• 瀏覽: 7,979
  • 回覆: 97
  • 追帖: 1
呢排物業估價由平穩轉跌,已經是意料之內,無咩驚嚇,見到人地屋苑估價跌但我住既唔跌,原來都唔開心....
又分析下咩原因:
1. 大趨勢是跌,遲早都輪到自已住既屋苑跌價,見到d街坊唔開心,自已又點會開心
2. 估價都是基於銀行對樓市既預測,銀行有大量數據,加上又有專業人士負責,估價基本上都能反映未來的走勢,前景非常不樂觀!
3. 估價橫行已經一段時間,終於守唔住要跌,通常開始跌時都是慢慢跌....因為仲有人會以為平價去接貨;當估價持續下滑,買盤消失,就會變成跳崖式下跌,那就.....講聲OMG!

購買力下降,需求減少,樓價會向下,估價反映市場的狀況

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-12-14 05:05 PM 發表
星期日見到成大群AA係IFC守住行人通道,拉到客睇樓既少之又少!
想買樓既人少之又少,估價不跌就奇!

引用:
原帖由 zoeandzoe 於 2021-12-14 05:09 PM 發表

星期日見到成大群AA係IFC守住行人通道,拉到客睇樓既少之又少!
去KFC做part-time,執返些少仲好

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-12-14 05:18 PM 發表

去KFC做part-time,執返些少仲好
好快會淘汰一大群無用AA....其實AA的在職人數都可以反映樓市強弱

引用:
原帖由 zoeandzoe 於 2021-12-14 05:01 PM 發表
呢排物業估價由平穩轉跌,已經是意料之內,無咩驚嚇,見到人地屋苑估價跌但我住既唔跌,原來都唔開心....
又分析下咩原因:
1. 大趨勢是跌,遲早都輪到自已住既屋苑跌價,見到d街坊唔開心,自已又點會開心
2. 估價都是基於銀行對樓市既預測,銀行有大量數據,加上又有專業人士負責,估價基本上都能反映未來的走勢,前景非常不樂觀!
3. 估 ...
年頭至今跌咗幾多?

引用:
原帖由 mclam0505 於 2021-12-14 05:29 PM 發表

年頭至今跌咗幾多?
點解唔問03年到依家跌左幾多?

引用:
原帖由 zoeandzoe 於 2021-12-14 05:26 PM 發表

好快會淘汰一大群無用AA....其實AA的在職人數都可以反映樓市強弱
根本無需咁多地代,人太多,唔偷呃拐騗,點揾到食,害人筆錢

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-12-14 05:39 PM 發表

根本無需咁多地代,人太多,唔偷呃拐騗,點揾到食,害人筆錢
良秀不齊
好多AA都等運到,建議d大行設立"AA樓市等運到指數",愈多AA開唔到單等運到,就愈反映樓市唔掂

引用:
原帖由 zoeandzoe 於 2021-12-14 05:01 PM 發表
又分析下咩原因:
3. 估 ...
樓價升瞓街都買(以前買樓要攞籌瞓街排隊).
樓價跌瞓天橋底都唔買,因為明天買會更平.

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-12-14 05:05 PM 發表
林鄭點會比樓價大跌,一跌自然起公屋都慢d,港府冇高地價收入=玩完

引用:
原帖由 zoeandzoe 於 2021-12-14 05:44 PM 發表

良秀不齊
好多AA都等運到,建議d大行設立"AA樓市等運到指數",愈多AA開唔到單等運到,就愈反映樓市唔掂
指數已經有,7月已經轉運到宜家

引用:
原帖由 shichendao 於 2021-12-14 05:46 PM 發表

樓價升瞓街都買(以前買樓要攞籌瞓街排隊).
樓價跌瞓天橋底都唔買,因為明天買會更平.
市場信息傳遞得太快,無論升跌因素,都好快被消化,就算有人排緊隊睇樓,聽到不利消息,都即刻同AA講,不如唔睇住,去食個tea先啦

引用:
又分析下咩原因:
3. 估 ...
我有好朋友新婚買大埔無耐Ccl  就6連跌 好唔開心
搞到我都有啲唔開心

引用:
原帖由 23337799 於 2021-12-14 05:46 PM 發表

林鄭點會比樓價大跌,一跌自然起公屋都慢d,港府冇高地價收入=玩完
佢唔使支持共同褲貴咩?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]