• 瀏覽: 3,805
  • 回覆: 20
賣買樓宇是否都不會査

熱賣及精選
引用:
原帖由 肥佛 於 2021-5-14 08:10 PM 發表

賣買樓宇是否都不會査
60歳前都每2年審查一次,除非60歳後中六合彩頭獎。

引用:
原帖由 莎偉栢看外 於 2021-5-14 08:44 PM 發表

60歳前都每2年審查一次,除非60歳後中六合彩頭獎。
咁即係冇呀我過幾年後就六十了

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-5-14 08:47 PM 發表

60歲前都查清查楚,玩大富翁就可多次買賣房屋。

引用:
原帖由 莎偉栢看外 於 2021-5-14 08:59 PM 發表

60歲前都查清查楚,玩大富翁就可多次買賣房屋。
我都知不會審查的但不肯定遮

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-5-14 08:10 PM 發表

賣買樓宇是否都不會査
唔係喎. 你一定唔知外面有幾多十萬人排隊等上公屋定~!  長者有樓在港一樣可以叫佢走. 由其兩年前房署已經修改條例. 只要有物業在外一定要走..

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-5-14 08:47 PM 發表

唔審查唔代表房署唔知你外面有無物業架? 你要明白 點解有d人家中戶主去世 ,其家人不上報 但房署都會知到呢  ?
還有. 點解有些長者又無上報之下 房署還會知到佢每個月有成萬蚊股息收呢?
唔好咁天真. 由其呢個時勢...

引用:
原帖由 fu3discuss 於 2021-5-18 04:40 PM 發表

唔審查唔代表房署唔知你外面有無物業架? 你要明白 點解有d人家中戶主去世 ,其家人不上報 但房署都會知到呢  ?
還有. 點解有些長者又無上報之下 房署還會知到佢每個月有成萬蚊股息收呢?
唔好咁天真. 由其呢個時勢...
有成萬蚊息又點?

引用:
原帖由 iwyk4 於 2021-5-18 07:01 PM 發表

有成萬蚊息又點?
係每月喎... ! 你唔明呀?
你一定無買過股票..而且無做過什麼資鏟審查.恭喜.  你一定住私樓.

引用:
原帖由 fu3discuss 於 2021-5-19 08:31 PM 發表

係每月喎... ! 你唔明呀?
你一定無買過股票..而且無做過什麼資鏟審查.恭喜.  你一定住私樓.
我真係無做過“全長戶”嘅入息資產審查

全屋人都係老野先係,有未到年齡既,都要照2年一次

基本原則:
1.若公屋住戶的家庭入息超過公屋入息限額五倍,或家庭總資產淨值超過公屋入息限額100倍,便須遷離其公屋單位;
2.在本港擁有私人住宅物業的公屋住戶,不論其家庭入息或資產水平為何,均須遷離其公屋單位;及
3.在本港沒有私人住宅物業,而家庭入息及資產未超出指定的入息或資產水平的住戶,可繼續居於其單位。但家庭入息若相等於公屋入息限額兩至三倍之間,須繳交倍半淨租金另加差餉;家庭入息若相等於公屋入息限額三至五倍之間,則須繳交雙倍淨租金另加差餉。

獲豁免於「富戶政策」的住戶:
(i)所有成員均年滿60歲或以上
(ii)全部成員均領取綜援
(iii)全部成員均領取社會福利署發放的傷殘津貼
(iv)所有成員均由上述的(i)、(ii)及(iii)以不同組合組成
(v)持合租租約共住一單位

61歲擁有私人住宅物業

用不用遷離?

引用:
原帖由 ellalo1 於 2021-5-23 10:22 AM 發表

61歲擁有私人住宅物業

用不用遷離?
要,這是第一天條

引用:
原帖由 ellalo1 於 2021-5-23 10:22 AM 發表

61歲擁有私人住宅物業

用不用遷離?
要. 2017年已經修改條例. 只要你公屋以外有任何物業不論資產 或 放租收入多小 有物業一定要你走 60歲過後都係咁話...
但我可以 100% 話你知住公屋唔洗走的是什麼. 就是 [狗] .做狗係唔洗搬也不會被房署趕走.... 真人真是 所見所聞 . 房署迫人走都唔會趕狗走的. 所以你把名下物業轉落隻狗到 你全家都唔洗搬....

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]