• 瀏覽: 399
  • 回覆: 1
恆大集團財務風險延燒,財信傳媒董事長謝金河就在臉書指出,中國最大顆地雷終將引爆,許家印留下的爛攤子,只有中國國家來解決。但似乎又有另一顆地雷出現,在香港掛牌的SOHO中國股價腰斬,但卻有媒體登出SOHO中國的潘石屹夫婦在紐約觀看網球比賽的照片,謝金河認為,「潘石屹可能丟掉香港的江山,真正跑了!」

謝金河指出,自己才剛說中國最大顆地雷終將引爆,這兩天,恆大理財商品的投資人走上街頭抗爭,事態漸擴大,首當其衝的是恒大系股價繼續大幅下跌。恆大昨天見到2.96港元的最低價,從32.5港元起算,跌幅逾九成;恆大物業從19.74港元狠狠跌到4.52港元,最慘烈的恆大汽車從72.45港元殺下來,剩3.7港元,市值從7077億跌到剩下503億⋯⋯許家印留下的爛攤子,只有國家來解決。

謝金河又提到另一家中國企業,他說,有媒體登出SOHO中國的潘石屹夫婦在紐約觀看網球比賽,在香港掛牌的SOHO中國股價跳空下跌34.57%,且持續下挫,從4.78跌到2.1港元,已經超過腰斬等級,「照這個態勢來看,潘石屹可能丟掉香港的江山,真正跑了!」

先前中國的網路平台還在討論別讓潘石屹跑了,這回潘石屹夫婦優遊自在看球賽,證實他們兩夫妻已經跑了。在任志強大嘴巴批習是「國王新衣」,被判處18年之後,和任志強拜把交的潘石屹,從此多災多難。

謝金河說,潘石屹是個熱情洋溢的人,他愛跑步,也愛攝影,他曾辦過攝影展,馬雲及萬通六君子都是他的影中人,他的名言:「人生的變化這麼無常,我們應該把周圍的朋友記錄下來!」如今被他記錄下來的朋友都出事。

這兩天,謝金河上微博、今日頭條去查和潘石屹合影的照片全都被遮蔽,有趣的是,潘石屹喜歡台灣,他在台灣有很多朋友,他們和潘石屹合影的照片也全不見。

謝金河提到,股價腰斬的SOHO中國,原本要以30億美元作價賣給黑石集團,沒想到在關鍵時刻被擋下,且立案調查,現在市值剩下119億港元,相對於399億港元的負債,看起來潘石屹非走不可。而且,潘石屹的兒子潘瑞去年在網路上批評中印邊界衝突的公安,遭到通緝。一家人全陷入危難,看起來潘石屹打造的江山,恐怕已進入尾聲!

https://www.setn.com/News.aspx?NewsID=998358

肺炎少年團(武漢
• 1h
以前都可以走難去香港
依家一係新加坡一係老美
肯尼吉
姓潘就醒喇,拎少少錢走佬去美國,食成世都得。睇返馬雲 馬化騰,唔捨得咁大舊錢,點知想走時,人都走唔到
啤笠
姓潘就醒喇,拎少少錢走佬去美國,食成世都得。睇返馬雲 馬化騰,唔捨得咁大舊錢,點知想走時,人都走唔到
有人辦俾佢睇姐
天滅土共
• 1h
恒大一定唔會有事 

跳樓跳舞跳跳虎
• 1h
借錢移民既成功例子
Arianrhod
• 1h
香港果班有錢佬都諗唔明

強國人都混唔入中共個圈子
佢地呢班香港商人 
年輕真好
先高位跌個一半都叫晒救命

支那人未見過跌市
肯尼吉
• 1h
顯示更多
香港果班有錢佬都諗唔明

強國人都混唔入中共個圈子
佢地呢班香港商人 
所以咪話誠哥醒囉,蝕少少都要撤資,好過第時想撤都無得撤

最愛步兵
• 1h
顯示更多
重有錢賺既時期撤 可以解係資金周轉
誠哥早人100步 超前部署
肯尼吉
顯示更多
重有錢賺既時期撤 可以解係資金周轉
誠哥早人100步 超前部署
當年馬雲仲串串共
無定向的風
佢拎返本身身家既1%都夠係美國好食好住過一世啦
好行
乜撚野江山呀,全宇宙,含超空間,都係雜種
最愛步兵
• 1h
顯示更多
當年馬雲仲串串共
件暴發戶以為靠自己威威
到最後咪又係同果班有僥倖心理既普通生意佬同一類
華人生意佬我只信誠哥
碧水劍
• 1h
只要唔好太過貪心都唔會輸 依家好多超級富豪無得走
肯尼吉
• 1h
要真係識放得低先得架。你賺咗100億,個環境仲未變時,叫你拎一億走佬,其他99億放低,好多人唔捨得架
大叔的愁
顯示更多

心靈攻擊
• 1h
佢食好住好,1%邊夠佢過世

駛大左就返唔到轉頭
無定向的風
• 1h
顯示更多
要真係識放得低先得架。你賺咗100億,個環境仲未變時,叫你拎一億走佬,其他99億放低,好多人唔捨得架
唔捨得咪變左馬雲囉 依家係邊都唔知 捨得個d依家咪係外國過神仙生活
ZOE是運河
首當其衝的是恒大系股價繼續大幅下跌。恆大昨天見到2.96港元的最低價,從32.5港元起算,跌幅逾九成;恆大物業從19.74港元狠狠跌到4.52港元,最慘烈的恆大汽車從72.45港元殺下來,剩3.7港元,市值從7077億跌到剩下503億⋯⋯許家印留下的爛攤子,只有國家來解決。

一早負數,負到唔知幾多位數啦
依獲嘢大獲
• 1h

我唔係背景呀
• 53m
顯示更多
唔捨得咪變左馬雲囉 依家係邊都唔知 捨得個d依家咪係外國過神仙生活
香港夠好多人唔捨得香港份人工
人係死都臨頭先知驚
法比加拿斯尼
以前都可以走難去香港
依家一係新加坡一係老美
未逃犯條例之前已經唔安全,肖建華同林榮基光天化日之下夾佢地上去而香港執法機關視而不見。逃犯條例只係立嚟正式合法化呢種行為
萬fuck潮終
恒大一定唔會有事 
恒大一定無事,許生肯定出事
孤獨過客
• 22m
顯示更多
未逃犯條例之前已經唔安全,肖建華同林榮基光天化日之下夾佢地上去而香港執法機關視而不見。逃犯條例只係立嚟正式合法化呢種行為
佢老婆未結婚前係美帝住過一排 應該醒好多

熱賣及精選
亡了

主題標籤 #投資 #移民
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]