• 瀏覽: 5,333
  • 回覆: 29
  • 追帖: 2
例如Man哥,華記,..., 都做咗大灣區youtuber介紹大灣區內飲飲食食,居住環境。
這種狀況反映了什麼呢?

熱賣及精選
有錢賺,有前景,自然有人會去。

回覆 引用 TOP

是否表示越嚟越多人嚮往大灣區生活,

同時我發現有好多 淺黃絲 都慢慢變成藍絲。

我又發現講大灣區生活的youtube片,點擊率非常之高。

越來越多知名藍營 KOL,如李力持導演,華記,馮煒光先生等已移居大港區。
亦開始有 00 後年青人分享在內地大學的留學生活。更多在內地工作的 90 後分享當地生活點滴,不限 AA。

用腳投票的愛國愛港人士明顯較早幾年多,說明了一切。
可以預見,若持續封關令香港變成實則上的經濟孤島,不久將來,我在內地將會見到屈穎妍和冼國林師傅等更有影響力的 KOL。

引用:
原帖由 Samsunny2631 於 2021-3-22 09:50 AM 發表

是否表示越嚟越多人嚮往大灣區生活,

同時我發現有好多 淺黃絲 都慢慢變成藍絲。

我又發現講大灣區生活的youtube片,點擊率非常之高。
不一定。
只是商機, 因為香港人一有錢就想買野, 而國內二三線百幾二百萬大部份港人都買得起, 就算供都係幾千蚊。
睇下有d買家無實場考察就買房就知商機無限

回覆 引用 TOP

-各本地大學在內地已建 / 正在建分校

-福建和培僑中學已經獲批在大灣區設立港人子弟學校,會教 DSE 課程,亦可能加設 IB 課程

-上年置地廣場及樓上的 office 出現多宗確診後,不少金融機構和律師行已遂步將人員撤離 HK,調往內地或新加坡。"健身群組" 出現後,據聞更多跨國金融和法律服務機構加速撤退計劃。與此同時,其騰出的中環寫字樓陸續由中資機構承接,較多人報導的有近月東莞銀行承租原先野村証券棄租的 IFC 樓面

-"愛國者治港" 只是牌面根本國策,秘而不宣的根本國策是 "留島不留人",大家醒覺嗎?明白嗎?

-因此,及早回內地隔離,辦理收樓手續吧!

回覆 引用 TOP

呢版越來越政治化 不爭事實

大陸好吾好 自有體會

大陸樓值唔值得投資 事實說明一切

根本無需刻意唱好或惡意中傷!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kc2047 於 2021-3-22 10:15 AM 發表

越來越多知名藍營 KOL,如李力持導演,華記,馮煒光先生等已移居大港區。
亦開始有 00 後年青人分享在內地大學的留學生活。更多在內地工作的 90 後分享當地生活點滴,不限 AA。

用腳投票的愛國愛港人士明顯較早幾年多,說明了一切。
可以預見,若持續封關令香港變成實則上的經濟孤島,不久將來,我在內地將會見到屈穎妍和冼國林師傅等更有影響力的 KOL。
https://www.youtube.com/watch?v=Oy5pIG1KdkU&t=1566s

回覆 引用 TOP

咁咪幾好 香港人可以住上去 平D生活 樓又大D靚D.

常人醉心的理想   於我絕未欣賞,
常人愛的是俗色脂粉   卻非我心景仰.

回覆 引用 TOP

良禽擇木而棲,都係揾食啫,唔洗太政治嘅。

引用:
原帖由 Samsunny2631 於 2021-3-22 09:29 AM 發表

例如Man哥,華記,..., 都做咗大灣區youtuber介紹大灣區內飲飲食食,居住環境。
這種狀況反映了什麼呢?
做youtuber搵真銀

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Samsunny2631 於 2021-3-22 09:29 AM 發表

這種狀況反映了什麼呢?
反映係肥豬肉

回覆 引用 TOP

大量港人鄉下在大灣區,因遷拆有樓補償或買樓靠近鄉親,不代表什麼!

回覆 引用 TOP

大灣區 youtube?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]