• 瀏覽: 12,718
  • 回覆: 36
  • 追帖: 1
我同老公開了一間私人有限公司,暫時買了3個車位收租,初期係用我地兩人的錢full pay呢3個車位,公司賬目係show左share capital同shareholders loan。

遲d唸住用公司名去借銀行錢再發大買車位(當然會再放d shareholders loan入去),如果要成功借到銀行錢,請問有乜要注意?

熱賣及精選
無限公司係咪做唔到買車位, 買樓果D架?

應該可以嘅

乜公司

你收好多錢租㗎??
要開公司??

唔係呀,只係個人爆左17%啦,用公司名可以慳悅

引用:
原帖由 望見巨乳P圖 於 2021-1-8 04:36 PM 發表

你收好多錢租㗎??
要開公司??
收好多錢租㗎-->按佢喺地產版講,三個車位扣埋管理費,合共每月收約七千幾蚊,因為佢係加按層自住樓嚟買既,所以每月回報2.5%大約二百幾蚊。
要開公司-->公司名買慳稅。再者好多人本身有公司,例如保險/地產經紀,方便收下線或炒樓。

佢兩公婆將間自住樓加按,攞加按既錢嚟買三個車位,純利每月得二百幾蚊,咁梗係慳得就慳啦,一個唔該唔升值仲連呢雞碎都蝕埋

引用:
原帖由 pp1123 於 2021-1-11 03:26 PM 發表

收好多錢租㗎-->按佢喺地產版講,三個車位扣埋管理費,合共每月收約七千幾蚊,因為佢係加按層自住樓嚟買既,所以每月回報2.5%大約二百幾蚊。
要開公司-->公司名買慳稅。再者好多人本身有公司,例如保險/地產經紀,方便收下線或炒樓。

佢兩公婆將間自住樓加按,攞加按既錢嚟買三個車位,純利每月得二百幾蚊,咁梗係慳得就慳啦,一個唔該唔升值仲連呢雞碎都蝕埋
update 已經買左4個車位了

引用:
原帖由 Rubybaby 於 2021-1-12 09:19 PM 發表

你一個車位自用(做按偈)以前買落,三個車位收租(加按自住樓)呀嘛,你喺地產版講咗啦。
所以車位收租得益係,每月純利2.5%二百幾蚊。

引用:
原帖由 Rubybaby 於 2021-1-3 08:04 PM 發表

我同老公開了一間私人有限公司,暫時買了3個車位收租,初期係用我地兩人的錢full pay呢3個車位,公司賬目係show左share capital同shareholders loan。

遲d唸住用公司名去借銀行錢再發大買車位(當然會再放d shareholders loan入去),如果要成功借到銀行錢,請問有乜要注意?
留低好借款合同(loan agreement) 和還款記錄表(repayment schedule)
其他便無特了, 很多人咁做, 十分普遍

(會計王生)

用有限公司收幾千蚊租? 慳返既稅夠唔夠俾audit fee?

引用:
原帖由 pp1123 於 2021-1-11 03:26 PM 發表

收二百幾蚊租
夠食一餐放題

引用:
原帖由 IwinU 於 2021-1-21 12:16 PM 發表

用有限公司收幾千蚊租? 慳返既稅夠唔夠俾audit fee?
糸$200,要倒貼

引用:
原帖由 Rubybaby 於 2021-1-12 09:19 PM 發表

你咁咪蝕核數費囉?每年audit fee 幾錢

audit fee我估幾千元吧,實質未quote價,first account係今年年尾先至要做,所以仲有時間。

每年收租10多萬,如果交property tax都要比16000元,我唸audot fee點都平過稅。

提示:支持鍵盤翻頁左 右