• 瀏覽: 1,766
  • 回覆: 5
稍稍有點腦既人都知道香港既經濟目前完全靠大陸支持,就港交所上市既公司,超過一半都係國內既公司,而國內係香港設立既金融機構亦越來越多,香港人係呢d公司打工既都好多,透過香港進口或轉口既業務也越來越多,有d冇腦既香港人唔喜歡既旅遊(國內人到香港旅遊同購物)同零售業養活左幾十萬既香港人。
另一方面,香港日常主要既供應亦離不開大陸,從東江水到食品,蔬菜再到廁紙(今次疫情表露無遺),所以從客觀方面來睇香港冇能力自主。再加上香港本來就屬於中國,人種超過9成都係由國內移居過來,所以冇任何藉口搞獨立,只不過有人被唆使,有人做漢奸,去搞一d傷害香港人既事。
而家部分既青年被人洗腦搞攬炒,搞不合作,雖然班傻仔最終係冇辦法做到任何事,但不合作令到國家本來給予香港“大灣區”經濟龍頭既地位被打亂,但時間唔等人,你做唔到我就揾其他人去做,香港已經註定要走下坡,但係果班陶醉其中既傻仔慒然不知,可悲! 最後承受惡果既係你地!

引用:
原帖由 呂永祥 於 2020-2-21 08:57 PM 發表

稍稍有點腦既人都知道香港既經濟目前完全靠大陸支持,就港交所上市既公司,超過一半都係國內既公司,而國內係香港設立既金融機構亦越來越多,香港人係呢d公司打工既都好多,透過香港進口或轉口既業務也越來越多,有d冇腦既香港人唔喜歡既旅遊(國內人到香港旅遊同購物)同零售業養活左幾十萬既香港人。
另一方面,香港日常主要既供應亦離不開大陸,從東江水到食品,蔬菜再到廁紙(今次疫情表露無遺),所以從客觀方面來睇香港冇 ...

幾條惡狗仲到處驅趕貌似國內人既遊客,完全唔知道自己係度做緊乜,點解而家呢d人可以冇腦到呢種程度?

引用:
原帖由 呂永祥 於 2020-2-21 08:59 PM 發表

幾條惡狗仲到處驅趕貌似國內人既遊客,完全唔知道自己係度做緊乜,點解而家呢d人可以冇腦到呢種程度?
(後記)有人同我講“地深吸力”可以滅蟲,諗諗下又好似係哦!前幾日我唔小心囉住粒大電池出廳,由1呎高度跌落地,唔小心打中隻死曱甴,發現隻曱甴被掟死左哦!哈哈! 真係天有眼?!

為左香港既未來,真係要做返d野!

引用:
原帖由 呂永祥 於 2020-2-21 09:05 PM 發表

(後記)有人同我講“地深吸力”可以滅蟲,諗諗下又好似係哦!前幾日我唔小心囉住粒大電池出廳,由1呎高度跌落地,唔小心打中隻死曱甴,發現隻曱甴被掟死左哦!哈哈! 真係天有眼?!

為左香港既未來,真係要做返d野!
...
你係叫人舉報黃屎定係高空襲物攻擊曱甴呀?

引用:
原帖由 森森仔80 於 2020-2-21 09:17 PM 發表

你係叫人舉報黃屎定係高空襲物攻擊曱甴呀?
我冇講過做“犯法”野呀下!  其他既事你自己諗呀!

引用:
原帖由 呂永祥 於 2020-2-21 09:19 PM 發表

我冇講過做“犯法”野呀下!  其他既事你自己諗呀!
今日班冚家鏟走咗去元朗搞事,搞到西鐵落閘,佢滷味!

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]