• 瀏覽: 5,616
  • 回覆: 60
  • 追帖: 7
情形係咁,我老豆7年前瓜咗。老母尚在有層大陸樓係我老母單名持有。上年去大陸公證處想話搞遺囑但對方話老豆都有半份要我地搞繼承。我老豆係香港人身份在大陸同老母結婚無大陸身份證同戶籍。而我爺爺嫲嫲係早死過我老豆有大陸當局寫信確認。

咁現在問題係想趁在生賣咗間屋,得一個單名持有是否需要搞掂繼承先呢?因為大陸話就算層樓老豆無名但夫妻共同擁有係不變的。

熱賣及精選
引用:
原帖由 珠海經紀高回佣 於 2021-4-30 08:53 PM 發表

如果房產證只有你媽名字,就不要搞繼承這些麻煩的手續了,直接做買賣,你可以選擇賣他人也可以選擇賣給你自己,多交少少契稅而已!
90平方或以下交一個點,90平方以上交1.5
肯唔肯定先,因為公證處係話要立遺囑必先搞掂繼承

引用:
原帖由 珠海經紀高回佣 於 2021-4-30 09:25 PM 發表

不要讓你媽媽立遺囑,直接做買賣,你可以賣給其他人,也可以賣俾你自己
收咗誠意金,準備收訂金簽約。想確認一下,按道理就算真係有問題最多銀行唔貸款比買家。我沒收訂金對嗎?

問過重介話無問題可以直接賣,問過律師話要查下間屋個底冊有無我老豆名。實際上係我老媽買,簽名,個人持有的。無可能有我老豆名。只不過係大陸結婚後才買入而已

唔係呀嘛,自己有問題成交唔到仲覺得可以沒收人地訂金?你哋政府部門講野你唔信,上黎香討唔知邊個講野你就信?

直接賣就得啦,搞繼承好麻煩

引用:
原帖由 wingaman 於 2021-4-30 10:11 PM 發表

唔係呀嘛,自己有問題成交唔到仲覺得可以沒收人地訂金?你哋政府部門講野你唔信,上黎香討唔知邊個講野你就信?
我問曬中介,律師,想問下有無師兄有經驗。因為在公證處立遺囑又同買賣唔同性質。

引用:
原帖由 珠海經紀高回佣 於 2021-4-30 10:13 PM 發表

睇下房產證,如果只有你媽媽名字,寫著擁有百分百的產權就可以直接做買賣
一直都係得我媽一個名。只不過係搞遺囑先發覺老豆有一半

咁過戶要提供乜文件?死亡證有,需要提供子女放棄繼承公證嗎?

引用:
原帖由 忠心無事 於 2021-5-1 12:27 AM 發表

咁過戶要提供乜文件?死亡證有,需要提供子女放棄繼承公證嗎?
如果房產證只有你媽媽名字,讓你媽媽帶房產證,身份證通行證就可以了。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]