: 26270

我想26270-100點=26170
底過26170就輸,高過26170就贏。
咁應該入幾多期權金?
買入那個行使價呢?

條數應該點計?(有沒有公式?)
希望了解的師兄可以解答一下,謝謝您地。

註:
(先唔理交易成本)

附件

Screenshot_2019-08-21-22-59-06-268_com.android.browser.png(116.34 KB)

2019-8-21 11:18 PM

熱賣及精選
希望明白的師兄,教教我這個新手。
我反覆睇左幾次,但都唔係好明。
(打和點應該係26270,但在那個行使價買入,買多少期權金就唔係好識計。)

對不起,打錯字。
正確內容如下:

各位師兄你好。

剛睇到一本書,睇左44頁,但有野唔係好明,希望請教各位師兄:

期權行使價如下:

1.
現價26270
我想底過26270就輸,高過26270就贏。

2.
26270-100點=26170就輸哂$
(輸額,上限100點,請問咁樣得唔得???)

3.
咁應該買入幾多期權金?(上限100點)
同埋買入那個行使價呢?

4.
條數應該點計?(有沒有公式?)
希望了解的師兄可以解答一下,謝謝您地。

註:
(先唔理交易成本)
🙏🙏🙏

仲有個問題,港交所網頁又話
<5000 行使價間距 50
但佢又顯示間距200既?

咁即係點樣???

附件

Screenshot_2019-08-21-22-59-06-268_com.android.browser.png(116.34 KB)

2019-8-21 11:53 PM

回覆 引用 TOP

另外有冇期指期權的報價網頁可以望望???

🙏🙏🙏

回覆 引用 TOP

我再補充一下:
簡單黎講,我想以恆指期權的收市價,減100點做止損。
咁樣得唔得?

例如:
25896-100點上損=25796
26342-100點上損=26242
可以這樣嗎?

🙏🙏🙏

期權即市走勢跟期指
結算跟期指結算價

股市原意,乃讓集資搜資有其地,社會向榮,人皆有賺。惜人性貪婪,耗盡心思,巧取豪奪,樂土成煉獄,血雨腥風,殺戳不息,無數人蕩產傾家輸性命,勝者則喪良知人格。余於股壇數十載,未嘗見一真正鸁者,智者應知此乃一處永無贏家之戰。取勝唯一法︰「及早離去」四字而矣。

回覆 引用 TOP

Long Call
期權金係市場定, 打和點自己計
行使價相隔200點

股市原意,乃讓集資搜資有其地,社會向榮,人皆有賺。惜人性貪婪,耗盡心思,巧取豪奪,樂土成煉獄,血雨腥風,殺戳不息,無數人蕩產傾家輸性命,勝者則喪良知人格。余於股壇數十載,未嘗見一真正鸁者,智者應知此乃一處永無贏家之戰。取勝唯一法︰「及早離去」四字而矣。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 方外野士 於 2019-8-22 02:57 AM 發表

我再補充一下:
簡單黎講,我想以恆指期權的收市價,減100點做止損。
咁樣得唔得?

例如:
25896-100點上損=25796
26342-100點上損=26242
可以這樣嗎?

🙏🙏🙏 ...
揸期指+止損盤

引用:
原帖由 方外野士 於 2019-8-21 11:31 PM 發表

希望明白的師兄,教教我這個新手。
我反覆睇左幾次,但都唔係好明。
(打和點應該係26270,但在那個行使價買入,買多少期權金就唔係好識計。)

對不起,打錯字。
正確內容如下:

各位師兄你好。

期權行使價如下:
...
現時行使價每一格200點,26200/26400/26600。 

期權金是買賣雙方交易出來的,我們的對手是期權莊家或其他參加者。  如果有人問26200 CALL,29/8結算,期權金應該是多少?  莊家計一個價出來,他報242點。 有買家覺得合理,就會成交。 

書上的BS模型計價公式,只是參考的一種。 如果全部人用相同公式計價,市場是不會有成交的。  

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 方外野士 於 2019-8-21 11:18 PM 發表

各位師兄你好。

期權行使價如下:

我想26270-100點=26170
底過26170就輸,高過26170就贏。
咁應該入幾多期權金?
買入那個行使 ...
期權唔係咁睇架喎
你先要搞清楚你係做lc Lp sc 定sp
26270 - 100,呢100點代表咩
係你可承受既max loss?
低過就贏高過就輸你係咪指結算位?
如果係
用100點成本去單純做lc / lp 而又咁貼價應該冇咩可能
除非你結算前一晚開
當買6合彩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 QQ馬化騰 於 2019-8-22 06:26 AM 發表

揸期指+止損盤
正解,期權如果唔同時做short大量極價外減成本,根本冇咩可能,但夾按金風險極高,未真係開邊都可能唔夠按金夾死左

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 QQ馬化騰 於 2019-8-22 06:26 AM 發表

揸期指+止損盤
師兄,期指止損盤係咪真係止到損?
如果想做100點止損,一野彈百幾點既話,咁樣應該止唔切卦?

有冇其他辦法,解決呢個問題?
🙏🙏🙏

引用:
原帖由 方外野士 於 2019-8-22 02:50 PM 發表

師兄,期指止損盤係咪真係止到損?
如果想做100點止損,一野彈百幾點既話,咁樣應該止唔切卦?

有冇其他辦法,解決呢個問題?
🙏🙏🙏
如果裂口低開或恐慌性下跌當然止唔到損。這個是一個風險參與者要考慮。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]